SiolNET. Novice Svet
1,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke

1,99

termometer

duhovnik cerkev obred
Foto: STA

Nemški kardinal Reinhard Marx je danes na vrhu katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok priznal, da je Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke, oziroma da teh dokumentov sploh niso pripravili. Pozval je k večji transparentnosti. Žrtve so danes ob robu konference pripravile protestni pohod.

"Dokumenti, ki bi dokumentirali ta grozljiva dejanja in imenovali odgovorne, so bili uničeni ali pa sploh niso bili pripravljeni," je v nagovoru udeležencem vrha povedal kardinal. "Namesto storilcev se je grajalo žrtve in se jih utišalo," je poudaril.

"Vzpostavljenih postopkov za pregon zločinov se namerno ni upoštevalo, večinoma se jih je celo ignoriralo," je dejal. "Pravice žrtev so bile poteptane in prepuščene muhavosti posameznikov," je izpostavil. To pa je po njegovih besedah v nasprotju z vsem, kar bi morala predstavljati Cerkev.

Stanislav Zore Novice Zore: Tudi verniki naj okrepijo boj proti spolnim zlorabam

Razkritje sprožilo oster odziv

Predsednik nemške škofovske konference se je zavzel za večjo transparentnost cerkvenih postopkov. Število primerov, ki jih preučujejo cerkvena sodišča, in podrobnosti o teh primerih bi morali kolikor se da predstaviti javnosti.

To razkritje je sprožilo oster odziv združenja Konec duhovniških zlorab, ki je takšno uničenje označilo za "nezakonito" in zahtevalo preiskavo. "Ni nam povedal, kdo je to storil, kje so to storili in kaj so uničili," je poudaril predstavnik združenja Peter Isely.

123 Novice Kot deklica je zaupala duhovniku, on pa je to izkoristil in jo zlorabil #video

Žrtve na protestni pohod

Danes so se žrtve z vsega sveta odpravile tudi na protestni pohod po Rimu do Vatikana. Na transparentih so papeža obtoževali, da je gluh za njihove krike. Pozvali so ga, da je treba iz Cerkve izključiti tiste, ki so zlorabljali, in tiste, ki so jim to omogočili.

Frančišek je bil že ob začetku prvega cerkvenega vrha o spolnih zlorabah otrok deležen kritik, ker ni podprl ključnih zahtev žrtev zlorab, da bi se iz Cerkve izključilo vse napadalce, ki so poskušali prikriti svoja dejanja.

Cerkev Novice Zlorabe v slovenski Cerkvi: "Ukrepov ni ali pa so premili"

Vrha, ki se je začel v četrtek, končal pa se bo v nedeljo, se udeležuje 190 škofov in drugih predstavnikov Cerkve. Papež Frančišek je ob začetku konference škofom predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 831
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin