Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2019,
11.23

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Natisni članek

eksplozija raketa Iran Donald Trump

Sobota, 31. 8. 2019, 11.23

4 leta, 7 mesecev

Trump objavil fotografijo domnevne eksplozije iranske rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Donald Trump | Ameriški predsednik Trump trdi, da ZDA z domnevno eksplozijo iranske rakete niso imele nič. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Trump trdi, da ZDA z domnevno eksplozijo iranske rakete niso imele nič.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek na družbenem omrežju Twitter objavil domnevno podobo spodletele iranske izstrelitve rakete, ki naj bi v vesolje ponesla telekomunikacijski satelit. Ob tem je zapisal, da ZDA z zadevo niso imele nič.

Iran sicer uradno ni komentiral fotografij, ki nakazujejo, da je v četrtek na izstrelišču vesoljskega centra Semnan na severu države eksplodirala raketa, ki naj bi v vesolje ponesla manjši satelit Nahid 1. Ameriški predsednik Donald Trump je objavil fotografijo visoke resolucije, posneto iz zraka, ki prikazuje tudi poškodovana vozila in izstrelitveno ploščad. Dodal je, da je šlo za iransko raketo Safir.

"ZDA niso bile vpletene v katastrofalno nesrečo v času zaključnih priprav na izstrelitev rakete Safir SLV na izstrelišču Semnan 1 v Iranu," je zapisal ameriški predsednik. "Iranu želim vse dobro in veliko sreče pri ugotavljanju, kaj se je zgodilo," je še dodal Trump.

Donald Trump
Novice Trump zaradi orkana odpovedal uradni obisk na Poljskem

Teheran domnevne eksplozije na izstrelišču ni komentiral

Do incidenta prihaja v obdobju velikih napetosti med Teheranom in Washingtonom. Trump je lani ZDA na lastno pest umaknil iz iranskega jedrskega programa iz leta 2015, ki je omejeval jedrske aktivnosti Irana v zameno za umik mednarodnih sankcij, proti Iranu pa je spet uvedel finančne ukrepe.

V zvezi z domnevno eksplozijo se sicer postavlja tudi vprašanje, ali in zakaj je Trump razkril ameriške zaupne obveščevalske podatke. Trump je zatrdil, da ima za objavo fotografije dovoljenje. | Foto: Getty Images V zvezi z domnevno eksplozijo se sicer postavlja tudi vprašanje, ali in zakaj je Trump razkril ameriške zaupne obveščevalske podatke. Trump je zatrdil, da ima za objavo fotografije dovoljenje. Foto: Getty Images

Iranski minister za informacijsko tehnologijo Mohamad Džavad Azari Džahromi je medtem zavrnil poročila, da je država izgubila satelit, ni pa komentiral domnevne eksplozije na izstrelišču. "Očitno so se pojavila poročila o neuspešnem tretjem poskusu umestitve satelita v orbito. Nahid 1 je na varnem in je pravkar v laboratoriju. Novinarji lahko laboratorij obiščejo," je zapisal na Twitterju.

Kitajska
Novice Trump: Kitajska nima druge izbire, kot da popusti pod ameriškim pritiskom

Je Trump razkril zaupne obveščevalske podatke?

Washington je zelo pozoren na iranske vesoljske aktivnosti, ki zaradi določenih podobnih tehnologij kažejo tudi na razvoj jedrskega programa in programa balističnih izstrelkov. Iran medtem trdi, da je vesoljski program namenjen civilni rabi v vesolju.

V zvezi z domnevno eksplozijo se sicer postavlja tudi vprašanje, ali in zakaj je Trump razkril ameriške zaupne obveščevalske podatke. Fotografija, ki jo je objavil, je namreč razkrila precej več podatkov od komercialno dostopnih satelitskih posnetkov.

Trump je zatrdil, da ima dovoljenje za objavo fotografije. "Imeli so velik problem. Imeli smo fotografijo in sem jo objavil, kar imam pravico storiti," je dejal.

Ne spreglejte