Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
8.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Natisni članek

ZDA Donald Trump migranti Obamacare

Torek, 7. 3. 2017, 8.10

6 let, 6 mesecev

Tudi nov Trumpov ukaz tarča kritik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Čeprav je pravno bolj premišljen in dodelan kot prvi, je tudi nov izvršni ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa o začasni prepovedi vstopa tujcem iz določenih držav že naletel na prve kritike. 

Nov ukaz, v katerem je med drugim s črnega seznama črtal Irak, je Trump podpisal včeraj. Po novem je na seznamu šest in ne več sedem držav, in sicer Iran, Sudan, Sirija, Libija, Jemen in Somalija. Državljanom teh držav je začasno za 90 dni prepovedan vstop v ZDA, a prepoved ne velja za:

  • imetnike veljavnega vizuma,
  • imetnike zelenih kart oz. dovoljenj za delo in bivanje,
  • dvojne državljane,
  • bolnike, ki so na poti na zdravljenje,
  • tiste, ki bi jim z vrnitvijo domov grozila nevarnost.

Kritiki: Še vedno gre za prepoved vstopa muslimanom

Ukaz temelji na vprašanju nacionalne varnosti, vendar Trumpovi kritiki trdijo, da gre še vedno za prepoved vstopa muslimanom v ZDA. Pravijo, da je to jasen poskus oživetja prvega ukaza ter izpolnitev diskriminatorske in neustavne predvolilne obljube, da bo prepovedal vstop muslimanom v ZDA.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine je napovedala nadaljevanje tožb, pravosodni ministri zveznih držav, ki so dosegli propad prvega, pa napovedujejo temeljito študijo novega ukaza.

Republikanci medtem pravijo, da je drugi ukaz napredek, ker naj ne bi več omejeval vstopa nedolžnim ali beguncem.

Nad nezakonito priseljevanje z ločevanjem družin

Trumpov minister za domovinsko varnost John Kelly pa je včeraj dejal, da bi nezakonito priseljevanje iz južnih držav lahko preprečili oz. omejili z ukrepom ločevanja otrok in staršev, ki jih zalotijo pri nezakonitem prestopanju meje z Mehiko. Ob tem je zagotovil, da bi vlada za otroke dobro poskrbela.

Iz Latinske Amerike, predvsem iz držav Srednje Amerike, kot so Salvador, Honduras in Gvatemala, beži veliko družin z otroki, ki jih skrbi preživetje zaradi nasilja organiziranih kriminalnih tolp. Trenutno ujete družine na meji za nekaj dni zaprejo skupaj, nato jih spustijo na prostost v ZDA, kjer čakajo na odločitev migracijskih sodnikov o tem, ali lahko ostanejo ali morajo zapustiti državo. John Kelly je dejal, da je nezakonito priseljevanje za družine preveč nevarno in da bi rad naredil vse, kar lahko, da jih prepriča, naj se v to ne podajajo. | Foto: Reuters John Kelly je dejal, da je nezakonito priseljevanje za družine preveč nevarno in da bi rad naredil vse, kar lahko, da jih prepriča, naj se v to ne podajajo. Foto: Reuters

Novi minister za stanovanjsko gradnjo ZDA Ben Carson je v prvem govoru zaposlenim v Washingtonu med drugim govoril o priseljencih, ki so prišli v ZDA prek otoka Ellis pri New Yorku, in dodal, da so "prišli na suženjskih ladjah tudi drugi imigranti", ki so delali še bolj trdo za manj denarja.

Na Carsona, ki je bil že med kampanjo za predsednika ZDA lani znan po podobnih izjavah, se je vsula kritika zgodovinarjev in strokovnjakov, ki razlagajo, da je velika razlika med nekom, ki pride v drugo državo zavestno, po svoji volji, in nekom, ki ga ugrabijo od doma in privedejo v verigah. STA

Reforma Obamove zdravstvene reforme

V predstavniškem domu ameriškega kongresa so republikanci včeraj predstavili 123 strani dolg predlog zakona, ki ukinja zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame, imenovano tudi Obamacare, in jo nadomešča z novo reformo.

Dan po predstavitvi je Trump tvitnil, da je nov zakon pripravljen za javno razpravo, medtem ko je Obamacare označil za "popolno katastrofo".

Nova reforma po navedbah republikancev pomeni več konkurence, nižje cene, dostopno in kakovostno zdravstvo za vse. Koliko jih bo stal nov projekt, še ne vedo, bo pa zajemal manjše število ljudi, kot jih je Obamacare, kar bodo občutili tudi številni Trumpovi volivci.

Po novem predlogu lahko otroci še naprej ostanejo del polic staršev do 26. leta, zavarovalnice pa ne bodo smele zavračati bolnih oziroma tistih s prirojenimi ali obstoječimi zdravstvenimi težavami.

Predlog odpravlja davčne kazni za tiste, ki se ne bodo zavarovali, premije pa bodo odmerjali glede na starost zavarovanca in ne glede na dohodek kot pri Obamacare.

 

Ne spreglejte