Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 8. 2018,
10.23

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

carina Turčija

Sreda, 15. 8. 2018, 10.23

5 let, 8 mesecev

Turčija zvišala carine na vrsto ameriških proizvodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Turčija zastava | Foto Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Turčija je zvišala carine na uvoz številnih ameriških proizvodov. Gre za odziv na ameriške sankcije proti Ankari, zaradi katerih je v zadnjih dneh močno padla vrednost lire.

Odločitev o zvišanju carin je bila sprejeta povračilno "v odgovor na zavesten napad ameriške administracije na naše gospodarstvo", je povedal turški podpredsednik Fuata Oktaya. Zvišanja carin so bila objavljena v danes izdanem odloku, ki ga je podpisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turčija se s tem odziva na potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je podvojil ameriške carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Članici zavezništva Nato sta se namreč zapletli v spor glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki so ga pridržale turške oblasti. Danes je turško sodišče v Istanbulu znova zavrnilo pastorjevo pritožbo, da bi se ga izpustilo iz pripora. Pastor je sicer zaradi slabega zdravstvenega stanja v hišnem priporu.

Trump
Novice ZDA uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije

Napetosti in dvig ameriških carin so močno prizadeli vrednost turške lire. S tem se je razširil strah, da je država na robu gospodarske krize, ki bi se lahko razlila po Evropi. Erdogan je krizo večkrat označil za "gospodarsko vojno" in napovedal, da bo Turčija v tej vojni zmagala.

Trump
Novice Trump podvojil carine na uvoz aluminija in jekla iz Turčije

Turčija je v svojem povračilnem ukrepu prav tako podvojila obstoječe carine na ameriško blago. Tako bodo zdaj carine na uvoz ameriškega riža 50-odstotne, na močne alkoholne pijače 140-odstotne in na kozmetiko 60-odstotne. Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila.

Bela Hiša nove sankcije Turčije označila za obžalovanja vredne

Bela hiša je današnje zvišanje carin Ankare na vrsto ameriških proizvodov označila za obžalovanja vredno. "Carine, ki so jih ZDA uvedle proti Turčiji, so bile uvedene zaradi interesa nacionalne varnosti. Njihove so bile zaradi maščevanja," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. "Carine Turčije so zagotovo obžalovanja vredne in korak v napačno smer," je še dejala.

Dodala je še, da je Turčija Brunsona, "ki ni storil ničesar napačnega, obravnavala zelo krivično, zelo slabo".

Na vprašanje, kako je diplomatski spor med ZDA in Turčijo vplival na državno valuto, je Sandersova odgovorila, da Washington "nadzoruje situacijo".

Ob tem je še dodala, da so turške gospodarske težave del "dolgoročnega trenda" in ne "rezultat dejanj ZDA".

Ne spreglejte