SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Vojaki brez udov ležijo v smradu, obkroženi z muhami" #vŽivo

10

termometer

80. dan vojne v Ukrajini. "Poškodovani vojaki brez okončin ležijo drug poleg drugega v nehigienskih razmerah, obkroženi z muhami in neprijetnimi vonjavami," je povedal branilec Mariupola.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

21.00 Pekel v Azovstalu: "Vojaki brez udov ležijo v smradu, obkroženi z muhami"
19.47 Nova madžarska predsednica obsodila rusko invazijo na Ukrajino 
17.28 Ukrajina je sprožila protinapad na Izjum
15.01 Putin finsko odpoved nevtralnosti označil za napako 
13.15 G7 ne bo priznal meja, ki jih skuša Rusija spremeniti s silo
13.13 Rusija ustavila dobavo električne energije Finski
12.23 Rusija grozi, da lahko Veliko Britanijo izbriše v treh minutah
12.16 Moskva še razmišlja o odgovoru na morebiten vstop Finske in Švedske v Nato
10.53 Ukrajinski predsednik o izgubah ruske vojske
10.50 Glavna tožnica: Imamo preko 40 osumljenih za vojne zločine
10.44 Indija prepoveduje izvoz pšenice
9.05 Ruske sile naj bi se začele umikati iz okolice Harkova
8.55 Nekdanji ruski oligarh: Ne boste videli večje divjosti
7.42 Ukrajina: Rusija je na bitki pri reki izgubila najmanj 73 tankov
7.38 Ukrajina: Situacija je mnogo slabša kot na začetku vojne

21.00 Pekel v Azovstalu: "Vojaki brez udov ležijo v smradu, obkroženi z muhami"

Polk Azov je v izjavi za Telegram napisal, da Rusija " še naprej uporablja težko topništvo in tanke ter veliko število pehote in poskuša napasti ukrajinske položaje."

"Kljub izjemno kritični situaciji branilci z nadčloveškimi napori poskušajo ubraniti sovražnikove enote," so zapisali v sporočilu.

Kot poroča Kyiv Independent, ki se sklicuje na enega od ukrajinskih veteranov ujetih v jeklarni,  je v Azovstalu okoli 600 ranjenih veteranov. "Poškodovani vojaki brez okončin ležijo drug poleg drugega v nehigienskih razmerah, obkroženi z muhami in neprijetnimi vonjavami," je povedal branilec Mariupola, sicer lokalni policist.

19.47 Nova madžarska predsednica obsodila rusko invazijo na Ukrajino 

Nova madžarska predsednica Katalin Novak je v sobotnem uvodnem govoru obsodila rusko invazijo na Ukrajino in napovedala, da bo najprej obiskala Poljsko, kar je gesta, s katero želi izboljšati odnose z Varšavo, poroča Reuters.

"Obsojamo Putinovo agresijo, oboroženo invazijo na suvereno državo" je povedala madžarska predsednica. "Obsojamo Putinovo agresijo, oboroženo invazijo na suvereno državo" je povedala madžarska predsednica. Foto: STA Madžarska zavrnitev pošiljanja orožja v sosednjo Ukrajino in njeno nasprotovanje načrtovanemu embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte sta vplivala na odnose med Budimpešto in Varšavo, dolgoletnima zaveznicama v EU.

"Obsojamo Putinovo agresijo, oboroženo invazijo na suvereno državo," je povedala madžarska predsednica.

Novakova je še dejala, da se vojna v Ukrajini "vodi tudi proti nam, miroljubnim Madžarom", in dodala, da Madžarska želi, da se vojne zločine razišče in storilce kaznuje.

Tudi Orban je obsodil ruski napad na Ukrajino, a se je izognil kritiziranju predsednika Vladimirja Putina in odločno nasprotoval kakršnimkoli sankcijam na rusko energijo.

Odvisnost od ruske nafte v Bolgariji, na Češkem, Madžarskem in Slovaškem je največja ovira za dogovor o novih sankcijah, ki jih je v začetku maja predlagala Evropska komisija.

17.28 Ukrajina je sprožila protinapad na Izjum

Ukrajinske vojaške sile so začele protiofenzivo nedaleč od ukrajinskega mesta Izjum, kjer napadajo ključno rusko linijo, ki napada vzhodno Ukrajino, je sporočil guverner regije Harkov. Velika in uspešna protiofenziva na tej ruski napredovalni liniji bi povzročila hud neuspeh Moskve v bitki za Donbas, vzhodno ukrajinsko regijo, ki si jo Rusija prizadeva v celoti zasesti.

Ruske sile se skušajo prebiti južno od Izjuma in skušajo obiti ukrajinske sile, ki držijo obrambo vzhodne frontne črte. "Izjumska smer je še vedno najtežja," je razmere na družbenih omrežjih komentiral deželni guverner Oleh Sinegubov.

"Naše oborožene sile so šle v protiofenzivo. Sovražnik se na nekaterih frontah umika, kar je posledica vztrajnosti naših oboroženih sil," je zapisal. Ukrajinske sile so ponovno zavzele ozemlje na severovzhodu države, s čimer so odbili Ruse iz drugega največjega ukrajinskega mesta Harkov, kar je bilo najhitrejše od umika moskovskih enot iz Kijeva.

15.01 Putin finsko odpoved nevtralnosti označil za napako 

Finski predsednik Sauli Niinistö se je danes po telefonu pogovarjal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom glede možnosti vstopa Finske v Nato. Niinistö je dejal, da je bil pogovor neposreden in brez obtožb. Putin je finsko odločitev za odpoved nevtralnosti označil za napako, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pogovor je bil neposreden in jasen ter je potekal brez obtožb. Izogibanje napetostim se je zdelo pomembno," je v izjavi za javnost poudaril Niinistö. Dodal je, da se je telefonski klic zgodil na pobudo Finske, ki si želi korektno in strokovno reševati praktična vprašanja, ki izhajajo iz sosedstva z Rusijo.

Putin je finskemu predsedniku dejal, da bi bila finska odprava vojaške nevtralnosti napaka. "Putin je poudaril, da bi bila ukinitev tradicionalne politike vojaške nevtralnosti napaka, saj finska varnost ni ogrožena," so po telefonskem pogovoru med voditeljema sporočili iz Kremlja.

Voditelja sta se dotaknila tudi razmer v Ukrajini. Putin je sogovornika seznanil s stanjem rusko-ukrajinskih pogovorov, ki jih je po njegovih besedah skoraj prekinil Kijev, ki ne izraža interesa za konstruktiven in resen dialog, so dodali v Kremlju.

Niinistö in premierka Sanna Marin sta v četrtek podprla članstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu. Uradno odločitev o tem naj bi Finska objavila v nedeljo.

13.15 G7 ne bo priznal meja, ki jih skuša Rusija spremeniti s silo

"Nikoli ne bomo priznali meja, ki jih je Rusija poskušala spremeniti z vojaško agresijo, in bomo še naprej podpirali suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, vključno s Krimom, ter vseh držav," so v izjavi zapisali zunanji ministri skupine G7.

Obljubili so tudi, da bodo sankcije razširili na sektorje, od katerih je Rusija odvisna, in še naprej oskrbovali Ukrajino z orožjem, da bi ji pomagali v boju z rusko invazijo. "Ponovno potrjujemo svojo odločenost, da bomo še naprej krepili gospodarski in politični pritisk na Rusijo ter pri tem delovali enotno," so še zapisali.

Opozorili so tudi na vse večji vpliv vojne na revnejše države, zlasti zaradi motenj v svetovni preskrbi s hrano.

Ministri so hkrati pozvali Belorusijo, naj preneha omogočati rusko agresijo in naj spoštuje svoje mednarodne obveznosti.

Predsedovanje skupini G7 je letos v rokah Nemčije, ki tako v teh dneh gosti vrsto ministrskih srečanj G7, vrhunec pa bo vrh G7 konec junija na Bavarskem. Skupino sicer poleg Nemčije sestavljajo še Francija, Italija, Velika Britanija, ZDA, Kanada in Japonska, EU pa ima status opazovalke.

13.13 Rusija ustavila dobavo električne energije Finski

Rusija je ponoči ustavila dobavo električne energije Finski, potem ko je ruski državni energetski holding Inter RAO v petek napovedal, da bo sosednji državi prekinil dobavo zaradi zaostalih plačil, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik finskega operaterja električnega omrežja Fingrid.

"Trenutno je na ničli, kar se je začelo opolnoči, kot je bilo napovedano," je povedal vodja operativnega načrtovanja pri družbi Fingrid Timo Kaukonen.

Družba RAO Nordic je v petek sporočila, da bo zaradi težav pri prejemanju plačil za elektriko, ki jo Finska uvaža iz Rusije, danes ustavila dobavo. Družba je navedla, da od 6. maja ni prejela plačila za električno energijo, vendar ni pojasnila, ali je to povezano z evropskimi sankcijami proti Rusiji.

Finska, ki iz Rusije izvozi približno deset odstotkov električne energije, je primanjkljaj že nadomestila z uvozom iz Švedske.

Do ustavitve dobave elektrike iz Rusije prihaja po tem, ko sta finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin v četrtek podprla članstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu. Uradno odločitev o tem naj bi Finska objavila v nedeljo.

Finska ima z Rusijo 1.300 kilometrov dolgo mejo, njeno politično in javno mnenje pa se je dramatično spremenilo v prid članstva, potem ko je Rusija 24. februarja sprožila invazijo v Ukrajini.

12.23 Rusija grozi, da lahko Veliko Britanijo izbriše v treh minutah

Finska je že nakazala, da se želi pridružiti zvezi Nato, s tem pa izzvala velik bes Rusov, ki trdijo, da bi lahko proti Veliki Britaniji v zgolj treh minutah izstrelili jedrsko orožje. Finsko pa bi lahko izbrisali v desetih sekundah, se je pohvalil glavni predstavnik ruske obrambe Aleksey Zhuravliov.

"Če se želi Finska pridružiti temu bloku, je naš cilj popolnoma legitimen, da se vprašamo o obstoju te države. To je logično," je povedal Zuravilov.

"Če bodo naši državi grozile ZDA, potem v redu, za vas imamo Sarmat (raketo Satan 2) in od vas bo ostal le še pepel, če menite, da Rusija ne bi smela obstajati," je dodal. "Tudi Finska je rekla, da se strinja s stališčem ZDA, torej, postavite se v vrsto," je nadaljeval.

12.16 Moskva še razmišlja o odgovoru na morebiten vstop Finske in Švedske v Nato

Rusija še razmišlja, kako bo ukrepala za okrepitev svoje varnosti, če se bosta Finska in Švedska pridružili zvezi Nato, je danes dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško. Napovedal je strateške spremembe, vendar je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti o nameščanju jedrskega orožja.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg Novice Sta Švedska in Finska tik pred pridružitvijo Natu?

Gruško je pojasnil, da bi z vstopom obeh držav v Natu nastale strateške spremembe, a govoriti o tem, da bo Rusija na območje Baltika namestila jedrsko orožje, je še prezgodaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poudaril pa je, da se bo Rusija, če bo Nato na njene meje namestil jedrsko orožje, odzvala enako.

Nekdanji ruski predsednik Dmitri Medvedjev, ki je zdaj namestnik sveta za nacionalno varnost, je medtem že zagrozil z namestitvijo jedrskega orožja v rusko eksklavo Kaliningrad, če se bosta Finska in Švedska odločili za vstop v Nato.

Obe državi o tem resno razmišljata in naj bi končno odločitev sprejeli zelo kmalu. Razlog za odpoved nevtralnosti je pri obeh ruska invazija na Ukrajino.

Gruško je še dejal, da ne vidi nobenega resnega razloga za finski in švedski vstop v Nato, saj da Moskva do njiju nima sovražnih namenov.

10.53 Ukrajinski predsednik o izgubah ruske vojske

Ukrajinski predsednik Zelenski je sporočil podatke ukrajinskih obveščevalnih služb o ruski vojski, ki je do zdaj v vojni izgubila 200 letal, 27 tisoč vojakov in tri tisoč tankov ter drugih oklepnikov, vozil in dronov.

10.50 Glavna tožnica: Imamo več kot 40 osumljenih za vojne zločine

Ukrajina obravnava več kot 11 tisoč primerov vojnih zločinov, za njih pa ima tudi že 40 osumljencev, ki so vojne zločine izvajali ali pa naročili. "Prepričana sem, da bomo v bližnji prihodnosti primere pripeljali pred sodnike in poskrbeli za to, da bodo primeri dočakali logične zaključke," je povedala Irina Venediktova.

10.44 Indija prepovedala izvoz pšenice

Indija je prepovedala izvoz pšenice, saj cene po svetu rastejo zaradi ruske vojne v Ukrajini. Indijski glavni direktor zunanje trgovine je v izjavi prepovedal izvoz. Indija je sicer drugi največji proizvajalec pšenice na svetu in največji porabnik na svetu.

9.05 Ruske sile naj bi se začele umikati iz okolice Harkova

Rusija je po navedbah ukrajinske vojske začela umikati svoje enote iz okolice Harkova na vzhodu Ukrajine, ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski pa je dejal, da nadaljujejo osvobajanje ozemlja v harkovski regiji. Da je Ukrajina zelo verjetno dobila bitko za Harkov, je danes ocenil tudi ameriški Inštitut za vojne študije (ISW).

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da Rusija umika svoje enote iz okolice Harkova s ciljem doseči popoln nadzor nad doneško, lugansko in hersonsko regijo ter zagotoviti stabilnost kopenskega koridorja s Krimom, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zelenski je v petek v svojem večernem nagovoru državljanom sporočil, da nadaljujejo osvobajanje na območju Harkova. "Do danes smo osvobodili 1015 krajev, šest v zadnjih 24 urah," je dejal.

Ameriški ISW pa je v svoji oceni po poročanju BBC zapisal, da so ukrajinske sile Rusiji preprečile, da bi obkolila drugo največje ukrajinsko mesto Harkov in Moskva se je očitno zdaj temu odpovedala.

Harkov je bil od začetka invazije eden od ključnih strateških ciljev Rusije. V ISW sicer pravijo, da ne gre za popoln umik ruskih sil tako kot v primeru Kijeva, zato je to predvsem pomemben trenutek v vojni, ne pa preobrat.

Da je Rusija začela tretjo fazo vojne, ki bo dolgotrajno bojevanje, pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Viktor Andrusiv.

Kot je pojasnil, je bila prva faza poskus, da bi v nekaj dneh zavzeli Ukrajino, ki je propadel, druga je bila obkoliti ukrajinske sile na več območjih ter jih poraziti, zdaj pa se začenja tretja faza.

V njej bodo ruske sile branile doslej zasedena ozemlja. "To kaže, da načrtujejo dolgotrajno vojno," je dejal. Moskva želi z zavlačevanjem vojne prisiliti Kijev k vdaji ter Zahod za pogajalsko mizo, je dodal.

Vadim Šišimarin Novice Vadim Šišimarin: storil je grozodejstvo, ki ga Ukrajinci ne bodo pozabili

Vodja ukrajinske obveščevalne službe Kirilo Budanov je medtem napovedal, da bo vojna z Rusijo dosegla prelomnico sredi avgusta in da se bo večina aktivnih bojnih akcij končala do konca tega leta, poroča BBC.

"Tako bomo obnovili ukrajinsko oblast na vseh naših ozemljih, ki smo jih izgubili, vključno z Donbasom in Krimom," je dejal Budanov v pogovoru za Sky News.

Dodal je, da bo poraz Rusije v vojni privedel do državnega udara proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je po njegovih besedah že v teku. Trdil je tudi, da je Putin v zelo slabem psihičnem in fizičnem stanju ter da je zelo bolan. Njegovih trditev ni mogoče preveriti, opozarja BBC.

8.55 Nekdanji ruski oligarh: Ne boste videli večje divjosti

Nekdanji ruski oligarh in Putinov kritik ter nekoč najbogatejši človek v Rusiji Mihail Hodorkovski je na Twitterju objavil fotografijo, ob kateri je zapisal, da je težko, da bi še kdaj videli večjo divjost. Objavil je namreč fotografijo voditeljev Ruske pravoslavne cerkve, ki blagoslavljajo vojaško raketo, imenovano Satan.

7.42 Ukrajina: Rusija je na bitki pri reki izgubila najmanj 73 tankov

Najmanj 73 tankov naj bo bilo po podatkih ukrajinske vojske uničenih na bitki pri reki v regiji Donbas.

7.38 Ukrajina: Situacija je mnogo slabša kot na začetku vojne

Ukrajina je pozvala Združene narode, naj ji pošljejo sestave protizračne obrambe in bojna letala, saj da je situacija mnogo hujša kot je bila na začetku vojne.

"Trenutno se na prvi bojni črti odvija pravi pekel," je novinarjem povedala Oleksandra Ustinova, ki je gostovala na nemškem okroglem stolu Marshall fonda v Washingtonu. "Zdaj izgubljamo veliko več ljudi kot na začetku vojne," je priznala.

Dodala je še, da Ukrajina ne potrebuje več vojnih letal MiG iz časa sovjetske dobe, saj se je način bojevanja v vojni spremenil.

Oleg Morozov Novice Ruski politik bi še več vojne: "Naslednja je na vrsti Poljska" pokol cnn Novice Ruski vojaki v hrbet ustrelili neoborožena civilista #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin