SiolNET. Novice Svet
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trumpovi davki ostajajo najbolje varovana državna skrivnost

0,22

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek preprečilo kongresu dostop do finančnih podatkov predsednika ZDA Donalda Trumpa, čeprav sta zvezno sodišče in zvezno prizivno sodišče zavrnila argumente njegovih odvetnikov in kongresu dostop odobrila. Odločitev vrhovnega sodišča je slabo znamenje za kongresne demokrate tudi pri ustavni obtožbi.

Demokrati so se namreč v ponedeljek veselili odločitve zvezne sodnice Ketanji Brown Jackson, ki je glavnemu pravniku Bele hiše ukazala, da se mora odzvati na poziv na zaslišanje v okviru preiskave pred ustavno obtožbo predsednika ZDA, čeprav skupaj z drugimi visokimi uradniki Bele hiše trdi, da mora poslušati prepoved Donalda Trumpa o sodelovanju s kongresom, ker ima predsednik absolutno imuniteto.

Sodnica je tako kot drugi zvezni sodniki v primeru Trumpovih finančnih podatkov ali davčnih napovedi trditev o absolutni imuniteti zavrnila kot izmišljotino, ki nima nobene zveze z ameriško ustavo. Vendar pa Trump, tako kot v primeru prepovedi vstopa muslimanom v ZDA, tudi tu računa na konservativno večino vrhovnega sodišča, ki jo je pomagal utrditi tudi sam.

Trumpu ostaja upanje, da bo vrhovno sodišče na njegovi strani

Odločitev v primeru finančnih podatkov mu ohranja upanje, da bo najvišje sodišče na njegovi strani. Vrhovno sodišče je naredilo prvi korak k sprejemu pritožbe Bele hiše na odločitev prizivnega sodišča v Washingtonu, da mora Trump kongresu predati finančne informacije. Vrhovno sodišče sicer odločitve prizivnega sodišča ni razveljavilo, ampak je ustavilo izvršbo najmanj do 5. decembra, ko morajo Trumpovi odvetniki utemeljiti, zakaj naj vrhovno sodišče sprejme njihovo pritožbo v polno obravnavo.

Rudy Giuliani Novice Giuliani: Trump me sicer ne bo potunkal, imam pa tudi "zavarovanje"

Za zaustavitev izvršbe je moralo biti najmanj pet vrhovnih sodnikov in ravno toliko jih je konservativnih. Če bodo Trumpovi pravniki uspešni, bo vrhovno sodišče pritožbo sprejelo v obravnavo in odločitev objavilo konec junija 2020. Podobno odločitev vrhovnega sodišča lahko pričakujemo tudi v primeru zahteve države New York po dostopu do Trumpovih davčnih napovedi.

"Sodna odločitev pomeni, da je zdaj povsem jasno, da absolutna imuniteta ne obstaja. Gre za veliko zmago za kongresni nadzor vlade in ameriško ljudstvo. Priče, ki se skrivajo za absolutno imuniteto, se bodo morale odločiti, ali imajo dolžnost do države ali bodo zveste predsedniku, ki verjame, da zakoni zanj ne veljajo," je po odločitvi sodnice Brown Jackson izjavil predsednik odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu kongresa Adam Schiff.

Bela hiša napovedala pritožbo na zvezno prizivno sodišče

Njegovo veselje ne bo trajalo dolgo, saj je Bela hiša napovedala pritožbo na zvezno prizivno sodišče. Če izgubi še tam, se bo obrnila na vrhovno sodišče, kjer se bo verjetno razpletlo kot v primeru finančnih informacij predsednika Trumpa.

Donald Trump Novice Predsednik Trump naj bi si želel poln postopek ustavne obtožbe v senatu

Sodnica je sicer v sodbi zapisala, da ni našla nobene osnove za trditev o absolutni imuniteti. "Gre za izmišljotino, ki se ohranja pri življenju s ponavljanjem mnenja pravne službe Bele hiše in s popustljivostjo, ki je do zdaj preprečevala preizkus ideje na sodišču," je zapisala sodnica in tako mimogrede udarila tudi po pravosodnem ministrstvu ZDA, ki brani Trumpa.

Zadnjo besedo bo imela konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA

Kot rečeno pa bo zadnjo besedo imela konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA, ki bo odločila o tem, ali ima prav Trump ali kongres. V primeru Dona McGahna sicer ne gre za zdajšnjo preiskavo pred ustavno obtožbo zaradi izsiljevanja Ukrajine z vojaško pomočjo za uvedbo preiskave Trumpovih političnih nasprotnikov, ampak za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. Demokrati menijo, da je Trump lagal v pisnih odgovorih posebnemu tožilcu Robertu Muellerju, in želijo dobiti McGahna pod prisego.

Demokratski predsedniški kandidati Novice Demokratski predsedniški kandidati na soočenju podprli ustavno obtožbo Trumpa

Glede Ukrajine je Schiff napovedal, da bodo kongresni preiskovalci odboru za pravosodje predali vse dokaze, ki so se do zdaj nabrali o Trumpovem oviranju kongresne preiskave za morebitno potrditev točke obtožnice oviranja preiskave. Prva točka obtožnice bo podkupovanje na osnovi dokazov o izsiljevanju za preiskavo. Kongres je dobil v roke tudi elektronsko pošto Bele hiše, ki kaže, kako so se v Beli hiši trudili najti utemeljitev za zadrževanje pomoči Ukrajini, potem ko se je to že zgodilo.

Samo na Trumpa in vrhovno sodišče lahko zdaj računa tudi Rudy Giuliani, ki je v Trumpovem imenu hodil po Ukrajini in poskušal doseči preiskavo demokrata Josepha Bidna in njegovega sina ter domnevnega ukrajinskega vpletanja v volitve leta 2016. FBI namreč preiskuje Ukrajinca, s katerim je bil povezan Giuliani, Leva Parnasa in Igorja Frumana, ki so ju aretirali zaradi prepovedanih tujih donacij Trumpovi kampanji. Grozi jima še več točk obtožnice in s tem tudi Giulianiju.

Donald Trump Novice Velik udarec za ameriškega predsednika Trumpa. Se mu maje stolček?

Višek ironije je, da Giulianija in omenjena Ukrajinca, ki sta mu pomagala pri delu za Trumpa, preiskuje urad zveznega tožilstva na Manhattnu, ki ga je Giuliani pred desetletji sam vodil. Trump je Giulianija v ponedeljek branil. Označil ga je za super fanta, najboljšega župana v zgodovini New Yorka, velikega borca proti kriminalu in korupciji, do katerega so mediji krivični.

Donald Trump Novice Novi priči obtožili Trumpa neprimernega pritiska na Ukrajino

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin