SiolNET. Novice Svet
2,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump v dveh letih predsednikovanja izrekel več kot 7.600 laži

2,19

termometer

Donald Trump, Melania Trump
Foto: Getty Images

Ameriški časopis Washington Post je izračunal, da je predsednik ZDA Donald Trump leta 2017, ki je bilo prvo leto njegovega predsedniškega mandata, izrekel ali zapisal nekaj manj kot dva tisoč laži, številka pa je do konca leta 2018 narasla na več kot 7.600.

Trump je lani tako izrekel povprečno 15 laži na dan oziroma trikrat več kot leta 2017.

Washington Post poroča, da je leto 2018 začel 2. januarja z "lažnimi izjavami" o priljubljenih tarčah njegovih jutranjih tvitov - Iran, New York Times, Hillary Clinton, nato se je pohvalil z najbolj varnim letom za civilni letalski promet, čeprav letalske nesreče potniškega letala v ZDA ni bilo od leta 2009 in sam s tem, da ni bilo nesreč, ni imel nič opraviti.

Ameriški predsednik razburja s tviti, ki jih redno objavlja. Ameriški predsednik razburja s tviti, ki jih redno objavlja.

Nič več novinarskih konferenc, le tviti

Anketa organizacije Fact Checker, ki spremlja izjave politikov, je ugotovila, da Trumpovim izjavam verjame okoli 30 odstotkov Američanov. Novembrska anketa Quinnipiac je ugotovila, da ima Trumpa za poštenega 36 odstotkov Američanov, nasprotno mnenje pa jih ima 58 odstotkov. 50 odstotkov jih meni, da je manj pošten od svojih predhodnikov, kar je še vedno rekord.

Trump je imel do konca maja lani povprečno med 200 do 250 lažnih izjav na mesec, junija je številka poskočila na 500, kjer je ostala tudi julija in avgusta, septembra je narasla na 600, oktobra na kar 1.200, novembra zdrsnila na 900 in decembra na okoli 250.

Do sredine lanskega poletja je imela tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders redne novinarske konference, ki so se potem končale, glas vlade pa je postal Trump s svojimi tviti in srečanji z novinarjem pred ropotajočim helikopterjem na trati pred Belo hišo. Sandersova ni imela več tiskovnih konferenc, ker so jo novinarji obtoževali laganja in zavajanja.

Paul Manafort Novice Šef Trumpove kampanje vpleten v ruske posle v Črni gori? Donald Trump Trendi Donald Trump je drugi najbolj občudovani moški v ZDA

Kaj vse je trdil Trump?

Trdil je na primer, da podjetje U.S. Steel gradi od šest do osem novih jeklarn, da je Barack Obama v obdobju pogajanj za jedrski sporazum podelil državljanstvo 2.500 Irancem in med drugim, da je Uzbekistanec, ki je v New Yorku z avtomobilom zakrivil smrt osmih ljudi, pripeljal v ZDA več deset sorodnikov, v resnici pa ni nobenega.

Med lažmi izstopa napad na časopis Palm Beach Post zaradi članka, v katerem časopis krivi predsednika za prometne zamaške. Članek o zamaških Trumpa sploh ne omenja. Med nastopom v Generalni skupščini ZN so predstavniki držav prasnili v smeh, ko je dejal, da je v dveh letih dosegel več kot katerikoli drug predsednik v zgodovini. Trump je začudeno prekinil govor in povedal, da ni pričakoval takšnega odziva. Pozneje je novinarjem zatrjeval, da se je hvalil nalašč, da bi ljudi spravil v smeh.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin