Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 9. 2020,
16.09

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

3

Natisni članek

Sredozemlje Mike Pompeo Turčija Ciper

Sobota, 12. 9. 2020, 16.09

3 leta, 7 mesecev

Turčija z vojaško vajo ob obali Cipra ravno med obiskom Pompea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

3

Mike Pompeo | Pompeo se sicer trenutno mudi v Dohi, kjer so se začela zgodovinska pogajanja med vlado v Kabulu in talibani. | Foto Reuters

Pompeo se sicer trenutno mudi v Dohi, kjer so se začela zgodovinska pogajanja med vlado v Kabulu in talibani.

Foto: Reuters

Turčija namerava kljub grožnjam EU s sankcijami od danes do ponedeljka ob obali Cipra izvesti pomorsko topniško vajo. Gre za naslednjo v vrsti provokacij, ki spremljajo spor zaradi zalog nafte in zemeljskega plina v Sredozemskem morju. Tokratna vaja bo potekala v času obiska ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea na Cipru.

V sporočilu prek mednarodnega sistema za izmenjavo pomorskih informacij Navtex je Turčija v petek navedla, da bo topniška vaja potekala ob obali kraja Sadrazamkoy na severnem, turškem delu Cipra, poroča STA.

V odgovor je ciprski koordinacijski center za reševanje pri obrambnem ministrstvu potezo Turčije označil za nezakonito, ker krši suverene pravice Republike Ciper.

Obenem pa je ciprska nacionalna garda danes sporočila, da bo z dvema čolnoma sodelovala v skupnem usposabljanju z ameriškimi silami. "Vaje, ki so se začele danes in bodo trajale do 20. septembra, potekajo v okviru dvostranskih odnosov med Republiko Ciper in ZDA," so zapisali.

Mike Pompeo
Novice Pompeo nadaljuje turnejo na Dunaju

Turške provokacije tudi na dnevnem redu pogovorov s Pompeom na Cipru

Prav turške provokacije v vzhodnem Sredozemlju bodo po pisanju ciprske tiskovne agencije CNA tudi na dnevnem redu današnjih večernih pogovorov med Pompeom in najvišjimi predstavniki Cipra. Ameriški državni sekretar se bo zvečer namreč v Nikoziji sešel s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom in zunanjim ministrom Nikosom Christodoulidesom.

Pompeo se sicer trenutno mudi v Dohi, kjer so se začela zgodovinska pogajanja med vlado v Kabulu in talibani. V izjavi za medije pred odhodom v Doho pa je po pisanju CNA napovedal, da se bo zavzel za mirno rešitev spora v Sredozemskem morju in da bo Turčijo pozval, naj umakne svoje enote z območja, poroča STA.

Voditelji sredozemskih članic Evropske unije so Turčijo v četrtek pozvali, naj opusti svojo konfliktno politiko v vzhodnem Sredozemlju in se vrne za pogajalsko mizo. V nasprotnem primeru bi lahko Evropska unija do konca meseca predlagala nove sankcije proti Ankari, so opozorili.

Mike Pompeo
Novice Pompeov obisk v Sloveniji bo trajal šest ur

Spor glede razmejitve na morju zaostrujejo odkritja pomembnih zalog nafte in plina

Odkritja pomembnih zalog nafte in zemeljskega plina v vodah okoli Krete in Cipra v zadnjih letih so obnovila staro rivalstvo med Grčijo in Turčijo, ki sta v sporu glede razmejitve na morju.

Najnovejši spor med Atenami in Ankaro je izbruhnil julija, ko je Turčija napovedala začetek iskanja nafte in plina v Sredozemskem morju, na območju okoli 180 kilometrov od grškega otoka Kastelorizo. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni.

Potem ko je Turčija prve raziskave julija prekinila, je 10. avgusta tja znova napotila svojo ladjo Oruc Reis za raziskovanje morskega dna v spremstvu vojaških ladij, Grčija pa je na območje poslala okrepitve vojaške mornarice, še piše STA.

Mike Pompeo
Novice Pompeo bo Prago zapustil brez dodatnega češkega podpisa o 5G
Mike Pompeo
Novice Pompeo na Češkem začel turnejo po Srednji Evropi. V četrtek prihaja v Slovenijo.
Peter Jančič
Mnenja Preplah zaradi Pompea in Hojsa
Ne spreglejte