Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 9. 2021,
11.44

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,81

70

Natisni članek

šola Los Angeles ZDA cepljenje

Ponedeljek, 6. 9. 2021, 11.44

2 leti, 7 mesecev

Šola: necepljena in brez maske okužila pol razreda učencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,81

70

šolstvo, pouk, učenci, šola | Odgovorni si prizadevajo, da so vsi, ki poučujejo v šolskih ustanovah, cepljeni in zavarovani z zaščitnimi maskami. V ZDA je bilo v skupini med pet in 17 let že okoli dva milijona potrjenih okužb in tristo smrti, povezanih s covidom. | Foto Getty Images

Odgovorni si prizadevajo, da so vsi, ki poučujejo v šolskih ustanovah, cepljeni in zavarovani z zaščitnimi maskami. V ZDA je bilo v skupini med pet in 17 let že okoli dva milijona potrjenih okužb in tristo smrti, povezanih s covidom.

Foto: Getty Images

Necepljena oseba, ki je poučevala v kalifornijski osnovni šoli v okrožju Marin, je s koronavirusom okužila polovico svojih učencev, skupno pa kar 26 ljudi. Raziskovalci ameriškega centra za preventivo in nadzor bolezni so odkrili, da je oseba kljub okužbi in izrazitim simptomom nadaljevala poučevanje v šoli in učencem predavala brez maske. Oblasti niso izdale spola osebe, ki je poučevala učence, zato ni znano, ali gre za učitelja ali učiteljico.

Oseba je maja letos okužila 12 učencev, ki so bili premladi za cepljenje, a so bili redno testirani. Večina okuženih je sedela v prvih dveh vrstah, medtem, ko so bili iz zadnjih treh vrst okuženi štirje učenci, poroča ameriški spletni portal nbcnews.com.

Še štirje preostali okuženi so bili iz drugih učilnic in so bili vsi bratje ali sestre okuženih iz primarne učilnice. Okužili so se tudi štirje starši otrok, a samo eden izmed njih ni bil cepljen. Cepljeni so imeli simptome kašlja, tresenja, glavobola in izgube vonja. Še dodatno se je okužilo šest mladostnikov, ki so prespali pri učencih okuženega razreda.

V skupini med pet in 17-letniki že okoli tristo smrti

Dokazi so pokazali, da večplastni ukrepi, ki vključujejo nošenje maske vseh prisotnih v šoli, cepljenje za vse odrasle, ki to lahko storijo, fizična razdalja in prezračevanje zelo zmanjšajo tveganje za okužbo. Delta različica je dvojno nalezljiva in zato kalifornijske oblasti želijo, da so otroci dobro zaščiteni in lahko varno obiskujejo šolo.

Odgovorni si prizadevajo, da so vsi, ki poučujejo v šolskih ustanovah, cepljeni in zavarovani z zaščitnimi maskami. V ZDA je bilo v skupini med pet in 17 let že okoli dva milijona potrjenih okužb in tristo smrti, povezanih s covidom, je po poročanju The Guardiana pokazala raziskava, ki so jo objavili v petek.

Bolnišnica, intenzivna nega
Novice Slovenija: zaradi koronavirusa hospitalizirana 19-letna oseba, 24-letnik na intenzivni negi #video
Nova Zelandija
Novice Število okužb pada, Nova Zelandija rahlja ukrepe
učilnica prazna šola
Novice V vzgoji in izobraževanju aktivnih 137 okužb, v karanteni 663 učencev in 34 oddelkov

Le tretjina najstnikov do 17. leta je cepljenih

Raziskava, ki je bila opravljena v okrožju Marin, je pokazala, da je bila visoka precepljenost odraslih v tem primeru ključna, da se okužbe niso hitro razširile po skupnosti. Le 32 odstotkov mladostnikov med 12. in 17. letom je bilo namreč polno cepljenih.

Zelo pa se razlikujejo tudi odstotki cepljenih v posameznih zveznih državah. V Mississippiju je precepljenost najnižja, le 20-odstotna, v Vermontu pa najvišja, okrog 70-odstotna.

Ne spreglejte