Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2024,
11.02

Osveženo pred

2 dneva, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Nancy Faeser tujci potni list državljanstvo Nemčija

Četrtek, 27. 6. 2024, 11.02

2 dneva, 14 ur

Tujci v Nemčiji od danes lažje do državljanstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Nancy Faeser | Ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser je spremembe zakona o državljanstvu označila za "zavezo sodobni Nemčiji". | Foto Guliverimage

Ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser je spremembe zakona o državljanstvu označila za "zavezo sodobni Nemčiji".

Foto: Guliverimage

V Nemčiji je danes v veljavo stopil spremenjeni zakon o državljanstvu, ki omogoča hitrejšo pot do nemškega potnega lista in dvojnega državljanstva. Pridobitev državljanstva bo po novem mogoča že po petih letih bivanja v Nemčiji in ne osmih, kot je veljalo doslej. Vlada je določene pogoje za pridobitev državljanstva sicer tudi zaostrila.

Pridobitev nemškega državljanstva bo po novem mogoča že po petih letih bivanja v Nemčiji in ne osmih, kot je veljalo doslej, v okviru posebnih integracijskih dosežkov pa že po treh letih.

Po novem bodo nemško državljanstvo dobili tudi v Nemčiji rojeni otroci tujih državljanov, če najmanj en starš v Nemčiji živi že najmanj pet let namesto osem.

Dodatno lahko osebe, ki dobijo nemško državljanstvo, obdržijo svoje dosedanje državljanstvo. To je doslej veljalo le za državljane članic EU.

Nemci, ki želijo postati državljani druge države, pa odslej ne bodo več potrebovali posebnega dovoljenja nemških organov. Prej bi brez dovoljenja izgubili nemško državljanstvo, če bi to pridobili v drugi državi.

Ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser je spremembe zakona o državljanstvu označila za "zavezo sodobni Nemčiji", medtem ko so bili do reforme že ob njeni napovedi kritični v konservativni uniji CDU/CSU in skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD).

12 milijonov prebivalcev Nemčije nima nemškega potnega lista

Nemška vlada je v današnji objavi na spletni strani med drugim izpostavila, da približno 14 odstotkov oz. okrog 12 milijonov prebivalcev Nemčije nima nemškega potnega lista, pri čemer jih skoraj polovica biva v državi že več kot deset let.

Po navedbah vlade je cilj sprememb zakona "ustvariti spodbude za vključevanje, namesto da bi ustvarjali ovire".

"Mnogi ljudje so na to čakali že desetletja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala komisarka za integracijo Reem Alabali-Radovan, članica vladajočih levosredinskih socialdemokratov (SPD). Z reformo je Nemčija končno dobila "zakon o državljanstvu, ki je v koraku s časom", je dodala.

V najmanjši koalicijski stranki liberalcev (FDP) so medtem danes izpostavili, da bo "pridobitev nemškega potnega lista v prihodnosti hitrejša, vendar bo zaradi bistveno strožjih zahtev za naturalizacijo tudi zahtevnejša", kot je dejal poslanec FDP Stephan Thomae.

V zakon so namreč vključili tudi strožje pogoje za naturalizacijo, ki bo denimo onemogočena v primeru nespoštovanja človekovih pravic, poligamije, antisemitskih, rasističnih ali drugih spornih dejanj. Tudi postopek varnostnega preverjanja bo digitaliziran in pospešen.

Prosilci za naturalizacijo morajo po navedbah vlade priznati tudi posebno zgodovinsko odgovornost Nemčije za "nepravični nacionalsocialistični režim in njegove posledice", zlasti za zaščito Judov. S tem naj bi zagotovili, da lahko nemško državljanstvo pridobijo le tisti, ki so "zavezani vrednotam liberalne družbe".

Ne spreglejte