Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
20.11

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
zapor Donald Trump ZDA

Natisni članek

Četrtek, 6. 6. 2024, 20.11

1 mesec, 2 tedna

Trumpov svetovalec Steve Bannon se mora do 1. julija zglasiti v zaporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Steve Bannon | Bannon je v Beli hiši pri Trumpu delal sedem mesecev, ko ga je predsednik odpustil zaradi dajanja nepooblaščenih izjav medijem o notranjih sporih v Beli hiši. | Foto Reuters

Bannon je v Beli hiši pri Trumpu delal sedem mesecev, ko ga je predsednik odpustil zaradi dajanja nepooblaščenih izjav medijem o notranjih sporih v Beli hiši.

Foto: Reuters

Ameriški zvezni sodnik Carl Nichols je danes nekdanjemu političnemu strategu Donalda Trumpa Stevu Bannonu ukazal, da se mora do 1. julija zglasiti v zaporu in začeti prestajati štirimesečno kazen zaradi zaničevanja kongresa, poročajo ameriški mediji. Bannon je zavrnil poziv na zaslišanje v zvezi z napadom Trumpovih privržencev na zvezni kongres.

70-letni Steve Bannon je bil ideolog Trumpove predsedniške kampanje leta 2016, na zaporno kazen pa je bil obsojen oktobra 2022. Pritožbe niso bile uspešne, zato mora zdaj v zapor. 

Leta 2020 je bil obtožen prevare in pranja denarja

Iz podobnega razloga je moral v zapor tudi nekdanji Trumpov gospodarski svetovalec Peter Navarro, ki od marca prestaja štirimesečno kazen v zaporu na Floridi. 74-letni Navarro je najvišji nekdanji član Trumpove vlade, ki mora v zapor zaradi dejanj, povezanih s Trumpovimi prizadevanji za razveljavitev izida predsedniških volitev 2020.

Bannon je v Beli hiši pri Trumpu delal sedem mesecev, ko ga je predsednik odpustil zaradi dajanja nepooblaščenih izjav medijem o notranjih sporih v Beli hiši. Leta 2020 je bil obtožen prevare in pranja denarja, ker je prevaral Trumpove podpornike, ki so mu nakazovali denar za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Bannon in sokrivci so denar porabili zase. V zapor ni šel, ker ga je Trump pred odhodom s položaja pomilostil.

Donald in Melania Trump
Novice Donald Trump spregovoril o sojenju in Melanii
Viktor Orban
Novice Viktor Orban napovedal možnost oblikovanja čezatlantske mirovne koalicije
Donald Trump
Novice Donald Trump obsojen! V ZDA ostri odzivi z obeh strani. #video
Ne spreglejte