Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 9. 2021,
9.44

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

134

Slovenija NIJZ Covid-19 Sledilnik COVID-19

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 9. 2021, 9.44

2 leti, 10 mesecev

Slovenija: zaradi koronavirusa hospitalizirana 19-letna oseba, 24-letnik na intenzivni negi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

134

V nedeljo je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob opravljenih 1.427 PCR-testih potrjenih 234 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 16,4 odstotka in je bil malce nižji kot dan prej, ko je znašal 18,5 odstotka. Zaradi koronavirusne bolezni je včeraj umrla ena oseba. Na intenzivni negi v UKC Ljubljana tudi 24 letnik.

Včeraj so opravili 6.606 hitrih antigenskih testov, ki jih preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužbe znaša 550. 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 323. V državi je trenutno aktivnih 6.873 okužb. 

Dan prej so ob opravljenih 1.710 PCR-testih potrdili 317 okužb z novim koronavirusom. V primerjavi s preteklo nedeljo pa je število pozitivnih PCR- testov zraslo za 90. 

Število hospitaliziranih v slovenskih bolnišnicah še narašča. Zasedenih je 217 bolnišničnih postelj, od tega 49 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo. 

Povprečna starost hospitaliziranih je 60 let

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v diagnostično-terapevtskem servis (DTS) danes ponovno odpirajo 25 intenzivnih postelj, saj število covidnih bolnikov raste. Najmlajša bolnika na navadnem in intenzivnem oddelku sta stara 27 in 24 let, oba sta necepljena, so povedali v UKC Ljubljana.

Razmere na covidnih oddelkih v UKC Ljubljana so odraz razmer v državi, je uvodoma povedal infektolog Matjaž Jereb z infekcijske klinike. Pojasnil je, da je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 50 bolnikov na navadnih oddelkih, 18 na oddelku intenzivne nege, v ljubljanski porodnišnici pa sta hospitalizirani še dve s koronavirusom okuženi porodnici.

Najmlajši hospitalizirani v Sloveniji zaradi koronavirusa je sicer star 19 let, je na Twitterju sporočila vlada.

UKC Ljubljana
Novice UKC Ljubljana: Medij Dnevnik širi lažne navedbe o hitrih testih
Koronavirus, maske, bolnišnica, covid-19
Novice Številke še naprej rastejo, hospitaliziranih že več kot 200 Slovencev

Povprečna starost na intenzivni negi 55 let

Matjaž Jereb | Foto: STA , Foto: STA , Jereb je opozoril na povprečno starost bolnikov, ki se niža. Če je ta v prvem valu na oddelkih intenzivne nege znašala 68 let, v drugem 70 let in v tretjem 64 let, zdaj znaša 55 let. Nižjo povprečno starost Jereb pripisuje dejstvu, da je virusa v populaciji veliko, okužijo pa da se predvsem mlajši, ki niso dovolj precepljeni.

"Najmlajši bolnik, ki ga zdravimo na intenzivnem oddelku, je trenutno star 24 let, najmlajši na navadnem pa 27 let," je pojasnil Jereb in dodal, da sta oba bolnika necepljena. Po Jerebovih zagotovilih cepljenje v polnosti res ne ščiti pred okužbo, a zanesljivo ščiti pred težjim potekom in smrtjo. Med 18 bolniki na intenzivnem oddelku sta v UKC Ljubljana le dva cepljena, oba imata pridružene kronične bolezni. "Gre za posameznike, pri katerih tudi sicer ni pričakovati optimalnega odziva in ustrezne zaščite po cepljenju," je opomnil Jereb.

Če ne bo druge možnosti, bodo morali zapirati redne programe

V UKC Ljubljana po njegovih zagotovilih z opremo in posteljami večjih težav nimajo, pri kadru pa so omejeni. Zato si ne želijo tako velikih obremenitev, kot so jih bili deležni v drugem valu, ko je bilo na dan v enotah intenzivne terapije hospitaliziranih tudi 69 bolnikov. Če ne bo druge možnosti, pa bodo ponovno morali zapirati redne programe.

"Kader je do neke mere utrujen, izčrpan, ob tem pa na nek način tudi jezen na vse tiste posameznike v naši družbi, ki bi lahko imeli vpliv na potek te epidemije, če bi se cepili," je povedal Jereb. Po njegovem prepričanju s 70- oziroma 80-odstotno precepljenostjo slovenskega prebivalstva o takšnih številkah hospitaliziranih ne bi poročali.

covid korona | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V Sloveniji presegli nov mejnik

V Sloveniji smo v petek presegli mejo milijon cepljenih z enim odmerkom proti novemu koronavirusu. Z enim odmerkom je cepljenih  1.002.204 oseb, kar pomeni 48 odstotkov vseh prebivalcev. Polno cepljenih je 915.996 oziroma 43 odstotkov prebivalcev. 

Od danes v veljavi razširjen pogoj PCT za več dejavnosti

Z današnjim dnem se skladno z v soboto sprejetim vladnim odlokom pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Izpolnjevati ga bodo morale osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik. 

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.

Ljubljana
Novice Preverite, kje vse po novem potrebujete izpolnjen PCT-pogoj #video
Ne spreglejte