Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
17.11

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

carina Donald Trump

Petek, 10. 8. 2018, 17.11

5 let, 8 mesecev

Trump podvojil carine na uvoz aluminija in jekla iz Turčije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je zjutraj tvitnil, da odnosi s Turčijo niso dobri, zato je odobril podvojitev carin na uvoz aluminija in jekla iz te države. Carine na aluminij bodo od zdaj 20-odstotne, na jeklo pa 50-odstotne. Trumpov tvit je še pospešil padanje vrednosti turške lire.

Turčija je v odzivu opozorila, da bo edini rezultat zvišanja carin "škoda v odnosih med državama kot zaveznicama". Z zunanjega ministrstva so še napovedali odgovor na te ukrepe proti Turčiji in ocenili, da so v nasprotju s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Turška valuta je bila pod pritiskom že v četrtek, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je državljane pozval, naj ne nasedajo na orkestrirane tuje kampanje proti Turčiji. "Če imajo oni dolarje, imamo mi naše ljudstvo, naš prav in Alaha," je poudaril.

Vrednost lire se je nadalje zniževala danes, ko je postalo jasno, da se turška delegacija s pogovorov okrog ameriškega pastorja Andrewa Brunsona vrača praznih rok. Brunsona v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu, ZDA pa so zaradi tega proti Turčiji uvedle sankcije.

Donald Trump
Novice Ameriški novinarji na Trumpova zborovanja z varnostniki

Do zdaj so ZDA 1. avgusta uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve. Turčija je ob tem že del svetovnih držav, ki so deležne Trumpovih desetodstotnih carin na izvoz aluminija v ZDA in 25-odstotnih carin na izvoz jekla v ZDA. Zdaj je te carine za Turčijo podvojil.

Milorad Dodik
Novice Za Dodika lobirata nekdanja sodelavca Trumpove kampanje

Poteza je, kot kaže, neposredna posledica neuspešnih pogovorov okrog Brunsona. Turčija medtem od ZDA želi izročitev muslimanskega duhovnika Fethulaha Gullena, ki ga Erdogan krivi za neuspešen državni udar leta 2016.

Donald Trump
Novice Nov Trumpov udarec v trgovinski vojni s Kitajsko

Vrednost turške lire je zjutraj v primerjavi z dolarjem padla za 20 odstotkov, kasneje pa se je padec malce ublažil in za en dolar je bilo mogoče kupiti 6,5 turške lire.

Donald Trump, zvezda
Trendi Želijo, da odstranijo Trumpovo zvezdo na Pločniku slavnih #video
Ne spreglejte