Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 11. 2012,
13.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

afera vojska

Četrtek, 22. 11. 2012, 13.53

7 let, 12 mesecev

Udobje, razkošje in nezvestoba vojaških poveljnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Afera generala Davida Petraeusa, ki je zaradi afere odstopil s položaja direktorja Cie, je spodbudil val preiskav, ki so pod drobnogled vzele številne vojaške poveljnike.

Vojaške žene preživijo veliko časa brez svojih mož, zato se je med njimi oblikovala posebna vez razumevanja in podpore, saj vse preživljajo enako. Čeprav bi marsikdo mislil, da si vojaške žene zaupajo popolnoma vse, pa to ne velja za nezvestobo svojih mož. Ta tema je namreč tabu vseh pogovorov med njimi, ameriška javnost pa ji namenja veliko več pozornosti, predvsem zaradi ljubezenske afere med generalom Davidom Petraeusom, ki je kot zadnji vodil Cio, in njegovo biografinjo Paulo Broadwell.

O nezvestobi vojaške žene ne govorijo O nezvestobi vojakov pa je spregovorila revija Vojaška žena, ki je na svoji spletni strani, takoj po tem, ko se je pojavila novica o aferi generala Petraeusa, zapisala, da bo to temo natančneje proučila. Čeprav je njihov zapis na spletni strani všečkalo veliko število ljudi, vojaške družine o aferi ne sodijo, najraje pa o njej niti ne govorijo, saj ne želijo prispevati k dodatnim govoricam o zakonu generala Petraeusa in njegove žene Holly, hkrati pa si zatiskajo oči pred tem, da takšna težava, kot je nezvestoba, sploh obstaja.

"Ni nikakršne podporne skupine, v krogu katere bi lahko žene vojakov spregovorile o nezvestobi svojih mož. Veliko vojaških žen, ki jih poznam, je povedalo, da ne bi želele govoriti o nezvestobi, saj bi jih to lahko močno prizadelo," je za Independent povedala Alison Buckholtz, žena mornarja. "Vojaške žene so v težkem položaju, zato mislim, da večina žensk največ pozornosti nameni temu, da je njihov zakon dober, hkrati pa skrbijo za svojo družino," je povedala Sara Horn, ustanoviteljica spletne strani Wives of Faith.

Panetta napovedal obširno preiskavo generalov Tako je zanimanje za nezvestobo generalov ravno zaradi Petraeusove afere toliko bolj v središču pozornosti. S tem pa je ameriški obrambni minister Leon Panetta napovedal, da so pod drobnogledom tudi drugi generali, zaradi katerih je ugled vojske okrnjen. Za zdaj pa bo največja pozornost namenjena oporišču MacDill na Floridi, ki pa ni popolnoma navadno oporišče. Tu namreč vojaški poveljniki živijo v hišah ob obali z razgledom na Tampa Bay, lokalni prebivalci pa jih povzdigujejo v zvezde.

V Petraeusovi aferi pa je ključnega pomena ravno Jill Kelley, Floridčanka, ki se je udeleževala in hkrati tudi prirejala različne družabne dogodke, na katerih se je družila s pomembnejšimi generali ameriške vojske, med njimi je poleg Petraeusa tudi general John Allen. Kelleyjeva pa je namreč zaslužna za to, da je svet izvedel, da ima general Petraeus ljubezensko afero s Paulo Broadwell. Kelleyjeva je prejemala grozilna elektronska sporočila, ki jih je pošiljala Broadwellova, za njih pa je izvedel FBI.

Kelleyjeva je sprožila verižno reakcijo, zaradi česar so generali pod drobnogledom Kelleyjeva sicer ni imela afere s Petraeusom, vendar pa so njena elektronska sporočila kazala, da se je spogledovala z drugim generalom, Johnom Allenom, ki mu zdaj spet grozi obširna preiskava. Kelleyjeva, ki je poročena s kirurgom, je na družabnih zabavah generalom predstavljala tudi svojo sestro dvojčico Natalie.

Čeprav je celotna Kelleyjina družina za številne primer ameriških sanj, pa je newyorški poslovnež za Sunday Telegraph razkril, da je poskušala uporabiti svoje vojaške zveze, da bi sklenila pomemben posel, ki bi ji prinesel 80 milijonov nagrade. Pozneje se je namreč izkazalo, da je Kelleyjeva zadolžena, zato je nujno potrebovala denar. Kelleyjeva je namreč po zaslugi generala Petraeusa postala konzulka južnokorejsko-ameriških odnosov, njen položaj pa ji je omogočil stik z Adamom Victorjem, predsednikom energetskega podjetja TransGas, ki se zanima za južnokorejski trg. Kelleyjeva naj bi mu pojasnila, da je dobra prijateljica generala Petraeusa, hkrati pa, da ima močne veze z južnokorejsko vlado. Z Victorjem se je sestala večkrat, na enem izmed srečanj pa mu je povedala, da za svojo pomoč želi dva odstotka vrednosti projekta, kar predstavlja približno 80 milijonov dolarjev. Glede na to je Victor kmalu ugotovil, da ima opravka z amaterko, in prekinil sodelovanje z njo.

Številni niso vedeli, kakšni so pravi motivi Kelleyjeve Kar je presenetilo Victorja, je to, da Petraeus ni sprevidel, da je Kelleyjeva samo povzpetnica, ki si želi boljšega življenja. Pri tem pa se je oglasil tudi nekdanji vojaški poveljnik, ki je za Telegraph povedal, da je oporišče MacDill izredno zabavno. "Oficirji prihajajo iz več kot 50 držav, namestitev v tem oporišču je zabavna. Ne razumite me narobe, fantje opravljajo resno delo, saj vodijo vojno v Afganistanu, v prostem času pa počnejo marsikaj. Ljudje, kot je Jill Kelley, pa gostijo dogodke, na katerih zabavajo vojake," je še povedal.

Petraeusova afera pa je spodbudila tudi vprašanja o državni varnosti, saj sta, kot je znano, imela Petraeus in Broadwellova dostop do istega elektronskega nabiralnika, prek katerega sta ustvarjala sporočila, ki pa jih nista poslala. Broadwellova je sicer še pojasnila, da ni imela nobenega vpogleda v zaupne dokumente, kljub temu pa so številni zaskrbljeni nad internetno varnostjo nekdanjega direktorja vodilne obveščevalne službe v Ameriki.

Generalov, ki so uživali v razkošju in nedotakljivosti, je veliko Obrambni minister Panetta je poleg preiskave generala Johna Allena sprožil še številne druge preiskave, zaradi katerih je okrnjen ugled vojske. Med preiskovanimi je tudi general William Ward, ki je bil obtožen, da je denar davkoplačevalcev porabljal za razkošna osebna potovanja, vojaška vozila pa uporabljal za to, da je šla njegova žena lahko nakupovati, ali za obiske toplic. General Jeffrey Sinclair je izgubil svoj položaj, grozi pa mu tudi preiskava zaradi domnevnih afer s petimi ženskami. Admiral James Stavridis je tudi postal tarča preiskave, saj je uporabljal vojaška letala, da se je lahko v Franciji udeležil večerje, ki so jo pripravljali francoski ljubitelji vina.

Primerov, kaj vse si dovolijo vojaški uslužbenci, je veliko. Eden takšnih je tudi nekdanji načelnik Združenega štaba oboroženih sil ZDA Mike Mullen, ki je imel svojega kuharja, šoferja in malo četo ljudi, ki so skrbeli za njegovo posestvo, nemalokrat pa ga je na poti spremljala tudi kolona vozil, kot je to običajno, ko mesto obišče predsednik. Vojaški poveljniki pa imajo tudi dostop do zasebnih letal, veličastnih domov, šoferjev, varnostnikov in vseh vrst uslužbencev.

Ne spreglejte