Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
20.11

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

zapor Donald Trump ZDA

Četrtek, 6. 6. 2024, 20.11

1 teden, 6 dni

Trumpov svetovalec Steve Bannon se mora do 1. julija zglasiti v zaporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Steve Bannon | Bannon je v Beli hiši pri Trumpu delal sedem mesecev, ko ga je predsednik odpustil zaradi dajanja nepooblaščenih izjav medijem o notranjih sporih v Beli hiši. | Foto Reuters

Bannon je v Beli hiši pri Trumpu delal sedem mesecev, ko ga je predsednik odpustil zaradi dajanja nepooblaščenih izjav medijem o notranjih sporih v Beli hiši.

Foto: Reuters

Ameriški zvezni sodnik Carl Nichols je danes nekdanjemu političnemu strategu Donalda Trumpa Stevu Bannonu ukazal, da se mora do 1. julija zglasiti v zaporu in začeti prestajati štirimesečno kazen zaradi zaničevanja kongresa, poročajo ameriški mediji. Bannon je zavrnil poziv na zaslišanje v zvezi z napadom Trumpovih privržencev na zvezni kongres.

70-letni Steve Bannon je bil ideolog Trumpove predsedniške kampanje leta 2016, na zaporno kazen pa je bil obsojen oktobra 2022. Pritožbe niso bile uspešne, zato mora zdaj v zapor. 

Leta 2020 je bil obtožen prevare in pranja denarja

Iz podobnega razloga je moral v zapor tudi nekdanji Trumpov gospodarski svetovalec Peter Navarro, ki od marca prestaja štirimesečno kazen v zaporu na Floridi. 74-letni Navarro je najvišji nekdanji član Trumpove vlade, ki mora v zapor zaradi dejanj, povezanih s Trumpovimi prizadevanji za razveljavitev izida predsedniških volitev 2020.

Bannon je v Beli hiši pri Trumpu delal sedem mesecev, ko ga je predsednik odpustil zaradi dajanja nepooblaščenih izjav medijem o notranjih sporih v Beli hiši. Leta 2020 je bil obtožen prevare in pranja denarja, ker je prevaral Trumpove podpornike, ki so mu nakazovali denar za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Bannon in sokrivci so denar porabili zase. V zapor ni šel, ker ga je Trump pred odhodom s položaja pomilostil.

Donald in Melania Trump
Novice Donald Trump spregovoril o sojenju in Melanii
Viktor Orban
Novice Viktor Orban napovedal možnost oblikovanja čezatlantske mirovne koalicije
Donald Trump
Novice Donald Trump obsojen! V ZDA ostri odzivi z obeh strani. #video
Ne spreglejte