Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2022,
8.42

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Natisni članek

smrt pirotehnika Nizozemska

Sobota, 1. 1. 2022, 8.42

2 leti, 3 mesece

Tragedije ob uporabi pirotehnike: umrlo več ljudi, tudi 12-letni otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Nizozemska | Foto Twitter

Foto: Twitter

Zaradi uporabe ognjemetnih izdelkov je včeraj zvečer na Nizozemskem umrl 12-letni otrok, drugi pa je utrpel hude poškodbe, je sporočila nizozemska policija. V Avstriji je pirotehnika terjala življenje 23-letnika. Na severu Belgije je medtem silovita eksplozija v stanovanjski hiši v petek vzela štiri življenja, medtem ko jim je eno žensko uspelo rešiti izpod ruševin. Več ranjenih je tudi v Berlinu, na jugu Italije pa je 47-letnik zaradi uporabe petard izgubil oko. O nesrečah pri uporabi pirotehnike poročajo tudi kranjski policisti. V Kranjski Gori so se poškodovale tri osebe. 

Kot so sporočili policisti Policijske uprave Kranj, je v Kranjski Gori zaradi uporabe pirotehnike nastal prepir in pretep med več osebami. Proti moškemu je iz smeri skupine več odraslih oseb najprej padel pirotehnični izdelek. Moški ga je pobral in želel odvreči stran, vendar mu ga je pri tem razneslo v roki.

Trije udeleženci so bili lažje poškodovani. Vsi so potrebovali zdravniško pomoč. Policisti še vodijo postopek in zbirajo obvestila.

Na Nizozemskem umrl 12-letni deček

Incident se je zgodil v majhnem mestu Haaksbergen na vzhodu države, blizu nemške meje, medtem ko so otroci opazovali, kako odrasla oseba prižiga ognjemet z doma izdelano napravo.

"Po dogodku je umrl 12-letni deček. Še enega fanta so odpeljali v bolnišnico," je na Twitterju sporočila nizozemska policija.

"Otroci z incidentom niso imeli nič," so dodali. Opazovali so moškega, ki je sprožil eksploziv. Policija je moškega aretirala.

Zaradi pandemije prepovedali uporabo pirotehničnih izdelkov 

Pred pandemijo covid-19 so Nizozemci tradicionalno praznovali novo leto tako, da so odšteli ogromno denarja za ognjemet. Nekatere mestne ulice so se spremenile v virtualna bojišča.

Uporaba ognjemetnih in drugih pirotehničnih izdelkov je na Nizozemskem že dve leti zapored prepovedana. Nizozemski zdravstveni minister Hugo de Jonge je namreč dejal, da so poškodbe, povezane z ognjemetom, preveč obremenile zdravstvene delavce, ki se že tako spopadajo s pandemijo koronavirusa.

Kljub prepovedi pa je bilo po poročanju The Guardiana preteklo noč pogosto slišati glasne poke.

Silvestrska noč je v znamenju nesreč minila tudi v Avstriji, Belgiji, Nemčiji in Italiji

O nesreči s pirotehniko s smrtnim izidom poročajo tudi iz Avstrije, kjer je v okrožju Baden malo po polnoči pri prižiganju raket umrl 23-letnik, 21-letnik je bil pri tem huje poškodovan, še dve osebi pa lažje. Skupina kakih desetih ljudi je na enem tamkajšnjih travnikov praznovala novo leto in pri tem uporabljala pirotehniko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so ponoči zabeležili več podobnih nesreč, a z manj tragičnimi izidi. Podobno je bilo v Italiji, kjer je bilo zaradi petard in podobnega ranjenih več kot deset ljudi, med drugim je neki 47-letni moški v mestu Salerno na jugu države izgubil oko.

Iz mesta Turnhout na severu Belgije so v petek poročali o močni eksploziji, ki je uničila velik del štirinadstropne stanovanjske zgradbe in terjala štiri življenja. Je pa reševalcem izpod ruševin uspelo rešiti živo žensko, še eno osebo za zdaj pogrešajo. Pristojni sumijo, da je bilo za eksplozijo krivo uhajanje plina, a dokončnih ugotovitev še ni, poroča dpa.

Tragično se je končalo tudi praznovanje v kraju Hennef na zahodu Nemčije, kjer so domnevno doma narejeni ognjemeti ubili 37-letnika in huje poškodovali 39-letnika. Dvojica se je po izjavah očividcev malo po polnoči ločila od skupine kakih desetih ljudi, ki je skupaj pričakala novo leto, nakar so zaslišali glasen pok in ju našli poškodovana. Poklicali so reševalce, a za mlajšega je bilo prepozno.

Huda nesreča pri uporabi pirotehničnih sredstev pa se je zgodila še v Berlinu. Poškodovalo se je 12 ljudi, najmlajši ima 11 let. Eksplodiralo je na zabavi na območju Friedrichshagna. Na terenu je bilo 40 gasilcev.

Novice Tako se počutijo živali. "Ne ga pokat." Petarde? Ne, hvala! #video
Enschede
Novice Počilo je kot v vojni: tragični ognjemet, ki je šokiral Evropo #video
Ne spreglejte