Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 9. 2021,
9.51

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

56

Natisni članek

COVID-19 testiranje cepljenje Koronavirus

Nedelja, 5. 9. 2021, 9.51

2 leti, 7 mesecev

V dveh tednih

Številke še naprej rastejo, hospitaliziranih že več kot 200 Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

56

Koronavirus, maske, bolnišnica, covid-19 | V soboto je bilo v bolnišnice sprejetih 32 novih pacientov z boleznijo covid-19, odpuščenih pa 21.  | Foto Reuters

V soboto je bilo v bolnišnice sprejetih 32 novih pacientov z boleznijo covid-19, odpuščenih pa 21.

Foto: Reuters

V soboto je bilo po podatkih Sledilnika ob opravljenih 1.710 PCR-testih potrjenih 317 okužb s koronavirusom, kar je skoraj 15-odstotni prirast v primerjavi s prejšnjo nedeljo. Delež pozitivnih testov je tako znašal 18,5 odstotka in je bil malce nižji kot dan prej, ko se je močno približal 20 odstotkom. V soboto ni umrl noben covidni bolnik, skupno število umrlih ostaja 4.455.

covid testiranje
Novice Nov mejnik: prvič je cepljenih več kot milijon Slovencev

V slovenskih bolnišnicah se zaradi težjega poteka bolezni covid-19 zdravi 209 oseb. To je več kot trikrat toliko, kolikor jih je bolnišnično zdravljenje potrebovalo pred dvema tednoma (66).

Število bolnikov na intenzivni negi je 42, kar pomeni, da je malce nižje kot dan prej. S pomočjo respiratorja diha 35 oseb, 23 jih je intubiranih.  

Povprečje novoodkritih okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh je 541,3, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 320,4. 

Minister za zdravje: Najhuje bo oktobra

Minister za zdravje je v soboto znova poudaril pomembnost cepljenja proti bolezni covid-19 in opomnil, da državo v primeru ne dovolj visoke precepljenosti čaka težka jesen, kar bo predvsem posledica pričakovane visoke obremenitve bolnišnic. 

Sodeč po najnovejših projekcijah, bomo vrh četrtega vala dosegli oktobra. Reprodukcijsko število, to kaže povprečno število ljudi, ki jih okuži ena kužna oseba, se trenutno giblje med 1,2 in 1,5.

Poklukar je spomnil na podatek, da je v Sloveniji zdaj z enim odmerkom cepiva proti bolezni covid-19 cepljenih več kot milijon ljudi, kar pomeni 47 odstotkov vseh prebivalcev. Polno je cepljenih 43 odstotkov prebivalcev. | Foto: STA , Poklukar je spomnil na podatek, da je v Sloveniji zdaj z enim odmerkom cepiva proti bolezni covid-19 cepljenih več kot milijon ljudi, kar pomeni 47 odstotkov vseh prebivalcev. Polno je cepljenih 43 odstotkov prebivalcev. Foto: STA ,

Če bi se reprodukcijsko število povzpelo na dva, podobne razmere so bile lani na vrhu drugega vala, ko je krožila pomembno manj kužna različica virusa, bi imeli ob 51-odstotni precepljenosti na vrhu četrtega vala sredi oktobra v bolnišnicah 2.900 oseb. "To je približno dvakrat toliko kot lani na vrhuncu drugega vala," je opomnil. V primeru, da bi dosegli 70-odstotno precepljenost, pa bi ta številka znašala 1.600.

Pesimistični scenarij se lahko zgodi, če ne bo ukrepal vsak od nas

Ob 70-odstotni precepljenosti bi se po njegovih besedah pomembno znižalo oziroma prepolovilo število umrlih z boleznijo covid-19. V primeru 51-odstotne precepljenosti bi sredi oktobra umrlo približno tisoč ljudi, kažejo projekcije.

"Takšen pesimistični scenarij se lahko zgodi, če ne bo ukrepal vsak od nas. Zmogljivosti zdravstva bi potisnili na maksimalni rob. Govorimo o življenjih ljudi, to so tragične zgodbe, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem," je bil jasen minister.

Po njegovih besedah imamo lahko epidemijo pod nadzorom le, če se čim hitreje precepimo in ohranimo reprodukcijsko število pod 1,4. V tem primeru bi v bolnišnicah imeli ob 70-odstotni precepljenosti hospitaliziranih 400 oseb, ob 51-odstotni precepljenosti pa nekaj čez 800.

Vlada razširila pogoj PCT na številne dejavnosti

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje. | Foto: Matic Tomšič Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje. Foto: Matic Tomšič

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sicer sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Z njim bo s ponedeljkom razširila pogoj PCT na številne dejavnosti ter uporabo zaščitnih mask in razkužil. Pogoj PCT bodo morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik.

Preberite več:

PCT potrdilo
Novice Vlada razširila pogoj PCT na številne dejavnosti

 

 

Ne spreglejte