SiolNET. Novice Svet
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tretji mož Vatikana obsojen na šest let zapora

0,30

termometer

George Pell
Foto: Reuters

Avstralski kardinal George Pell, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnih fantov, je bil danes obsojen na šest let zapora. Sodnik Peter Kidd je odločil, da bo moral 77-letnik za zapahi preživeti najmanj tri leta in osem mesecev.

duhovnik cerkev obred Novice Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke

Sodnik je v izreku kazni dejal, da je kardinal zagrešil "nesramen in prisilen spolni napad na žrtvi". "Vaše obnašanje je bilo prežeto z osupljivo aroganco," je dejal. Očital mu je tudi, da med sojenjem ni pokazal nobenega kesanja.

Sodnik ob izreku sodbe zagotovil, da Pell ni grešni kozel

Kidd je povedal, da bo lahko George Pell, ki ima dolgo zgodovino težav s srcem, zaprosil za pogojni izpust konec leta 2022. Pri tem je priznal, da kardinal morda ne bo dočakal izpustitve iz zapora.

George Pell Foto: Reuters

Dejal je še, da je imel Pell sicer brezmadežno življenje. "Učinkovito ste se izboljšali," je dejal Kidd, pri čemer je omenil, da je od zlorab minilo 22 let. "Ne predstavljate grožnje družbi," je dodal. Poudaril je tudi, da se sodba nanaša samo na Pella. "Niste grešni kozel za napake ali domnevne napake Katoliške cerkve. Niste bili obtoženi zaradi teh napak," je zagotovil.

Obsojen v petih točkah obtožnice

Pell, najvišji predstavnik Katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab, je bil obsojen v petih točkah obtožnice. Ta ga je med drugim bremenila spolnih napadov in posilstva dečkov, ki sta pela v cerkvenem zboru, v letih 1996 in 1997. Grozila mu je kazen do 50 let zapora.

Kardinal je ves čas vztrajal, da je nedolžen. Sodba še ni pravnomočna, zato so Pellovi odvetniki napovedali pritožbo, kar je sprožilo buren odziv žrtev. "Zame ni počitka," je ena od žrtev sporočila prek odvetnice.

George Pell Foto: Reuters

"Cenim, da je sodišče priznalo, kaj se mi je zgodilo kot otroku," je povedal in dodal, da je vse zasenčila napovedana pritožba. Oče druge žrtve, ki je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil, je prek odvetnika izrazil razočaranje nad višino kazni, na katero je bil obsojen kardinal.

Decembra razglašen za krivega

Pell je bil do konca februarja prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je bil tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini zagovarjal pred obtožbami o spolnih zlorabah.

Porota na sodišču v Melbournu je 11. decembra lani po več kot dveh dneh odločanja Pella soglasno spoznala za krivega, vendar je bila odločitev objavljena šele včeraj.

George Pell Foto: Reuters

Pell je ravno postal nadškof Melbourna, ko naj bi se v katedrali sv. Patrika zgodile zlorabe. Njegovi žrtvi sta bila 13-letna dečka s prestižnega kolidža sv. Kevina. Ena od žrtev je kardinala ovadila policiji leta 2015, druga je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil. Za to njegova družina krivi travmo, ki jo je doživel.

Stanislav Zore Novice Zore: Spolne zlorabe v Cerkvi niso sistematski problem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin