Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2019,
11.35

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

10

Natisni članek

Islamska država Recep Tayyip Erdogan Sirija Kurdi

Četrtek, 17. 10. 2019, 11.35

4 leta, 6 mesecev

Erdogan po prigovarjanju ZDA vendarle pristal na petdnevno premirje v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

10

Recep Tayyip Erdogan | Turški predsednik Erdogan je po posredovanju ameriškega podpredsednika Mika Pencea vendarle pristal na prekinitev ognja v Siriji. | Foto Reuters

Turški predsednik Erdogan je po posredovanju ameriškega podpredsednika Mika Pencea vendarle pristal na prekinitev ognja v Siriji.

Foto: Reuters

Ameriški podpredsednik Mike Pence je sporočil, da sta se s turškim predsednikom Rcepom Tayyipom Erdoganom danes dogovorila o prekinitvi ognja v Siriji. Turčija naj bi za 120 ur ustavila vojaške operacije, da dovoli umik kurdskih sil iz tako imenovanega varnega območja, nato naj bi se ofenziva končala, je v Ankari pojasnil Pence. Turčija poudarja, da bo ofenzivo zgolj prekinila in ne končala.

Dogovor med ZDA in Turčijo je presenečenje, saj je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan do zdaj javno zavračal vse pozive k premirju, zanemarjal sankcije in celo grozil evropskim državam z novim valom beguncev. Po petih urah pogovorov z Mikom Penceom pa si je očitno vendarle premislil.

"Obe državi sta se zavezali k mirni rešitvi in prihodnosti varnega območja, da na temelju mednarodnega sodelovanja zagotovita mir in varnost na tem mejnem območju Sirije," je v Ankari dejal Pence. Dodal je, da sta ZDA in Turčija zavezani porazu skrajne skupine Islamska država (IS) na severu Sirije, vključno z dogovorom o usklajevanju aktivnosti glede zaporov za pripadnike IS in vračanju razseljenih oseb na njihove domove.

Sirija, napad, Kurdi
Novice "Trump v Siriji ne igra ameriške, ampak rusko igro" #video

ZDA v zameno za prekinitev ognja preklicale sankcije proti Turčiji

V zameno za zaustavitev ofenzive je Erdogan od ZDA dobil preklic sankcij. Washington se je zavezal, da v naslednjih 120 urah ne bodo uvajale novih sankcij, ko pa bo ofenziva povsem sklenjena in bo oblikovano varno območje, pa bodo ukinjene tudi zdajšnje sankcije, ki prizadevajo tri ministrstva in uvajajo 50-odstotne carine na uvoz jekla iz Turčije v ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju dogovor označil za odlično novico in se zahvalil Erdoganu. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju dogovor označil za odlično novico in se zahvalil Erdoganu. Foto: Reuters

Dogovor med ZDA in Turčijo med drugim predvideva, da se vojaške operacije lahko izvajajo le proti teroristom, ki v tem primeru niso opredeljeni. Za Turke so Kurdi teroristi, čeprav so se do zdaj z Američani borili proti teroristom IS. Že v prvi točki ZDA izražajo razumevanje za turške varnostne skrbi na južni meji, kar je bil tudi razlog za ofenzivo proti Kurdom v Siriji. 

Turčija se v sporazumu zavezuje, da bo varovala življenja civilistov v varnem območju, ki ga bo pretežno nadzirala turška vojska. Da so pripravljeni spoštovani premierje, sklenjeno med ZDA in Turčijo, je danes potrdil tudi Mazlum Abdi, vodja Sirskih demokratskih sil (SDF), ki so pod vodstvom Kurdov.

Donald Trump
Novice Erdogan je Trumpovo pismo vrgel v smeti

Turčija: Operacijo bomo prekinili in ne ustavili

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju dogovor označil za odlično novico in se zahvalil Erdoganu. Zatrdil je, da bodo s tem rešili več milijonov življenj. "Pred tremi dnevi takega dogovora ne bi bilo mogoče skleniti. Moralo je biti nekaj trde ljubezni. Ponosen na vse," je sporočil Trump in poudaril, da je to velik dan za človeško civilizacijo.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je potrdil, da bodo ofenzivo prekinili, dokler se kurdski borci ne bodo umaknili z območja. "Operacijo bomo prekinili in ne ustavili," je povedal novinarjem. Dodal je, da bo Turčija ofenzivo končala šele, ko se bodo kurdske milice popolnoma umaknile iz regije. "To ni premirje," je še poudaril turški zunanji minister.

Erdogan
Novice Erdogan odločno zavrnil prekinitev ognja v Siriji

Turška ofenziva z domov pregnala več kot 300 tisoč ljudi

Ofenziva, ki jo je Turčija pred tednom dni sprožila proti Kurdom na severovzhodu Sirije, je z domov sicer pregnala več kot 300 tisoč ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Iz obmejnega mesta Ras al Ain so danes pozvali mednarodno skupnost k vzpostavitvi humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov.

Ofenziva, ki jo je Turčija pred tednom dni sprožila proti Kurdom na severovzhodu Sirije, je z domov pregnala več kot 300 tisoč ljudi. | Foto: Reuters Ofenziva, ki jo je Turčija pred tednom dni sprožila proti Kurdom na severovzhodu Sirije, je z domov pregnala več kot 300 tisoč ljudi. Foto: Reuters

Po navedbah observatorija, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je število razseljenih tako naraslo zaradi vala beguncev z območij okoli Tal Abjada in Kobaneja v zadnjih dneh. Večina razseljenih se poskuša umakniti na varnejša območja, pri čemer nekateri prenočujejo na tleh v sadovnjakih, drugi pa so se zatekli v šole, ki so jih spremenili v zavetišča, je sporočil direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

O silovitih spopadih so danes poročali iz mesta Ras al Ain blizu turške meje, ki ga oblegajo turške sile. Te so danes dodatno napredovale in zavzele že polovico mesta. Po podatkih observatorija in kurdskih oblasti je bila v turškem obstreljevanju poškodovana tudi mestna bolnišnica, kjer ostaja ujeto osebje.

Kurdi pozvali mednarodno skupnost k vzpostavitvi humanitarnega koridorja

Kurdske oblasti v regiji so pozvale mednarodno skupnost k vzpostavitvi zavarovanega humanitarnega koridorja, po katerem bi lahko iz mesta evakuirali civiliste in ranjene. Kot so poudarili, so v mestu ujeti številni civilisti, konvoji z medicinsko pomočjo pa so tarča sistematičnega bombardiranja.

Od začetka turške ofenzive v Siriji je bilo ubitih že več deset civilistov.  | Foto: Reuters Od začetka turške ofenzive v Siriji je bilo ubitih že več deset civilistov. Foto: Reuters

Turška stran je potrdila, da so mesto obkolili z vseh strani in zaprli pot okrepitvam kurdskih sil v mestu. Po njihovih navedbah naj bi se kurdski borci zatekli v bolnišnico in na mestni stadion. Sirske demokratične sile (SDF), v katerih prevladuje kurdska milica YPG, se sicer turškim silam zoperstavljajo tudi s pomočjo mreže predorov, okopov in nasipov.

Borci Islamske države (IS) so medtem sporočili, da so na severu Sirije iz rok kurdskih sil blizu Rake danes osvobodili "določeno število ugrabljenih muslimank". Drugih podatkov o ženskah ali njihovem številu niso sporočili, niti tega ne, ali so povezane s skrajneži. Na severu Sirije sicer kurdske oblasti nadzirajo več zaporov in taborišč, kjer je zaprtih več tisoč pripadnikov Islamske države, pa tudi njihove žene in otroci.

Zaradi protesta proti turški ofenzivi na severovzhodu Sirije je danes več kot deset protestnikov vdrlo v turški konzulat v grškem pristaniškem mestu Solun. Grško zunanje ministrstvo je dogodek že obsodilo. Turško zunanje ministrstvo je izrazilo pričakovanje, da bodo grške oblasti te in podobne napade zatrle že v kali. Manjši protest proti turški ofenzivi v Siriji je po poročanju javne televizije danes potekal tudi pred turškim veleposlaništvom v Ljubljani
Ne spreglejte