SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pompeo na Češkem začel turnejo po Srednji Evropi. V četrtek prihaja v Slovenijo.

0,29

termometer

Mike Pompeo
Foto: Reuters

Policisti bodo v četrtek ob obisku ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea na območju Gorenjske in Ljubljane izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa, so za STA sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Kot ocenjujejo, bo varovanje v četrtek kratkotrajno, a eno od zahtevnejših. Pompeo je sicer svojo evropsko turnejo po Srednji Evropi danes začel na Češkem. S svojim češkim kolegom Tomašem Petričkom v Plznu se je udeležil slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve zahodnega dela države med drugo svetovno vojno.

Mike Pompeo Novice Pompeo bo z Logarjem podpisal skupno izjavo o varnosti omrežij 5G

Policija bo v primeru varovanja ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea izvedla vse aktivnosti načrtovanja, koordiniranja in izvedbe varovanja ter skrbela za čim večjo pretočnost prometa. Varovana oseba je varovana v skladu z uredbo o varovanju oseb. Poleg slovenskih policistov bodo pri varovanju sodelovali ameriški varnostniki, piše STA.

"Vsako varovanje ima svoje posebnosti, konkretno varovanje je sicer kratkotrajno, a varnostno eno od zahtevnejših," so dodali na GPU. Glede prometa bodo v četrtek na območju Gorenjske in Ljubljane skrbeli za varovanje kolon, pri čemer bodo izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa. S tem nameravajo skrbeti za čim večjo pretočnost v prometu, zaradi česar večjih zastojev ne pričakujejo.

Mike Pompeo Novice Češki mediji: Pompeo prihaja tudi v Slovenijo

Pompeo na Češkem začel turnejo po Srednji Evropi

Pompeo je v Plznu spomnil na ameriško osvoboditev mesta izpod nacistov. "Lahko si predstavljam, kakšno veselje je moralo biti, ko so ameriški tanki in džipi vozili po ulicah Plzna," je povedal. Skupaj s Tomašem Petričkom sta obiskala tudi tamkajšnji muzej in spomenik, ki je posvečen takratnemu ameriškemu generalu Georgeu Pattonnu. Napovedan imata še obisk pivovarne, v kateri je Josef Groll izdelal prvi pils.

Petriček naj bi se danes s Pompeom želel pogovoriti tudi o razmerah v Belorusiji, kjer so po ponovni zmagi Aleksandra Lukašenka izbruhnili protesti in nemiri. Kot je povedal češki minister, bi govorila o morebitnem odzivu. V sredo Pompea čaka bolj delovni del obiska na Češkem. Sestal se bo s premierjem Andrejem Babišem in predsednikom Milošem Zemanom.

Pompeo s Tomašem Petričkom Pompeo s Tomašem Petričkom Foto: Reuters

Z Babišem bosta po napovedih State Departmenta govorila o sodelovanju na energetskem področju, zlasti o izkoriščanju jedrske energije. V tej luči naj bi pregledala tudi napredek nekaterih projektov iz pobude Tri morja, katere vrh je lani potekal v Ljubljani. Posvetila se bosta tudi aktualnim dogodkom v svetu, zlasti odnosom z Rusijo in Kitajsko, napovedujejo v State Departmentu.

V ozadju Pompeove turneje so sicer predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije, ta prizadevanja pa so uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei. Češka je posebno izjavo o varnosti omrežij 5G z ZDA že podpisala. Podpis te izjave pa bo v ospredju Pompeove četrtkove postaje v Sloveniji. Izjavo bo v imenu Slovenije podpisal zunanji minister Anže Logar, Pompeo pa se bo sestal tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom Borutom Pahorjem.

Turnejo bo ameriški državni sekretar v petek nadaljeval v Avstriji, v soboto pa še na Poljskem. V Varšavi bo med drugim podpisal pogodbo o namestitvi ameriških vojakov, za katere se je ameriški predsednik Donald Trump odločil, da jih umakne iz Nemčije, še navaja STA.

Mike Pompeo Novice Pompeo: Dogovor med Kitajsko in WHO vodil v smrt ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin