Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2016,
18.16

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Milorad Dodik BiH ZDA Donald Trump Sarajevo

Torek, 27. 12. 2016, 18.16

7 let, 3 mesece

Milorad Dodik ne sme na Trumpovo inavguracijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Milorad Dodik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik srbske entitete v BiH Republike Srbske Milorad Dodik je danes na ameriškem veleposlaništvu v Sarajevu zaprosil za "navadni" vizum za potovanje v ZDA, potem ko so mu zavrnili prošnjo za diplomatskega, da bi se lahko udeležil enega od sprejemov ob inavguraciji novega predsednika ZDA Donalda Trumpa 20. januarja.

Predsednik Milorad Dodik je sinoči za radio-televizijo Republike srbske (RTRS) dejal, da mu ameriško veleposlaništvo ni odobrilo diplomatskega vizuma za pot v ZDA na inavguracijo Donalda Trumpa ob pojasnilu, da v ZDA ne odhaja kot predstavnik BiH. Poudaril je, da so ga na inavguracijo povabili iz Trumpove tranzicijske ekipe.

Kot je dejal, so mu prošnjo za diplomatski vizum zavrnili dan po telefonskem pogovoru s pomočnikom ameriškega državnega sekretarja Hoytom Yeejem, ki je od njega zahteval, da se odzove na zahteve tožilstva BiH glede preiskave nezakonitega oktobrskega referenduma o dnevu Republike Srbske in da se njegova stranka SNSD odreče deklaraciji o procesih v letu 2018. Yee ga je obtožil za zastoj BiH na poti v EU.

ZDA skrbi Dodikovo vedenje

Ameriško veleposlaništvo je danes v sporočilu za javnost potrdilo, da se je Yee skupaj z ameriško veleposlanico v BiH Maureen Cormack pogovarjal z Dodikom v skladu s smernicami ameriške vlade in podpore BiH kot državi. Izrazila sta zaskrbljenost ZDA zaradi njegovega vedenja in izpodbijanja daytonskega mirovnega sporazuma.

Dodali so, da zaradi tega "proučujejo mogoče posledice za Dodika v skladu z ameriškimi zakoni". Pričakujejo tudi, da bo tožilstvo BiH nadaljevalo postopek proti njemu zaradi organizacije nezakonitega referenduma o dnevu Republike Srbske.

Dodik prvič po pol leta v Sarajevu

Dodik je danes dejal, da se ne strinja z obtožbami ameriškega veleposlaništva, saj da je njegova politika usmerjena v spoštovanje daytonskega sporazuma. Pričakuje, da bo vendarle dobil vizum za vstop v ZDA. Dodal je, da so mu doslej vedno odobrili diplomatski vizum.

Zaradi vložitve prošnje za vizum je bil sicer danes Dodik prvič po pol leta v Sarajevu. Pred tem je trdil, da se v prestolnici BiH ne počuti varnega. S tem pojasnilom je tudi zavrnil dve vabili na zaslišanje na tožilstvo BiH v povezavi z omenjenim referendumom.

Ne spreglejte