Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 3. 2021,
9.44

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

9

Natisni članek

nasilje nad ženskami nasilje Turčija

Sobota, 20. 3. 2021, 9.44

2 leti, 9 mesecev

Turčija izstopila iz istanbulske konvencije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

9

Turčija | Lani so v Turčiji moški ubili najmanj 300 žensk. Nedavno pa sta državo pretresla umor 92-letne ženske in video posnetek, v katerem moški pretepa svojo nekdanjo ženo. | Foto Reuters

Lani so v Turčiji moški ubili najmanj 300 žensk. Nedavno pa sta državo pretresla umor 92-letne ženske in video posnetek, v katerem moški pretepa svojo nekdanjo ženo.

Foto: Reuters

Turčija je izstopila iz istanbulske konvencije o pravicah žensk, katere namen je predvsem zaščititi ženske pred nasiljem. Odločitev turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana so danes zgodaj zjutraj objavili v uradnem listu. Proti odločitvi je danes protestiralo več tisoč ljudi.

Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima je leta 2011 v Istanbulu, kjer so jo sprejeli, podpisal Erdogan sam, ko je bil še predsednik vlade. Dokument, ki zahteva, da države uvedejo pravni okvir za zaščito žensk pred nasiljem, je sicer podpisalo 45 držav in Evropska unija.

Kasneje so konvencijo v Turčiji tudi ratificirali, vendar je niso nikoli tudi uveljavili, je opozorila turška platforma Ustavili bomo femicid. Organizacija skuša ustaviti uboje in umore žensk ter zagotoviti, da so ženske obvarovane pred nasiljem, poroča STA.

Nasilje nad ženskami je razširjen problem v Turčiji. V preteklih nekaj mesecih pa so se večkrat odprle razprave o morebitnem izstopu države iz konvencije.

Nož, umor, morilec
Novice Nasilneži z noži grozili prebivalcem Velenja, tudi mami s hčerko

Kot je danes dejala turška ministrica za delo in socialne zadeve Zehra Zumrut Selcuk, bosta ženske pravice odslej zagotavljala turška ustava in domača zakonodaja. "Nadaljevali bomo boj proti nasilju pod načelom ničelne tolerance," je dejala.

Generalna sekretarka organizacije Fidan Ataselim je medtem danes po objavi odločitve v uradnem listu na Twitterju pozvala k protestom. Po njenem vlada z izstopom iz konvencije ogroža življenja več milijonov žensk. Turške voditelje je še pozvala, naj si premislijo.

Na poziv k protestom se je odzvalo več tisoč ljudi, ki so se zbrali v Istanbulu in vlado pozivali k spremembi odločitve. Več manjših protestov je potekalo še v drugih mestih, med drugim v Ankari in Izmirju, piše STA.

Do izstopa so bili med drugim kritični v glavni opozicijski Republikanski ljudski stranki (CHP), saj da s tem dopuščajo, da so ženske državljani drugega razreda, je sporočila podpredsednica stranke Gökce Gökcen.

Trendi Igralkino šokantno razkritje: Marilyn Manson me je vrsto let zlorabljal
Turčija
Novice Na študentskih protestih v Istanbulu več aretacij
Ne spreglejte