Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2020,
13.07

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

5

Natisni članek

protesti Belorusija Svetlana Tihanovska Aleksander Lukašenko

Sreda, 16. 9. 2020, 13.07

3 leta, 7 mesecev

Lukašenko potrdil, da je Putina zaprosil za orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

5

Aleksander Lukašenko | Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska bi beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku v primeru njegovega odstopa zagotovila zaščito pred kazenskim pregonom. | Foto Reuters

Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska bi beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku v primeru njegovega odstopa zagotovila zaščito pred kazenskim pregonom.

Foto: Reuters

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je danes dejal, da je ob nedavnem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom tega zaprosil za pomoč v orožju. Pri tem ni pojasnil, za kakšno orožje gre. Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pa bi Lukašenku v primeru njegovega odstopa zagotovila zaščito pred kazenskim pregonom. "Seveda, če bi odšel mirno, na človeški način, potem ta možnost obstaja," je v danes objavljenem pogovoru za enega od ukrajinskih spletnih medijev dejala Tihanovska.

Aleksander Lukašenko
Novice Evropska unija ostro nad Lukašenka: ni legitimni predsednik Belorusije

Kot na spletni strani poroča Reuters, je Lukašenko Putina zaprosil, naj Belorusijo oskrbi z orožjem, ker se država spopada z množičnimi protesti zaradi nedavnih spornih volitev. V današnjih pogovorih z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem v beloruski prestolnici Minsk je beloruski predsednik izjavil, da je "tudi ruskega predsednika zaprosil za več novih vrst orožja".

Beloruska opozicija pripravlja tožbo pred sodiščem v Haagu

"Razmere lahko nadzorujemo, ne samo v Belorusiji, temveč tudi vzdolž naših meja," je še dejal Lukašenko. Rusija in Belorusija trenutno izvajata skupne vojaške vaje, ki bodo trajale do konca septembra. Lukašenko je ob tem izrazil mnenje, da bi morali državi načrtovati več tovrstnih vaj.

Aleksander Lukašenko | Foto: Reuters Foto: Reuters

Lukašenko, ki je na oblasti v Belorusiji od leta 1994, je tudi dejal, da bodo lahko v državi pripravili nove predsedniške volitve, ko bo sprejeta nova ustava. Putin je pred dvema dnevoma Lukašenka gostil na pogovorih v črnomorskem letovišču Soči, kjer je ruski voditelj med drugim Belorusiji obljubil posojilo, vredno 1,5 milijarde dolarjev.

Beloruska opozicija je sicer še v torek sporočila, da v sodelovanju s tujimi odvetniki pripravljajo tožbo pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) v Haagu. Predmet tožbe naj bi bilo policijsko nasilje nad miroljubnimi državljani, poroča STA.

Tihanovska: Ljudje ne bodo sprejeli uradne prisege Lukašenka

Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je v pogovoru za enega od ukrajinskih spletnih portalov spregovorila tudi o stavkovnem gibanju v svoji domovini, ki je po njenih besedah še vedno dejavno. Zaradi ustrahovanja stavke niso več javne, vendarle pa številni delavci delajo počasneje, je dejala Tihanovska. Kot je še zatrdila, prebivalci Belorusije ne bodo sprejeli uradne prisege Aleksandra Lukašenka za njegov šesti mandat. To bi se sicer v Minsku, sodeč po napovedih, moralo zgoditi do 9. oktobra.

Po spornih avgustovskih predsedniških volitvah je bil za zmagovalca razglašen dolgoletni beloruski predsednik Lukašenko. Zanj naj bi glasovalo okoli 80 odstotkov ljudi. Od volitev so v državi dnevno protesti proti 66-letnemu politiku, saj je opozicija prepričana, da je resnična zmagovalka volitev 38-letna Tihanovska, ta se je po volitvah zatekla v Litvo. EU izidov volitev v Belorusiji ne priznava, piše STA.

Vladimir Putin
Novice Putin prepričan, da je Lukašenko sposoben rešiti krizo v državi
Ne spreglejte