Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2015,
8.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

džihad terorizem

Petek, 16. 1. 2015, 8.18

5 let, 2 meseca

Teroristi v Belgiji načrtovali umore policistov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Domnevna džihadistična skupina, ki so ji včeraj prekrižali načrte, je v Belgiji načrtovala umore policistov na ulicah in napade na policijske postaje. Policisti so prijeli 13 oseb.

Od 13 prijetih so obtožili pet ljudi zaradi sodelovanja v teroristični skupini. Proti osmim ne bodo ukrepali, povedali v uradu belgijskega državnega tožilca.

Trije v priporu, dva so pogojno izpustili Trije obtoženi, vključno z moškim, ki je preživel četrtkovo obstreljevanje s policijo v mestu Verviers na vzhodu države, so v priporu, dva pa so pogojno izpustili, je povedal tiskovni predstavnik tožilca Eric Van der Sijpt. Kdo so obtoženi, ni povedal.

Van der Sijpt je dodal, da je preiskovalno sodišče izdalo evropski zaporni nalog za dva Belgijca, ki so ju prijele francoske obmejne oblasti, ko sta v četrtek zvečer skušala pobegniti v Italijo.

Dva domnevna džihadista sta bila v spopadih s policijo ubita, en pa ranjen Belgijska policija je v obsežni protiteroristični akciji v četrtek aretirala 13 oseb, osumljenih, da so se pripravljali na napade. Dva domnevna džihadista sta bila v spopadih s policijo ubita, en pa ranjen. Kot je sporočil Van der Sijpt, so nameravali ubiti več policistov na ulici in policijskih postajah.

Cilj policijske akcije je bil razbiti teroristično celico in tudi logistično mrežo za njo, je povedal predstavnik tožilstva.

Zasegli večje količine pištol, pušk ... V racijah po več belgijskih mestih, tudi Bruslju, so zasegli večje količine pištol in pušk kalašnikovk, streliva, razstreliva in komunikacijske opreme, pa tudi policijske uniforme, ki so jih nameravali uporabiti napadalci. Našli so tudi veliko vsoto denarja.

Načrtovanje napadov je bilo v sklepni fazi, teroristi so bili namreč tik pred tem, da jih izvedejo, če jim tega ne bi preprečili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povezav med aretiranimi v Belgiji in teroristi, ki so pretekli teden izvedli napade v Franciji, ali terorističnimi osumljenci, aretiranimi v Nemčiji, niso ugotovili.

Po Evropi v pripravljenosti med 120 in 180 džihadistov Po operaciji so za vso državo danes povečali stopnjo nevarnosti pred morebitnim terorističnim napadom, varnostne ukrepe je poostrila tudi Evropska komisija.

Z akcijo naj bi sicer obveščevalne službe, ki delujejo v Evropski uniji in na Bližnjem vzhodu, ustavile napad, ki se je pripravljal na Belgijo, morda tudi na Nizozemsko, po navedbah zaupnega vira poroča CNN.

Po navedbah omenjenega vira naj bi bilo sicer v Evropi okoli 20 t. i. spečih terorističnih celic, v katerih naj bi bilo v pripravljenosti med 120 in 180 džihadistov. Njihove tarče naj bi bile Francija, Nemčija, Belgija in Nizozemska.

Dva aretirana v protiteroristični akciji v Berlinu Nemška policija je medtem sporočila, da so med protiteroristično operacijo v Berlinu danes zjutraj prijeli dve osebi. Moška, stara 41 in 43 let, sta osumljena načrtovanja obsežnega napada v Siriji. Dokazov, da bi osumljenca načrtovala tudi napad v Nemčiji, policija nima.

Aretirana moška naj bi že leta pripadala "na nasilje pripravljenemu salafističnemu spektru". Medtem ko naj bi 41-letni Ismet D. člane skupine, v kateri naj bi bili Turki, Čečeni in Dagestanci, poučeval o islamu in jih radikaliziral ter jih pripravljal na sodelovanje "v džihadu proti nevernikom v Siriji", naj bi bil 43-letni Emin F. pristojen predvsem za finance, še piše Spiegel. Oba naj bi člane skupine na njihovi poti v Sirijo tudi organizacijsko in finančno podpirala ter jim pozneje dala denar za izvedbo napadov tam. Poleg tega naj bi jim priskrbela vojaško opremo.

V današnji raciji, v kateri je sodelovalo 250 policistov in trije komandosi, so prišli na sled še trem moškim, ki naj bi prav tako sodelovali pri novačenju borcev in pripravljali napade. Vendar očitki na njihov račun za zdaj niso tako resni, da bi jih lahko prijeli.

V Franciji deset zaslišanih Francoske oblasti pa so prejšnjo noč v preiskavah terorističnih napadov v Parizu zaslišale okoli deset oseb. Spraševali so jih o domnevni logistični podpori, ki naj bi ji nudili napadalcem, predvsem z orožjem in vozili. Poleg tega so policisti nadaljevali preiskave v petih pariških predmestjih. Po poročanju medija BBC so 12 osumljencev pridržali.

V napadih v Parizu so štirje napadalci ubili 17 oseb, med njimi tri policiste, pozneje je policija ubila tri napadalce. Ena osumljenka je še na begu, domnevno je že v Siriji.

Ne spreglejte