Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
16.18

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

2

Natisni članek

Milorad Dodik Donald Trump

Četrtek, 9. 8. 2018, 16.18

5 let, 8 mesecev

Za Dodika lobirata nekdanja sodelavca Trumpove kampanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

2

Milorad Dodik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za stranko SNSD predsednika srbske entitete v BiH Republike srbske Milorada Dodika, ki je znan po separatizmu in proruski politiki, v Washingtonu lobirata nekdanja sodelavca predsedniške kampanje zdajšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Jason Osborne in Mike Rubino, tesna prijatelja in poslovna sodelavca nekdanjega vodje Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskega, poskušata pomagati Dodikovi stranki Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) doseči večjo podporo Washingtona prek vzpostavljanja povezav z republikanskimi kongresniki.

ZDA lani sankcionirale Dodika

Njuno podjetje Twin Rocks Global se je po besedah Osborna s stranko "ustno" dogovorilo za plačilo 10 tisoč ameriških dolarjev na mesec (okoli 8.600 evrov) za obdobje treh mesecev. To je povedal za ameriški medij Mother Jones, ki je ta teden prvi objavil informacijo na podlagi Osbornovih izjav, ta se je z Rubinom za lobiranje v imenu SNSD prijavil na ameriško pravosodno ministrstvo.

Milorad Dodik | Foto: Reuters Foto: Reuters

ZDA so lani sankcionirale Dodika zaradi organizacije referenduma o spornem dnevu Republike srbske, ker je bil referendum v nasprotju z Daytonskim mirovnim sporazumom, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH.

Osborne je tudi povedal, da je že pomagal pri pripravi sestankov premierke Republike srbske Željke Cvijanović med njenim julijskim obiskom v Washingtonu, kjer se je med drugim srečala z znanim proruskim republikanskim kongresnikom Danom Rohrabacherjem iz Kalifornije.

Stranka si želi tesnejše odnose z ZDA

Iz urada Cvijanovićeve so takrat sporočili, da se je v ZDA srečala tudi s tesnimi sodelavci Trumpa, kot so Kellyanne Conway, Sarah Huckabee Sanders ter Lewandowski. Srečala se je tudi z nekdanjim političnim strategom Trumpa Stevom Bannonom, ki je pred časom napovedal, da bo v Evropi ustanovil fundacijo, s katero želi na stari celini zanetiti desničarski populistični upor.

Milorad Dodik
Novice Milorad Dodik ne sme na Trumpovo inavguracijo

Osborne je sicer dejal, da srečanja z Bannonom ni pripravil. Povedal pa je, da je Cvijanovićeva dejala, da si stranka želi tesnejših odnosov z ZDA, ob tem pa zmanjšala pomen vezi z Rusijo. Dodal je še, da stikov z Dodikom z Rubinom nista imela, od stranke pa je dobil zagotovila, da njuno lobiranje "ne bo imelo nobene povezave s promocijo ruskih interesov".

Donald in Melania Trump
Novice Dodikovemu svetovalcu Melanijino povabilo ni bilo dovolj

Cvijanovićeva se bo sicer na splošnih volitvah 7. oktobra v BiH potegovala za predsednico srbske entitete v BiH, medtem ko je Dodik napovedal kandidaturo za člana predsedstva BiH. Osborne je dejal, da se s stranko niso dogovorili za svetovanje med volilno kampanjo, vendar te možnosti v prihodnosti ni izključil, še navaja raziskovalna novinarska organizacija Mother Jones na svoji spletni strani.

Novice Jelko Kacin je za Milorada Dodika neprimeren kandidat

Milorad Dodik | Foto: Reuters Foto: Reuters Aprila sta bila sicer Osborne in Rubino skupaj z Lewandowskim v Beogradu, kjer se je slednji udeležil neke okrogle mize ter se fotografiral s politiki in gospodarstveniki. Neki opozicijski politik je takrat trdil, da je Lewandowski poskušal pridobiti pogodbo s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem za lobiranje v Washingtonu. Mediji pa so poročali, da mu je ponudil, da se bo dogovoril za telefonski pogovor Vučića s Trumpom.

Tudi mediji še navajajo, da ostaja nejasno, ali se pogodba z ameriškima svetovalcema sklepa v luči oddaljevanja Dodika od Moskve. Ob napovedi svoje kandidature za člana predsedstva BiH je sicer spomladi napovedal, da bo v primeru izvolitve v delu predsedstva sodeloval prek videokonferenc iz svojega urada v Banjaluki in da se ne bo preselil v Sarajevo.

Novice Dodik v Luki Koper iskal možnosti za krepitev sodelovanja z BiH
Novice Sarajevska mladina neuspešno vabi Dodika na kavo

 

Ne spreglejte