Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 8. 2020,
7.04

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

4

Natisni članek

Mike Pompeo Anže Logar Janez Janša Janez Janša obisk ZDA

Torek, 11. 8. 2020, 7.04

3 leta, 8 mesecev

Pompeo na Češkem začel turnejo po Srednji Evropi. V četrtek prihaja v Slovenijo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

4

Mike Pompeo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Policisti bodo v četrtek ob obisku ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea na območju Gorenjske in Ljubljane izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa, so za STA sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Kot ocenjujejo, bo varovanje v četrtek kratkotrajno, a eno od zahtevnejših. Pompeo je sicer svojo evropsko turnejo po Srednji Evropi danes začel na Češkem. S svojim češkim kolegom Tomašem Petričkom v Plznu se je udeležil slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve zahodnega dela države med drugo svetovno vojno.

Mike Pompeo
Novice Pompeo bo z Logarjem podpisal skupno izjavo o varnosti omrežij 5G

Policija bo v primeru varovanja ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea izvedla vse aktivnosti načrtovanja, koordiniranja in izvedbe varovanja ter skrbela za čim večjo pretočnost prometa. Varovana oseba je varovana v skladu z uredbo o varovanju oseb. Poleg slovenskih policistov bodo pri varovanju sodelovali ameriški varnostniki, piše STA.

"Vsako varovanje ima svoje posebnosti, konkretno varovanje je sicer kratkotrajno, a varnostno eno od zahtevnejših," so dodali na GPU. Glede prometa bodo v četrtek na območju Gorenjske in Ljubljane skrbeli za varovanje kolon, pri čemer bodo izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa. S tem nameravajo skrbeti za čim večjo pretočnost v prometu, zaradi česar večjih zastojev ne pričakujejo.

Mike Pompeo
Novice Češki mediji: Pompeo prihaja tudi v Slovenijo

Pompeo na Češkem začel turnejo po Srednji Evropi

Pompeo je v Plznu spomnil na ameriško osvoboditev mesta izpod nacistov. "Lahko si predstavljam, kakšno veselje je moralo biti, ko so ameriški tanki in džipi vozili po ulicah Plzna," je povedal. Skupaj s Tomašem Petričkom sta obiskala tudi tamkajšnji muzej in spomenik, ki je posvečen takratnemu ameriškemu generalu Georgeu Pattonnu. Napovedan imata še obisk pivovarne, v kateri je Josef Groll izdelal prvi pils.

Petriček naj bi se danes s Pompeom želel pogovoriti tudi o razmerah v Belorusiji, kjer so po ponovni zmagi Aleksandra Lukašenka izbruhnili protesti in nemiri. Kot je povedal češki minister, bi govorila o morebitnem odzivu. V sredo Pompea čaka bolj delovni del obiska na Češkem. Sestal se bo s premierjem Andrejem Babišem in predsednikom Milošem Zemanom.

Pompeo s Tomašem Petričkom | Foto: Reuters Pompeo s Tomašem Petričkom Foto: Reuters

Z Babišem bosta po napovedih State Departmenta govorila o sodelovanju na energetskem področju, zlasti o izkoriščanju jedrske energije. V tej luči naj bi pregledala tudi napredek nekaterih projektov iz pobude Tri morja, katere vrh je lani potekal v Ljubljani. Posvetila se bosta tudi aktualnim dogodkom v svetu, zlasti odnosom z Rusijo in Kitajsko, napovedujejo v State Departmentu.

V ozadju Pompeove turneje so sicer predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije, ta prizadevanja pa so uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei. Češka je posebno izjavo o varnosti omrežij 5G z ZDA že podpisala. Podpis te izjave pa bo v ospredju Pompeove četrtkove postaje v Sloveniji. Izjavo bo v imenu Slovenije podpisal zunanji minister Anže Logar, Pompeo pa se bo sestal tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom Borutom Pahorjem.

Turnejo bo ameriški državni sekretar v petek nadaljeval v Avstriji, v soboto pa še na Poljskem. V Varšavi bo med drugim podpisal pogodbo o namestitvi ameriških vojakov, za katere se je ameriški predsednik Donald Trump odločil, da jih umakne iz Nemčije, še navaja STA.

Mike Pompeo
Novice Pompeo: Dogovor med Kitajsko in WHO vodil v smrt ljudi
Ne spreglejte