Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2019,
12.10

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

Turčija Istanbul župan opozicija

Ponedeljek, 24. 6. 2019, 12.10

4 leta, 10 mesecev

Turška opozicija slavi, novemu županu Istanbula že čestital tudi Erdogan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Ekrem Imamoglu | Novi župan Istanbula je Ekrem Imamoglu, ki je v ponovljenih županskih volitvah premagal kandidata Erdoganove stranke AKP. | Foto Reuters

Novi župan Istanbula je Ekrem Imamoglu, ki je v ponovljenih županskih volitvah premagal kandidata Erdoganove stranke AKP.

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je čestital kandidatu glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Ekremu Imamogluju, ki je po začasnih podatkih turške volilne komisije zmagal na nedeljskih ponovnih volitvah za župana Istanbula.

"Čestitam Ekremu Imamogluju, ki je zmagal na volitvah glede na neuradne podatke," je v nedeljo zvečer prek Twitterja sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in dodal, da je bila volja naroda spet izražena.

Erdogan
Novice Volitve v Turčiji: Erdogan znova poražen

Opozicija slavila z razliko 800 tisoč glasov

V nedeljo so po preštetih 99,37 odstotka glasov poročali, da je Imamoglu prejel 54,03 odstotka glasov, medtem ko je njegov glavni tekmec, sicer nekdanji turški premier in tesni sodelavec Erdogana Binali Yildirim iz vladajoče stranke Pravičnost in razvoj (AKP), dobil 45,09 odstotka glasov. Preostalih 19 kandidatov je skupaj prejelo manj kot odstotek glasov.

Turški predsednik Erdogan je priznal nedeljske izide županskih volitev v Istanbulu in čestital novoizvoljenemu županu Ekremu Imamogluju. | Foto: Reuters Turški predsednik Erdogan je priznal nedeljske izide županskih volitev v Istanbulu in čestital novoizvoljenemu županu Ekremu Imamogluju. Foto: Reuters

Predsednik vrhovnega volilnega sveta Sadi Guven je danes objavil začasne uradne izide volitev. Kot je dejal, je Imamoglu prejel 54,21 odstotka podpore oziroma 4.741.868 glasov, Yildirim pa 44,99 odstotka oziroma 3.935.453 glasov. Gre za razliko več kot 800 tisoč glasov. Stranke imajo čas za pritožbe do prihodnje srede, potem pa bodo objavili končne uradne izide.

V Istanbulu sodijo organizatorjem protivladnih protestov

V Istanbulu se je danes začelo sojenje 16 vidnim predstavnikom civilne družbe, ki so obtoženi organiziranja in financiranja protivladnih protestov leta 2013 ter poskusa strmoglavljenja turške vlade. Državni tožilec zanje zahteva dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta. Med obtoženimi je tudi znan borec za človekove pravice Osman Kavala

Ta je zaprt več kot 600 dni, 14 obtožencev, med katerimi so ugledni aktivisti za človekove pravice, odvetniki, umetniki in arhitekti, pa se brani s prostosti. Nekateri so pobegnili iz države, med njimi nekdanji glavni urednik časopisa Cumhuriyet Can Dundar, ki od leta 2016 živi v izgnanstvu v Nemčiji.

Turška ambasada v Ljubljani
Novice Kaj dela Erdogan v Sloveniji? Turke je strah, da jih nadzorujejo.

Imamoglu zmagal že na prvih volitvah

Volilna udeležba je bila 84,5-odstotna, kar pomeni, da se je volitev v nedeljo udeležilo 8,74 milijona od 10,56 milijona volilnih upravičencev. Yildirim je zmago Imamogluja že priznal v nedeljo in mu zaželel veliko uspeha.

Privrženci turške opozicije so v nedeljo pozno v noč proslavljali zmago opozicijskega kandidata za župana Imamogluja. | Foto: Reuters Privrženci turške opozicije so v nedeljo pozno v noč proslavljali zmago opozicijskega kandidata za župana Imamogluja. Foto: Reuters

Imamoglu je Yildirima sicer presenetljivo premagal že na volitvah 31. marca, a z le nekaj več kot 13 tisoč glasovi. AKP se je takrat na izid pritožila zaradi domnevnih nepravilnosti, volilna komisija pa je kljub temu, da je že potrdila zmago opozicijskega kandidata, pritožbi ustregla. Tokrat Imamoglu vodi z več kot 800 tisoč glasovi.

Recep Tayyip Erdogan
Novice Turčija: 74 nekdanjih vojakov obsodili na dosmrtni zapor

Poraz v Istanbulu hud udarec za AKP in Erdogana

Izid volitev v Istanbulu pomeni za AKP in Erdogana velik poraz, saj je njegova stranka to najpomembnejše župansko mesto v državi  izgubila po 25 letih vladavine, obenem pa je marca izgubila tudi oblast v Ankari. V Istanbulu z okoli 16 milijoni prebivalcev namreč živi 20 odstotkov vsega turškega prebivalstva, mesto z okolico pa prispeva tretjino bruto domačega proizvoda.

Ob tem velja poudariti tesne Erdoganove vezi z mestom, saj je predsednik tam odraščal in začel svojo politično kariero. Po objavi neuradnih izidov so se v mestu ljudje spontano odpravili na ulice, kjer so s petjem, plesom in hupanjem proslavili zmago opozicijskega kandidata.

Ne spreglejte