Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2022,
7.38

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

8

Natisni članek

Kitajska Olaf Scholz

Petek, 4. 11. 2022, 7.38

1 leto, 5 mesecev

Scholz kitajskemu predsedniku: Uporabite svoj vpliv in pritisnite na Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

8

Olaf Scholz |  Nemški kancler Olaf Scholz je Peking obiskal kot prvi voditelj ene od držav članic EU in skupine G7 po izbruhu pandemije covid-19.  | Foto Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz je Peking obiskal kot prvi voditelj ene od držav članic EU in skupine G7 po izbruhu pandemije covid-19.

Foto: Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz je danes na obisku v Pekingu pozval kitajskega predsednika Xi Jinpinga, naj uporabi svoj vpliv in pritisne na Moskvo, da se vojna v Ukrajini čim prej konča. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je pozval, naj podaljša sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

"Kitajskemu predsedniku sem povedal, da je pomembno, da uporabi svoj vpliv in pritisne na Rusijo. Moskva mora nemudoma ustaviti napade, zaradi katerih dnevno trpi civilno prebivalstvo, in se umakniti iz Ukrajine," je na novinarski konferenci dejal Scholz. Dodal je, da se Nemčija in Kitajska strinjata, da so ruske grožnje glede uporabe jedrskega orožja nesprejemljive.

Scholz: Lakote se ne sme uporabljati kot orožje

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je pozval, naj podaljša sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. "Lakote se ne sme uporabljati kot orožje," je še opozoril.

Moskva je sicer minulo soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu o izvozu žita, ki sta ga sprti strani ob posredovanju ZN in Turčije sklenili julija. Odgovornost za to so pripisali Ukrajini, ker je ta po ruskih navedbah z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu. V sredo pa so ruske oblasti sporočile, da bodo nadaljevale sodelovanje pri sporazumu, vendar se glede podaljšanja sporazuma, ki poteče 19. novembra, še niso odločile.

Izmenjava različnih mnenj

Nemški kancler je Peking obiskal kot prvi voditelj ene od držav članic EU in skupine G7 po izbruhu pandemije covid-19. S Šijem naj bi se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pogovarjala o številnih vprašanjih, med drugim o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju med Nemčijo in Kitajsko, ruskem napadu na Ukrajino in napetostih glede statusa Tajvana.

"Dobro je, da lahko tukaj izmenjamo mnenja o vseh vprašanjih, tudi o tistih, na katera imamo različne poglede," je še dejal kancler.

V nemški koaliciji kritični do njegovega obiska

Scholz, ki se bo danes srečal tudi s kitajskim premierjem Li Keqiangom, je sicer zaradi obiska deležen kritik, zaskrbljeni so tudi v nemški koaliciji.

Zaskrbljenost je med drugim izrazila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock iz stranke Zelenih, ki je pred obiskom dejala, da se napake Nemčije, storjene v preteklosti z Rusijo, ne smejo ponoviti. Ob tem je Scholza opomnila, da je njegova vlada na oblast prišla z obljubo, da bo spremenila strategijo do Kitajske, poroča britanski BBC.

Kanclerja v Pekingu spremlja gospodarska delegacija, v kateri so med drugim vodilni predstavniki podjetij Volkswagen, BASF in Deutsche Bank. Obisk bo trajal le enajst ur.

Olaf Scholz
Novice Nemčija bo dobila plin iz Združenih arabskih emiratov
Olaf Scholz
Novice Scholz podprl širitev EU
Olaf Scholz
Novice Nemškega kanclerja podpira le vsak tretji Nemec
Ne spreglejte