Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
13.43

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

14

Natisni članek

Škofija cerkev Stanislav Zore

Sreda, 6. 3. 2019, 13.43

5 let, 1 mesec

Zore: Spolne zlorabe v Cerkvi niso sistematski problem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

14

Stanislav Zore | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore je spregovoril o spolnih zlorabah v Cerkvi. Pravi, da nikoli ne bomo prišli do točke, ko ne bo nobene zlorabe več, si pa prizadevajo, da bi prišli do največje možne stopnje zaščite mladoletnih in vseh drugih znotraj Cerkve in v družbi.

Stanislav Zore
Novice Zore: Tudi verniki naj okrepijo boj proti spolnim zlorabam

V pogovoru za tednik Družina je Stanislav Zore izpostavil, da do točke, ko ne bo nobene zlorabe več, ne bo mogoče priti že zgolj zato, ker "ostajamo človeška družba, Cerkev pa tudi družba na splošno, z vsemi slabostmi".

"Potem bi najverjetneje bilo treba izkoreniniti ljudi. To pa ne gre," je dejal.

Ugotavlja, da Cerkev pri izkoreninjenju spolnih zlorab ni na nični točki

Podobno kot je to na nedavnem srečanju škofov v Rimu na isto temo ugotavljal papež Frančišek, tudi Zore ugotavlja, da v Cerkvi pri izkoreninjanju spolnih zlorab niso na točki nič, ampak je za njimi že dolga pot.

"V nekaterih škofovskih konferencah se je ta pot začela že v prejšnjem stoletju. Tudi v Sloveniji imamo od leta 2006 prve smernice, ki smo jih dopolnjevali do lanskega leta. Ob primerjavi z dokumentom, ki bo sedaj izšel, jih bomo dopolnili, kjer bo dopolnitev potrebna," je napovedal.

Stanislav Zore | Foto: STA , Foto: STA ,

Sam meni, da se razprava o zlorabah morda preveč osredotoča na same zlorabe in ugotavljanje teh, premalo pa na preventivo, ki je v vzgoji. Pri tem kot možne ukrepe vidi skrbnost pri izbiri kandidatov za bogoslovje, skrbno preverjanje kandidatov za posvečenje na koncu bogoslovja in "trajno formacijo že posvečenih duhovnikov, da bi svoje duhovništvo živeli čim bolj zares".

Cerkev
Novice Zlorabe v slovenski Cerkvi: "Ukrepov ni ali pa so premili"

Spolne zlorabe v Cerkvi po njegovo niso sistematski problem

Prepričan je sicer, da spolne zlorabe v Cerkvi niso sistemski problem. "V Bostonu, ki je primer reševanja spolnih zlorab, je bilo v času, v katerem so obravnavali spolne zlorabe, od vseh duhovnikov, ki so delovali v tej škofiji, dva odstotka storilcev.

V Filadelfiji je bilo storilcev 1,4 odstotka, v Chicagu 1,8 odstotka. To pomeni, da so to le gnila jabolka med mnogimi zdravimi, s čimer pa seveda ne mislimo zmanjšati njihove odgovornosti in odgovornosti Cerkve. Je pa prav, da dobimo celovitejšo predstavo," je navedel.

Cerkev Sv. Nikolaja | Foto: STA , Foto: STA ,

Na koncu je odgovoril še na vprašanje, ali ima Cerkev zaradi zlorab še pravico oznanjati evangelij in moralna načela. Pri tem je navedel stavke iz ene izmed svojih pridig, ki jo je imel, ko so leta 1996 izbruhnili pedofilski škandali v ZDA.

"Ne vem, kaj naj vam povem, ker ne vem, kaj v meni vidite. Ali v meni vidite duhovnika Katoliške cerkve ali frančiškana, ali v meni vidite pedofila ali člana neke pedofilske združbe. Vseeno vam bom spregovoril.

Ker vem, po podatkih, da se največ pedofilskih primerov zgodi po družinah, a vendar jaz nikogar izmed vas, ki ste očetje in mame, ne gledam kot pedofila, ampak kot kristjana, kot mamo, kot očeta. Hkrati vem, da nobeden, ne jaz, ne vi ni brez greha. Toda zato, ker ste grešniki, se ne boste odpovedali poslanstvu biti mama, biti oče. Ohranjate to poslanstvo, ker je vaše. Na enak način ostaja poslanstvo Cerkve oznanjanje evangelija," je ponovil Zore.

duhovnik cerkev obred
Novice Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke
Ne spreglejte