SiolNET. Novice Svet
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pompeo bo z Logarjem podpisal skupno izjavo o varnosti omrežij 5G

1,19

termometer

Mike Pompeo
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo prihodnji teden prihaja na obisk v Slovenijo. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sporočil, da bo "v ponedeljek odpotoval na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko". Izrazil je prepričanje, da bo šlo za "zelo pomembno in produktivno pot". Po neuradnih informacijah naj bi se v Sloveniji mudil prihodnji četrtek. Pompeo bo z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G, so danes potrdili na zunanjem ministrstvu v Ljubljani.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je vse štiri države označil za "velike prijateljice Amerike". "To bo zelo pomembna in produktivna pot, pričakujem," je dejal Pompeo. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da bo Pompeo z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G. Namen obiska Pompea je sicer predvsem "potrditi in poglobiti tesne prijateljske, zavezniške in partnerske odnose" med državama, poroča STA.

Mike Pompeo Novice Češki mediji: Pompeo prihaja tudi v Slovenijo

Pompeo naj bi Slovenijo obiskal v četrtek

Prav tako bo obisk namenjen "utrditvi dvostranskega političnega dialoga na visoki ravni ter krepitvi sodelovanja med državama na gospodarskem in drugih področjih", so na zunanjem ministrstvu zapisali v današnjem sporočilu za javnost, v katerem so potrdili, da ameriški državni sekretar prihaja na obisk v Slovenijo prihodnji teden. Uradno sicer še vedno ni povsem jasno, kateri dan se bo Pompeo mudil v Ljubljani. Neuradno pa se kot datum obiska omenja četrtek.

Zadnji visoki ameriški obisk je bila leta 2008 udeležba takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega na vrhu EU–ZDA v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Zadnji visoki ameriški obisk je bila leta 2008 udeležba takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega na vrhu EU–ZDA v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Foto: Reuters

Pompeo bo eden od najvišjih predstavnikov ameriške administracije, ki bo po več kot desetletju obiskal Slovenijo. Zadnji visoki ameriški obisk je bila leta 2008 udeležba takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega na vrhu EU–ZDA v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Zadnji dvostranski obisk kakšnega ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji pa sega v leto 1997, ko je Ljubljano obiskala Madeleine Albright. Leta 2010 je Slovenijo obiskal tudi tedaj že nekdanji ameriški državni sekretar Collin Powell, ki se je udeležil Strateškega foruma Bled.

V ospredju tudi pogovori o varnosti omrežij 5G

V ospredju Pompeove turneje po štirih evropskih državah naj bi bili predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. Čeprav ni neposredno navedeno, pa naj bi bilo to uperjeno predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huaweiu. Tudi na sredini novinarski konferenci je Pompeo, takoj po napovedi poti v Evropo, nadaljeval govor predvsem o sporih s Kitajsko in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru.

V tem okviru namerava tako Pompeo tudi s Slovenijo doseči podpis posebne izjave o o varnosti omrežij 5G, kakršno so ZDA že sklenile z več državami, med drugim s Poljsko, Češko, Romunijo, Estonijo in Latvijo. V osnutku skupne izjave, ki ga je junija pridobila STA, je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da bo Pompeo z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da bo Pompeo z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G. Foto: STA

Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so ponudniki in dobavitelji zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja. Državi bi s skupno izjavo prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.

Ker bi izjava lahko omejila sodelovanje Huaweia pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, so v tem kitajskem tehnološkem velikanu slovensko vlado pozvali na pogovore o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G, vladi pa so ponudili tudi podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. Na vladi se za zdaj na ta poziv še niso odzvali. Na vprašanje STA, ali se bodo odzvali temu pozivu Huaweia, so iz vladnega urada za komuniciranje odgovorili le, da "vlada o tej temi še ni razpravljala".

Huawei slovenski vladi ponuja dodatni jamstveni sporazum

Družba Huawei je še pred potrditvijo Pompeovega obiska slovenski vladi predlagala pogovore in dodatna jamstva v obliki sporazuma, ki bi zagotavljal, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor, kar jim očitajo ZDA. Ob tem zavračajo vse obtožbe o nevarnosti svoje opreme, in so prepričani, da takšne izjave in nepreverjeno označevanje dobaviteljev za tvegane ne prispevajo h kibernetski varnosti države ter močno upočasnjujejo in dražijo uvajanje omrežij 5G, predvsem pa vplivajo na zamudo in ustvarjajo velike dodatne stroške, opozarjajo tudi drugod po Evropi, zlasti tam, kjer je že vgrajeno veliko Huaweieve opreme za 5G.

"Huawei podpira evropski pristop in sklop varnostnih ukrepov EU za 5G, ki bodo učinkovito nadgradili varnost 5G omrežij in naslovili tveganja kibernetske varnosti z nizom merljivih in preverljivih kriterijev, ki bi morali za vse dobavitelje veljati enako," je nedavno poudaril podpredsednik Huaweija za Srednjo, Vzhodno in Severno Evropo Radoslaw Kedzia.

Pričakovati je tudi pogovore o odločitvi ZDA, da iz Nemčije umakne okoli 6.400 svojih vojakov in jih nekaj prerazporedi tudi po novih članicah. Poljska je že sporočila, da naj bi jih sprejela najmanj tisoč. V Sloveniji za zdaj po zagotovilih zunanjega in obrambnega ministrstva takšni pogovori ne potekajo, čeprav je slovenski premier Janez Janša nedavno na Twitterju zapisal, da bi bili ameriški vojaki v Sloveniji dobrodošli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin