Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
17.59

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

napad Turčija Ciper

Petek, 18. 8. 2023, 17.59

8 mesecev, 2 tedna

Turške sile napadle mirovne sile ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32
Zveza Nato | Do napada na pripadnike mirovnih sil ZN naj bi prišlo po tem, ko so ti poskušali preprečiti gradnjo ceste pri Pyli v tamponski coni, ki je pod njihovim nadzorom.  | Foto Guliver Image

Do napada na pripadnike mirovnih sil ZN naj bi prišlo po tem, ko so ti poskušali preprečiti gradnjo ceste pri Pyli v tamponski coni, ki je pod njihovim nadzorom.

Foto: Guliver Image

Misija Združenih narodov na Cipru (UNFICYP) je turške sile na otoku obtožila, da so napadle modre čelade, potem ko so ti poskušali preprečiti "nedovoljena gradbena dela" v bližini etnično mešane vasi Pyla na območju pod nadzorom ZN. Ciprska vlada je napad obsodila, prav tako tudi EU, Velika Britanija in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do napada na pripadnike mirovnih sil ZN naj bi prišlo po tem, ko so ti poskušali preprečiti gradnjo ceste pri Pyli v tamponski coni, ki je pod njihovim nadzorom. Na videoposnetku na družbenih omrežjih je videti, kako buldožerji odrivajo vozila z oznakami ZN, cementne ovire in rezilno žico ter kako policija ciprskih Turkov potiska modre čelade.

EU je ciprske Turke pozvala k spoštovanju pooblastil misije ZN 

Vlada večinsko grške in mednarodno priznane Republike Ciper na jugu otoka je obsodila "organizirane incidente, ki so jih povzročile turške okupacijske sile, in nesprejemljiv napad na britanske in slovaške pripadnike mirovnih sil ZN". Obsodbi so se pridružile tudi Velika Britanija, ZDA in EU.

EU je ciprske Turke pozvala k spoštovanju pooblastil misije ZN v tamponski coni, nedovoljena gradbena dela na območju pa je označila za kršitev statusa quo, ki vodi v zaostrovanje razmer. Tudi misija UNFICYP je turško stran pozvala k spoštovanju njenih pooblastil ter takojšnjemu umiku osebja in strojev iz tamponske cone.

"Misija pozorno spremlja razmere ter si še naprej prizadeva zagotoviti mir in stabilnost na tem območju," so zapisali pri UNFICYP. Medtem so oblasti samooklicane Turške republike Severni Ciper zavrnile obtožbe misije ZN kot neutemeljene. Po njihovih besedah ima projekt gradnje ceste humanitarni cilj, ki naj bi ciprskim Turkom v Pyli omogočil lažji dostop do ozemlja Turške republike Severni Ciper.

Zadnja mirovna pogajanja za združitev otoka so propadla julija 2017 

Sredozemski otok Ciper je od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Republika Ciper na jugu je mednarodno priznana in članica EU od leta 2004, medtem ko samooklicano Turško republiko Severni Ciper priznava samo Turčija.

Zadnja mirovna pogajanja za združitev otoka pod okriljem ZN so propadla julija 2017, vendar si novoizvoljeni predsednik Cipra Nikos Hristodulides prizadeva za njihov ponovni zagon. Medtem voditelj turškega dela Cipra Ersin Tatar, sicer varovanec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, vztraja, naj mednarodna skupnost prizna obstoj dveh držav na otoku.

shutterstock_1633961518
Trendi Južni Ciper z nizkocenovnim prevoznikom do 30 odstotkov ceneje
Sodniško kladivo
Novice Zelena luč za ustavne spremembe
Ne spreglejte