Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
9.36

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

Natisni članek

težave veleposlaništvo Hrvaška dopust poletje

Sobota, 17. 6. 2023, 9.36

10 mesecev, 2 tedna

To je res dobro vedeti pred dopustom na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47
Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje. | Slovenskim državljanom bodo med 17. julijem in 18. avgustom na voljo trije slovenski policisti, in sicer na Krku, v Novalji na Pagu in v Pulju.  | Foto Getty Images

Slovenskim državljanom bodo med 17. julijem in 18. avgustom na voljo trije slovenski policisti, in sicer na Krku, v Novalji na Pagu in v Pulju.

Foto: Getty Images

Zaradi velikega števila slovenskih državljanov na Hrvaškem v času poletne sezone se močno poveča tudi potreba po konzularni pomoči. Veleposlaništvo v Zagrebu je zato objavilo priporočila in informacije za potovanje na Hrvaško, med julijem in avgustom pa bodo slovenskim državljanom v pomoč tudi trije slovenski policisti.

Hrvaško je v letu 2022 obiskalo okoli 1,5 milijona slovenskih državljanov, ki so ustvarili 10,1 milijona prenočitev.

Največ Slovencev Hrvaško obišče v času poletne sezone, ko se bistveno poveča tudi potreba po konzularni pomoči. Na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu so pojasnili, da se število klicev v poletnih mesecih poveča za 80 odstotkov, v času dežurstva prejmejo tudi do 20 klicev na dan.

Niso vse težave za klic na veleposlaništvo 

Slovenski državljani se na veleposlaništvo obračajo ob različnih stiskah in nezgodah, pogosto tudi z vprašanji o osnovnih informacijah, in v primerih, za katere veleposlaništvo ni pristojno. Med njimi so vprašanja glede vklopa mobilnih podatkov, rezervacije hotelov in predrtih pnevmatik, imeli so celo primer, ko se je slovenski državljan nanje obrnil, da bi mu pomagali najti kovček, ki mu je padel iz avtomobila na avtocesti.

Na veleposlaništvu so pojasnili, da tudi niso pristojni za iskanje izgubljenih hišnih ljubljenčkov, ne morejo izposlovati izpustitve iz pripora oz. zapora, plačati varščine in preiskovati kaznivih dejanj ali izdati začasnega potnega lista za nadaljevanje potovanja, temveč le začasnega za vrnitev v Slovenijo.

Lahko tudi posredujejo pri prenosu denarnih sredstev za vrnitev v Slovenijo, vzpostavijo stik s slovenskim državljanom, če so ga priprli ali zaprli, in posredujejo obvestilo sorodnikom v primeru nesreče ali smrti. Lahko pomagajo tudi pri vzpostavljanju stika z odvetniki, prevajalci, zdravstveno in pogrebno službo in pri urejanju zapuščinskih zadev.

Priskrbite si pomembne informacije 

Vse te in druge informacije, pa tudi seznam najpogostejših številk, ki jih državljani lahko pokličejo v primeru prometne nesreče, požara, kraje in podobno, je veleposlaništvo ta teden objavilo na svoji spletni strani.

"V zadnjih letih smo se naučili, da obstajajo določena tipična vprašanja pred odhodom na dopust, zato smo nanje poskušali kar najbolj celovito odgovoriti. Vse državljane poskušamo spodbuditi, da se primerno pripravijo na pot in da se zavedajo, da za vstop v Hrvaško potrebujejo osebni dokument, četudi je vstopila v schengen. Res je, da zdaj lahko plačujejo z evri, vendar gre za drugo državo, v kateri veljajo drugi predpisi, tako da vsem svetujemo, da se pozanimajo, kakšni so," je pojasnil veleposlanik na Hrvaškem Gašper Dovžan.

Slovenskim državljanom bodo med 17. julijem in 18. avgustom na voljo trije slovenski policisti, in sicer na Krku, v Novalji na Pagu in v Pulju. Slovenski policisti namreč tudi letos sodelujejo v projektu, ki na hrvaški obali poteka že od leta 2006 in kjer hrvaškim policistom pri delu, predvsem v smislu preventivnega delovanja in učinkovitejšega sporazumevanja s tujimi državljani, pomagajo tuji policisti.

Letno na Hrvaškem življenje izgubi okoli 60 Slovencev 

Na Hrvaškem vsako leto zabeležijo okoli 60 smrti slovenskih državljanov. Na veleposlaništvu svojcem umrlega priporočajo, da se za organizacijo prevoza povežejo s pogrebnim podjetjem iz Slovenije ali Hrvaške, ki lahko v celoti prevzame skrb za pridobitev vse potrebne dokumentacije in izpelje prenos posmrtnih ostankov v Slovenijo.

V primeru zdravstvenih težav stroške nujne zdravniške pomoči krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Na veleposlaništvu pa opozarjajo, da ta ne krije stroškov zdravstvene obravnave v t. i. turističnih ambulantah, zato priporočajo sklenitev dodatnega nezgodnega zdravstvenega zavarovanja za potovanja v tujino.

Visoke kazni za carinske prekrške

Potnike, ki vstopajo na Hrvaško iz Srbije, Bosne in Hercegovine in Črne Gore, na veleposlaništvu opozarjajo tudi na carinska pravila EU glede vnosa blaga ter na visoke kazni − od 265 do 13.234 evrov − v primeru kršitev. Prepovedi in omejitve med drugim veljajo pri vnosu izdelkov živalskega izvora (prepovedani so na primer mleko in meso ter mesni izdelki), rastlin in rastlinskih izdelkov, pa tudi zdravil, orožja, gotovine, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov.

Na veleposlaništvu posebno pozornost svetujejo tudi ob gotovinskih dvigih na bankomatih na Hrvaškem. Provizije hrvaških bank za dvig gotovine na bankomatih so namreč fiksne in praviloma visoke (od 3,27 do 5,17 evra), zaračunava pa jih večina hrvaških bank.

pustolovski park Geoss
Trendi Najboljša pustolovščina za vse generacije
Letalo
Trendi Upravičeni ste do odškodnine letalskega prevoznika, kako do nje?
Požar v Logatcu
Novice Ljubljanski gasilci pred poletjem zmerno optimistični #video
Mimovrste
Novice Za vroče poletje si privoščite nekaj te vrhunske akcije
Paraiso Miami Beach
Trendi Čas za najbolj vroče modne revije: kaj na plaži nosimo letos? #foto
jadransko morje
Novice "Hrvaška ni draga turistična destinacija!"
Ne spreglejte