Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
8.15

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

8

Natisni članek

trgovina Kitajska ZDA Donald Trump

Sreda, 8. 8. 2018, 8.15

5 let, 8 mesecev

Nov Trumpov udarec v trgovinski vojni s Kitajsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

8

Donald Trump | Trump Kitajski poleg tega grozi še s carinami na med 200 do 300 milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in državnih subvencij. | Foto Getty Images

Trump Kitajski poleg tega grozi še s carinami na med 200 do 300 milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in državnih subvencij.

Foto: Getty Images

Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v torek sporočil, da bodo 23. avgusta začeli pobirati 25-odstotne carine še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza, med njimi tudi polprevodnike oziroma čipe. Vlada Donalda Trumpa je že julija začela pobirati 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v torek dokončal seznam 279 izdelkov iz Kitajske, ki jih bodo prizadele nove carine. Ta seznam bogati 818 izdelkov, ki so že deležni 25-odstotnih carin od julija. Kitajska je obljubila, da bo udarila nazaj z enako mero.

Donald Trump
Novice Trump: Carine na kitajski uvoz se obrestujejo

Ameriško združenje proizvajalcev čipov je izrazilo razočaranje in zatrdilo, da bodo carine na uvoz iz Kitajske škodile predvsem ameriškim proizvajalcem čipov in ne bodo z ničimer preprečile problematičnih trgovinskih praks Kitajske.

ZDA so sicer s seznama za carine umaknile nekaj izdelkov po ameriških pritožbah. Med drugim plavajoče doke, zabojnike, orodja za obdelavo lesa, kosti in trde plastike.

Donald Trump
Novice Trump grozi Kitajski s še višjimi carinami

Trump Kitajski poleg tega grozi še s carinami na od 200 do 300 milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in subvencij.

Trump je v torek zvečer na srečanju z gospodarstveniki v New Jerseyju dejal, da ima sicer rad kitajskega predsednika Xi Jinpinga, vendar so kitajske trgovinske prakse nepoštene.

Trump
Novice Trumpove carine ovirajo uvoz njegovih lastnih kap in majic s Kitajske

Vse skrbi okrog carinskih vojn je zavrnil in zatrdil, da se bo vse v redu končalo, trgovinski odnosi pa bodo fantastični. Obenem je napovedal, da bo gospodarska rast ZDA v tretjem četrtletju letošnjega leta petodstotna oziroma hitrejša.

Kitajska ZDA odgovarja z enakimi carinami

Kitajsko trgovinsko ministrstvo je sporočilo, da bo Kitajska s 23. avgustom uvedla carine na ameriški uvoz v vrednosti 16 milijard dolarjev. Gre za odziv na torkovo napoved urada trgovinskega predstavnika ZDA, ki se je odločil za točno tak ukrep proti Kitajski.

 

Trgovinska menjava med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma je julija na letni ravni zabeležila rast. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, želijo podjetja hitro realizirati naročila, preden se trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko zaostri.
Ne spreglejte