SiolNET. Novice Svet
7,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ujeli enega glavnih voditeljev Islamske države. Odpeljati so ga morali na prikolici.

7,88

termometer

isis
Foto: Twitter

Iraške varnostne sile so v četrtek Mosulu, mestu na severu Iraka, aretirale islamskega muftija Shifo Al Nimo. Al Nima, ki velja za enega večjih ulovov v zadnjih mesecih, je znan podpornik Islamske države.

Shifa Al Nima je bil po pisanju The Jerusalem Post precej znan pridigar, ki je v mošejah po Iraku širil ekstremizem proti iraškim varnostnim silam in podpiral Islamsko državo (IS).

Eden najpomembnejših voditeljev Islamske države

Velja za enega najpomembnejših voditeljev Islamske države, odgovoren je za številne fatve oziroma sodbe, zaradi katerih so umirali učenjaki in kleriki, so pri tem pojasnili iraški policisti.

Zavzemal se je za uničevanje kulturne dediščine v Iraku

V svetu je bolj znan po tem, da je naročil bombardiranje zgodovinske in kulturne dediščine v Mosulu. Tamkajšnji prebivalci imajo po pisanju medija nanj zelo slabe spomine, znan je kot mufti, ki je bil velik podpornik uničevanja kulturne dediščine v mestu.

Irak baza Asad Novice Poglejte, kako je videti napadena vojaška baza v Iraku #video #foto

Uničili tudi spomenike z Unescovega seznama kulturne dediščine

Džihadisti Islamske države so na vrhuncu svoje moči pred nekaj leti v Iraku uničili številne spomenike kulturne dediščine, tudi takšne, ki so bili na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. V Mosulu so se, na primer, spravili tudi na ostanke asirske civilizacije. Te artefakte naj bi uničevali tudi zato, ker naj bi predstavljali politeistične idole in bili tako v nasprotju z islamom.

Mosul Foto: Reuters

Fotografije, ki so ob aretaciji muftija zaokrožile po spletu, kažejo, da se je mufti v času, ko se je skrival, precej zredil. Iraške varnostne sile ga tako niso mogle spraviti v avtomobil, zato so ga naložili kar na prikolico poltovornjaka. 

V Iraku še vedno 5.200 ameriških vojakov

V Iraku je še vedno nastanjenih 5.200 ameriških vojakov, ki so tam ravno z namenom boja proti Islamski državi. Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je sicer decembra 2011 končal iraško vojno, ki jo je začel predsednik George W. Bush, a so ZDA nato leta 2014 v državo spet poslale nekaj tisoč vojakov zaradi boja proti širjenju Islamske države. 

Irak Foto: Reuters

Irak je v zadnjih dneh izrazil željo, da bi se tuje sile umaknile iz države, a so Američani to zavrnili. 

Islamska država ima v Iraku še vedno svoje celice, ki pa zadnje mesece zaradi poostrene varnosti niso več aktivne.

Iran protest Novice Iranska oblast z orožjem in udarci nad miroljubne protestnike #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 129
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin