Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
8. 11. 2016,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

Natisni članek

Vladimir Putin ballots glasovanje Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Torek, 8. 11. 2016, 11.14

6 let, 6 mesecev

To so glasovnice, od katerih je odvisna usoda Trumpa in Clintonove

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

volitve ZDA 2016 | Foto Jan Tomše

Foto: Jan Tomše

Američani danes odločajo, koga bodo za štiri leta poslali v Belo hišo za predsednika. Ameriške glasovnice in način glasovanja sta precej drugačna od tega, kar na volitvah poznamo v Sloveniji.

 | Foto:

Posebej pozorno bodo Američani spremljali zvezne države, ki niso obarvane izrazito modro (demokrati) ali rdeče (republikanci). V teh se lahko rezultat po zaslugi elektorskih glasov, ki jih po načelu "winner-takes-all" (zmagovalec pobere vse, op. a.) pripišejo le enemu kandidatu, nagne bodisi v prid Donalda Trumpa bodisi Hillary Clinton. Države, ki niso ne modre ne rdeče, so tako imenovane swing states. Tokrat so swing states med drugim Florida, Kolorado, Iowa, Nevada, New Hampshire, Arizona.

V noči na sredo bomo na Siol.net v živo spremljali rezultate volitev v ZDA. Takoj zjutraj bodo na voljo prvi odzivi, ob 10.00 pa boste lahko na Siol.net prebrali ekonomsko analizo o tem, kako bo rezultat volitev vplival na Slovenijo. 


Preberite še:

Kdo bo vladal svetu?

Melania Trump je znanilka temnih časov za zahodne vrednote

Zakaj lahko kandidati v ZDA nagovarjajo volivce tudi na dan volitev

Mediji pod drobnogledom: nauki iz brutalnega spopada Trump vs. Clinton


Države same določijo način izvedbe volitev

Način izvedbe volitev se po državah razlikuje. Njihova organizacija je namreč v pristojnosti vsake zvezne države posebej. V ZDA ni volilne komisije, ki bi na federalni ravni skrbela za volitve. Na ravni federacije na koncu le seštejejo rezultate, ki prispejo iz posameznih zveznih držav. Volilni lističi niso enotni in se po državah razlikujejo. Pogledali smo, kako je videti volilni listič v Arizoni, v okrožju Maricopa, ki je del širšega območja mesta Phoenix z več kot štirimi milijoni prebivalcev. 

V Arizoni danes potekajo splošne volitve. Poleg predsednika ZDA, senatorjev in predstavnikov v predstavniškem domu volivci izbirajo tudi lokalne predstavnike: sodnike, šerifa, zakladnika, zdravstvenega nadzornika in več drugih uradnikov na območju, ki jim mandat podeli ljudstvo. Volivci odločajo tudi o vprašanju legalizacije marihuane in dvigu minimalne plače z zdajšnjih 8,5 dolarja na 10 dolarjev (s 7,70 evra na 9 evrov)

Zanimivost: volivci v Arizoni imajo med kandidati za predsednika na voljo štiri imena, poleg Donalda Trumpa in Hillary Clinton še kandidatko zelenih Jill Stein in kandidata libertarcev Garyja Johnsona. Toda to ne pomeni, da je krog kandidatov zaprt. Volivci lahko na volilni listek (ballot, op. a.) dopišejo katerokoli ime. Podobno velja tudi za druge zvezne države. Če se malce pošalimo: Američani bi lahko za prebivalca Bele hiše teoretično izvolili tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Video: Volilni listič v okrožju Mariposa v Arizoni

*Volivci volilni listič v Arizoni izpolnijo tako, da na desni strani ob imenu kandidata, za katerega glasujejo, pobarvajo prostor med dvema prekinjenima črtama. Enako storijo tudi ob drugih vprašanjih, o katerih odločajo. Štetje glasov poteka elektronsko. Glasove šteje posebna naprava, ki prepozna pobarvane črte. Volivcem ni treba glasovati o vseh vprašanjih. V tem primeru štejejo le oddani glasovi. 

Ne spreglejte