Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2019,
14.30

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Natisni članek

Donald Trump Recep Tayyip Erdogan Turčija Sirija

Sreda, 16. 10. 2019, 14.30

4 leta, 6 mesecev

Erdogan odločno zavrnil prekinitev ognja v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je odločno zavrnil ameriški poziv k prekinitvi ognja na severu Sirije. Kot je dejal, premirja ne bo razglasil, dokler ne bodo s svoje meje pregnali teroristov. "Imamo jasen cilj," je dodal turški predsednik in zatrdil, da jih sankcije ne skrbijo. Zavrnil je tudi pogajanja s kurdskimi borci.

"Pravijo nam, naj razglasimo prekinitev ognja. Nikoli ne moremo razglasiti prekinitve ognja," je Recep Tayyip Erdogan dejal za turške medije na letalu na poti iz Azerbajdžana in dodal, da to ni mogoče, dokler jim s svoje meje ne uspe pregnati "teroristične organizacije". Erdogan se je s tem neposredno odzval na torkov poziv ZDA Turčiji k prekinitvi ognja in pogajanjem s Kurdi ter uvedbo ameriških sankcij zaradi turške ofenzive proti Kurdom na severu Sirije.

Sirska vojska se je v boju proti turški ofenzivi na severu Sirije danes pridružila kurdskim silam, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice. Kot so še navedli, se kurdske in sirske sile skupaj borijo proti Turčiji blizu kraja Ain Isa. Vodja Sirskih demokratskih sil (SDF), ki so pod vodstvom Kurdov, Mazlum Abdi je medtem za kurdsko televizijo Rohani danes sporočil, da je SDF zamrznil vse operacije proti skrajnežem Islamske države (IS). SDF je po umiku ameriške vojske pod udarom turške vojaške operacije na severovzhodu Sirije.
Sirija
Novice Turška vojska nadaljuje ofenzivo v Siriji

Pogajanj s kurdskimi borci ne bo

Turški predsednik je danes odločno zavrnil tudi kakršnakoli pogajanja s kurdskimi borci in jih pozval, naj položijo orožje. "Nekateri voditelji poskušajo posredovati. V zgodovini turške republike se še ni zgodilo, da bi država sedela za isto mizo s teroristično organizacijo," je dejal v parlamentu.

"Naš predlog je, da vsi teroristi položijo orožje, opremo in vse, uničijo vse svoje pasti in odidejo z varnega območja, ki smo ga določili," je dejal ter omenjeno označil kot najhitrejši način za rešitev težav v Siriji. Dodal je, da se bo turška operacija Izvir miru "sama končala", ko bo vzpostavljeno varno območje od Manbidža do iraške meje.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek zvečer sporočil, da se bo ameriški podpredsednik Mike Pence v četrtek v Turčiji sestal s turškim predsednikom Erdoganom. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je v torek zvečer sporočil, da se bo ameriški podpredsednik Mike Pence v četrtek v Turčiji sestal s turškim predsednikom Erdoganom. Foto: Reuters

Znova je kritiziral zveznice v Natu, ker Ankaro pozivajo h končanju ofenzive. Zavrnil je tudi tiste, ki želijo posredovati med Turčijo in Kurdi. "Nočemo posrednika, ne potrebujemo ga," je dejal. Tistim, ki državi grozijo z gospodarskimi sankcijami, pa je sporočil, da bodo na vsako rano, ki jo bodo povzročili turškemu gospodarstvu, odgovorili s še večjo rano njihovemu gospodarstvu.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je v torek pojasnil, da se je ameriški predsednik Donald Trump za sankcije odločil po ponedeljkovem telefonskem pogovoru z Erdoganom. Trump ga je pozval, naj takoj sprejme prekinitev ognja, ustavi nasilje in sede za pogajalsko mizo s Kurdi. Zaveznico v Natu je Pence opozoril, da bodo ZDA sankcije stopnjevale, če se ne bo odzvala. Dodal je še, da ga je Trump pooblastil za pogajanja s Turčijo.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta danes v Toulousu obsodila turško ofenzivo na severu Sirije. V skupni izjavi sta Turčijo spomnila na njene obveznosti po mednarodnem pravu, vključno s humanitarnim pravom. Opozorila sta, da bi lahko ofenziva na severovzhodu Sirije spodkopala stabilnost v regiji.
Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan zatrdil, da embargo na orožje ne bo ustavil ofenzive v Siriji

Pence se bo jutri sestal z Erdoganom

Trump je v torek zvečer nato sporočil, da se bo Pence v četrtek v Turčiji sestal z Erdoganom. V delegaciji z njim bosta tudi državni sekretar Mike Pompeo in svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien ter James Jeffrey, ameriški odposlanec za Sirijo. Njihova naloga bo prepričati Erdogana o takojšnji prekinitvi ognja v Siriji in sprejemu mirovnih pogajanj.

A turški predsednik je danes zatrdil, da se ne bo sestal s Penceom in Pompeom med njunim obiskom v Ankari. "Z njima se bodo srečali njuni kolegi. Jaz bom govoril, ko bo prišel Trump," je dejal za televizijo Sky News. Trump je v okviru sankcij povišal carine na uvoz turškega jekla v ZDA in prekinil pogajanja o trgovinskem sporazumu. Uvedel je tudi sankcije proti trem turškim ministrstvom in ministrom, ki so vpleteni v ofenzivo. Zagrozil je s popolnim uničenjem turške ekonomije.

Trump je sicer ob današnjem sprejemu italijanskega predsednika Sergia Mattarelle v Beli hiši zavrnil kritike zaradi odločitve o umiku ameriških vojakov s severovzhoda Sirije, s čimer se je odprla pot za začetek turške ofenzive. Ob tem je Kurdsko delavsko stranko (PKK) označil za večjo teroristično organizacijo od skrajnežev IS. 

Sirski borci
Novice Sirski Kurdi pozivajo ZDA k zaščiti pred turško ofenzivo

Erdogan sprejel Putinovo vabilo

O konfliktu v Siriji se je z Erdoganom v torek po telefonu pogovarjal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je turškega predsednika povabil, naj kmalu pride na delovni obisk v Rusijo. Kot so sporočili iz Kremlja, je Erdogan vabilo sprejel. Dodali so še, da sta voditelja poudarila "potrebo po preprečevanju spopadov med enotami turške vojske in sirskih oboroženih sil". Putin je še izrazil zaskrbljenost zaradi teroristov, ki bi med turškim posredovanjem poskušali zbežati in oditi v sosednje države.

Iz Kremlja so sporočili, da je Erdogan sprejel vabilo ruskega predsednika Vladimirja Putina na delovni obisk. | Foto: Reuters Iz Kremlja so sporočili, da je Erdogan sprejel vabilo ruskega predsednika Vladimirja Putina na delovni obisk. Foto: Reuters

Sirska vojska se je v skladu z nedeljskim dogovorom s kurdskimi oblastmi v torek začela nameščati na severu Sirije s ciljem obrambe pred turško ofenzivo, ki jo je proti kurdski milici YPG pred tednom dni začela Ankara. Njen začetek je sicer omogočil prav Trump, ko je s sirsko-turške meje umaknil ameriške vojake. V ponedeljek je napovedal še umik skoraj vseh ameriških kopenskih sil s severa Sirije.

Varnostni svet ZN opozarja pred tveganjem razpršitve ujetih teroristov IS

Varnostni svet Združenih narodov je danes v soglasni izjavi vseh 15 članic izrazil globoko zaskrbljenost zaradi tveganja razpršitve ujetih teroristov IS na severovzhodu Sirije, vendar ni pozval k zaustavitvi turške ofenzive proti Kurdom. Izjava, ki je bila sprejeta na predlog Francije in drugih evropskih članic varnostnega sveta, prav tako izraža veliko zaskrbljenost zaradi poslabšanja humanitarnega položaja na severovzhodu Sirije.

Soglasja za obsodbo turške ofenzive ni bilo mogoče doseči, prav tako ni bilo soglasja za zahtevo Turčiji, naj ofenzivo ustavi. Kurdi so sicer na severovzhodu Sirije s pomočjo ZDA porazili IS in zajeli več tisoč teroristov. Zaradi turške ofenzive imajo zdaj teroristi priložnost za pobeg. Rusija in Kitajska sta že pretekli teden blokirali dva poskusa potrditve besedila s pozivom za konec ofenzive. Poziv so enkrat predlagale evropske države, drugič ZDA.

Ne spreglejte