SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tuji muslimani ostali brez romanja v Meko #video

0,06

termometer

Savdska Arabija se je v ponedeljek zaradi želje po omejitvi epidemije koronavirusa odločila za prepoved vstopa vernikov iz tujine, ki so se nameravali udeležiti tradicionalnega  romanja hadž. Obenem bo vstop omejila tudi za domače goste, ti pa bodo na prizorišču morali upoštevati stroga pravila socialnega distanciranja.

S potezo prepovedi vstopa je Savdska Arabija prvič v moderni zgodovini tujim romarjem onemogočila vstop v muslimansko sveto mesto Meka, kjer bi se verniki udeležili romanja hadž, ki naj bi ga opravili vsaj enkrat v življenju. 

Igor Kokoškov Sportal Koronavirus Kokoškovu prekrižal načrte

Ministrstvo, ki skrbi za zadeve, povezane z romanji, je odločitev pospremilo z besedami, da so sprejeti ukrepi nujni za zagotavljanje varnega hadža. S tem bodo po zagotovilih ministrstva zaščitili človeška življenja, saj bi bila ta v nasprotnem primeru ogrožena, varovanje življenj pa je tudi v skladu z islamskimi nauki, so še dejali.

Jonjo Shelvey Newcastle Sportal Savdska naložba v angleški nogomet ogrožena zaradi piratstva

Letos se bo tako romanja lahko udeležilo le okoli tisoč domačih vernikov. V običajnih razmerah sveti mesti Meko in Medino med enotedenskim romanjem hadž obišče kar dva milijona in pol ljudi. V tem času pa po uradnih podatkih Savdska Arabija po zaslugi vernikov zasluži kar 12 milijard dolarjev.

Verski voditelji podpirajo sprejete ukrepe

Na sprejete odločitve so se že odzvali pomembni verski voditelji. Al Azhar, vodilni egipčanski sunitski voditelj, je pozdravil odločitev Savdske Arabije, obenem pa je ponovil, da je zaščita življenj ena izmed temeljnih nalog šarije, islamskega zakonika.

Savdska Arabija zastava Novice Savdska Arabija uvaja turistične vizume

Kdo bo letos lahko prisoten na romanju

Minister za hadž Mohammed Benten je včeraj na novinarski konferenci pojasnil, da bodo pri izbiri upravičenih romarjev oblasti upoštevale stroge ukrepe. Tako se starejši od 65 let romanja naj ne bi mogli udeležiti.

V primeru, da bi izbruhnilo večje število okužb, so po zagotovilih savdskega zdravstvenega ministra Tawfiqa al-Rabiaha pripravili tudi številne posebne bolnišnice, v katerih bodo poskrbeli za okužene. Vsi zaposleni na prizoriščih romanja pa bodo predhodno testirani za okužbo. 

Savdova Arabija, Savdska Arabija, ženske Novice Savdska Arabija bo ženskam dovolila, da brez moških potujejo v tujino

Trenutno stanje okužb z novim koronavirusom v Savdski Arabiji

Skupno je Savdska Arabija po poročanju Reutersa v zadnjih dveh tednih zabeležila skokovit porast novih okužb, v državi je tako  več kot 161 tisoč okužb, umrlo pa je že 13 tisoč ljudi. Številni so ravno zaradi novih okužb ugibali, ali bodo romanje sploh izvedli. 

Sveča Sportal Koronavirus usoden še za enega športnika

Zakaj je hadž pomemben za romarje?

Hadž je eden izmed petih stebrov islama. Vsak zdrav in finančno sposoben musliman naj bi romanje opravil vsaj enkrat v življenju. Romanje pomeni priložnost za brisanje grehov iz preteklosti in tako prinaša možnost za nov začetek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin