Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2024,
8.30

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

varščina sodišče Donald Trump

Torek, 19. 3. 2024, 8.30

1 mesec, 1 teden

Trump nima pol milijarde dolarjev za plačilo varščine na sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Donald Trump | Vsak dan, ko Trump ne plača varščine, se k zahtevanemu znesku prišteje 112 tisoč dolarjev obresti (103 tisoč evrov), piše britanski BBC. | Foto Reuters

Vsak dan, ko Trump ne plača varščine, se k zahtevanemu znesku prišteje 112 tisoč dolarjev obresti (103 tisoč evrov), piše britanski BBC.

Foto: Reuters

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki se poteguje za vrnitev v Belo hišo, nima pol milijarde dolarjev likvidnih sredstev, potrebnih za pritožbo na obsodbo zaradi poslovnih prevar, so v ponedeljek priznali njegovi odvetniki. Za pritožbo bi namreč moral najprej plačati varščino sodišču v višini 464 milijonov dolarjev (427 milijonov evrov).

Sodišče v New Yorku je Donaldu Trumpu prisodilo kazen v višini 355 milijonov dolarjev (326 milijonov evrov) z obrestmi zaradi poslovnih prevar. Newyorška pravosodna ministrica Letitia James je Trumpa tožila zaradi lažnega prikazovanja vrednosti premoženja oziroma premoženja njegovega podjetja Trumpova organizacija z namenom pridobitve ugodnejših kreditnih pogojev.

Sodišče je Trumpu in njegovima sinovoma Donaldu mlajšemu ter Ericu izreklo še kazen prepovedi poslovanja v zvezni državi New York – Donaldu Trumpu za tri leta, sinovoma za dve leti.

Da bi se lahko pritožil na to odločitev, mora Trump sprva dati varščino sodišču. To je nameraval storiti s pomočjo zavarovalnic tako, da bi lastne nepremičnine dal kot jamstvo, a zaradi narave sojenja pri tem ni bil uspešen, so v ponedeljek sodišču priznali njegovi odvetniki.

Lahko mu zasežejo premoženje

Če sodišče ne pristane na odlog, Trumpu grozi, da mu bo zvezna država kot jamstvo zasegla del premoženja. Nekdanji predsednik ZDA medtem še naprej vztraja, da gre pri tem, tako kot pri vseh drugih sodnih postopkih proti njemu, za lov na čarovnice.

Pred dvema tednoma je Trump na zveznem sodišču v New Yorku že plačal varščino za 83,3 milijona dolarjev (76,6 milijona evrov) odškodnine, ki jo mora plačati kolumnistki E. Jean Carroll po januarski odločitvi porote v njeni tožbi zaradi obrekovanja. Tudi na to odločitev se je v New Yorku rojeni poslovnež namreč pritožil.

Trumpova pravna ekipa vztraja, da vrednost njegovega premoženja bistveno presega znesek varščine tudi v tem postopku, a da zavarovalnice zaradi internih pravil ne smejo dajati tako visokih jamstev.

Po ocenah ameriške poslovne revije Forbes vrednost Trumpovega premoženja znaša 2,6 milijarde dolarjev (2,3 milijarde evrov). Po njegovih lastnih lanskoletnih navedbah ima 400 milijonov likvidnih sredstev.

Nekdanji Trumpov svetovalec Navarro začel prestajati zaporno kazen

Se je pa danes nekdanji Trumpov svetovalec Peter Navarro zglasil v zaporu na Floridi, kjer je začel prestajati štirimesečno kazen zaradi zaničevanja kongresa. S tem je postal prvi nekdanji član Trumpove administracije za zapahi zaradi zaničevanja kongresa, poroča britanski BBC.

"Vsaka oseba, ki me je pripeljala na pot do tega zapora, je prekleti demokrat in Trumpov sovražnik. Ponosno bom stopil tja in odslužil svoj čas. Iz tega bom črpal moč," je Navarro povedal novinarjem, preden je vstopil v zapor v Miamiju

Stavba nekdanjega generalštaba jugoslovanske vojske
Novice Trumpov zet bo zgradil razkošno stavbo sredi Beograda
Donald Trump
Novice Trump: Če izgubim na volitvah, bo v ZDA krvavi pokol
Donald Trump, Mike Pence
Novice Mož, ki bi ga Trumpovi podporniki najraje obesili, sprejel veliko odločitev
Donald Trump
Novice Skrivni ukaz Donalda Trumpa
Donald Trump, Joe Biden
Novice Biden in Trump sta si zagotovila predsedniški nominaciji strank
Ne spreglejte