Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2020,
10.49

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

11

Natisni članek

Irak Iran ZDA

Torek, 14. 1. 2020, 10.49

4 leta, 3 mesece

Poglejte, kako je videti napadena vojaška baza v Iraku #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

11

Ameriška vojska in drugi zavezniki so novinarje svetovnih medijskih hiš povabili na ogled baze Al Asad v Iraku, ki je bila nedavno tarča iranskih raket.

ZDA so tretjega januarja v Iraku ubile vodjo iranske revolucionarne garde in po nekaterih ocenah drugega človeka Irana generala Kasema Solejmanija. Iran je na to odgovoril prejšnji teden, ko je z balističnimi raketami napadel dve vojaški bazi v Iraku, kjer so nastanjeni ameriški in drugi zavezniški vojaki. Žrtev in ranjenih ni bilo. 

Aretirali odgovorne za sestrelitev letala

Pri tem je sicer iranska vojska po pomoti sestrelila tudi ukrajinsko letalo, v katerem je umrlo 176 ljudi, večinoma iranskih in kanadskih državljanov. Iran je po dneh ugibanj in zanikanja priznal napako, na ulice Teherana pa so se zgrnili protestniki, ki od oblasti zahtevajo odstop odgovornih. Ravno danes so sicer iranske oblasti aretirale odgovorne za sestrelitev, sodili naj bi jim pred posebnim sodiščem. 

Iran
Novice Iranci vztrajajo na ulicah, ZDA podpirajo protestnike #video

V Iraku tudi slovenski vojaki

Iran je z balističnimi raketami napadel dve vojaški bazi v Iraku, Asad in Erbil. V zadnji so bili nastanjeni tudi slovenski vojaki. Šest vojakov, pripadnikov 3. kontingenta Slovenske vojske, je bilo tam v okviru mednarodne misije Neomajna odločenost, po napadu Irana pa so se konec prejšnjega tedna vrnili v Slovenijo. 

Na ogled baze povabili novinarje

Koalicija zavezniških držav, ki jo vodijo Američani in se bori proti Islamski državi, je včeraj skupino novinarjev popeljala po bazi Asad. Novinarji so lahko tako vstopili v strogo varovano vojaško bazo in si ogledali škodo, ki so jo povzročile iranske rakete.

Foto: Posledica iranskega napada na bazo Al Asad

Fotogalerija
1 / 15

Vojaki so imeli ob napadu le nekaj minut, da se umaknejo na varno v podzemne bunkerje, poroča britanski BBC, ki je bil prav tako povabljen na ogled vojaške baze. Kot je za televizijo povedal eden od ameriških vojakov, v tistem trenutku pomisliš na marsikaj. Priznal je, da je bil ob napadu prestrašen, čeprav je vojak. Po napadu so varnost v bazi okrepili, osebje pa mora ponoči nositi neprebojne jopiče 

Kimia Alisadeh
Novice Edina nosilka olimpijske kolajne zbežala iz Irana

Iz Erbila se je v Nemčijo vrnilo 26 nemških vojakov

Iz Erbila se je v Nemčijo v preteklih dneh vrnilo 26 od skupaj 120 nemških vojakov, ki so sodelovali v misiji Neomajna odločenost, so za STA potrdili na slovenskem obrambnem ministrstvu, kjer so bili o tem tudi uradno obveščeni.

Po poročanju nemških medijev se je 26 nemških vojakov v domovino vrnilo, ker se jim je iztekel čas služenja na misiji v Erbilu. Preostali nemški vojaki ostajajo v Erbilu in se pripravljajo na nadaljevanje usposabljanja iraških sil. Zaenkrat sicer usposabljanje še ne poteka. (STA)

Ne spreglejte