SiolNET. Novice Svet
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kanadski premier: Kitajska se agresivno igra z našo demokracijo

2,08

termometer

Justin Trudeau | "Sprejeli smo pomembne ukrepe za okrepitev integritete naših volilnih procesov in sistemov. Še naprej bomo vlagali v boj proti vmešavanju v volitve, proti tujemu vmešavanju v našo demokracijo in institucije," je na novinarski konferenci dejal Trudeau. | Foto: Reuters
"Sprejeli smo pomembne ukrepe za okrepitev integritete naših volilnih procesov in sistemov. Še naprej bomo vlagali v boj proti vmešavanju v volitve, proti tujemu vmešavanju v našo demokracijo in institucije," je na novinarski konferenci dejal Trudeau. Foto: Reuters

Kitajska se agresivno igra s kanadsko demokracijo in državnimi institucijami, zato smo sprejeli pomembne ukrepe za okrepitev volilnih procesov, je v ponedeljek opozoril kanadski premier Justin Trudeau. Njegove izjave sledijo poročanju medijev o tujem vmešavanju na nedavnih volitvah v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sprejeli smo pomembne ukrepe za okrepitev integritete naših volilnih procesov in sistemov. Še naprej bomo vlagali v boj proti vmešavanju v volitve, proti tujemu vmešavanju v našo demokracijo in institucije," je na novinarski konferenci dejal Trudeau.

Njegove izjave sledijo poročanju lokalne televizijske postaje Global News o kitajskem financiranju tajne mreže kandidatov na nedavnih volitvah v državi. Global News je namreč ob sklicevanju na neimenovane vire poročal, da je obveščevalna služba Trudeaujevi vladi sporočila, da si Kitajska prizadeva vplivati na njen demokratični proces ali pa ga spodkopati.

Peking naj bi prek ontarijskega zakonodajalca in drugih uradnikov usmerjal prenose finančnih sredstev najmanj enajstim kandidatom na zveznih volitvah in kitajskim agentom, ki so delali kot sodelavci v njihovih kampanjah. Prav tako naj bi si Kitajska prizadevala namestiti svoje agente v pisarne članov parlamenta.

Kanadska policija je preiskovala kriminalne dejavnosti s kitajskimi policijskimi postajami 

Že prejšnji mesec pa je kanadska policija sprožila preiskavo poročila o kriminalnih dejavnostih v zvezi z domnevnimi kitajskimi policijskimi postajami. Po navedbah nevladne organizacije Safeguard Defenders s sedežem v Španiji naj bi Peking policijske postaje uporabljal za izvajanje operacij prepričevanja, katerih cilj je prisiliti osebe, ki naj bi nasprotovale kitajskemu režimu, da se vrnejo domov.

Glede na ugotovitve poročila naj bi uradi za javno varnost iz dveh kitajskih provinc ustanovili kar 54 policijskih postaj na petih celinah in v 21 državah. Večina jih je v Evropi, od tega devet v Španiji, štiri v Italiji in tri v Veliki Britaniji.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lijian pa je danes na redni novinarski konferenci povedal, da Kitajske ne zanimajo notranje zadeve Kanade.

"Odnosi med državami lahko temeljijo le na vzajemnem spoštovanju, enakosti in vzajemni koristi. Odnosi med Kitajsko in Kanado niso nobena izjema. Kanada pa bi morala nehati dajati pripombe, ki škodujejo medsebojnim odnosom," je še dodal.

Luka Koper Avtomoto Evropa kmalu večinska uvoznica? Samo iz Kitajske 800 tisoč vozil. Vladimir Putin, Ši Džinping Novice Kitajska razkrila mejo "prijateljstva brez meja" s Putinom Olaf Scholz Novice Scholz kitajskemu predsedniku: Uporabite svoj vpliv in pritisnite na Rusijo Kitajska covid Novice Ostali ujeti v letovišču Disney Resort: odidejo lahko, če niso pozitivni Nizozemska policija Novice Na Nizozemskem nezakoniti kitajski policijski postaji, po svetu jih je najmanj 54

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin