Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2019,
10.44

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

4

Natisni članek

volitve Kolinda Grabar-Kitarović Zoran Milanović

Ponedeljek, 23. 12. 2019, 10.44

4 leta, 3 mesece

Volitve hrvaškega predsednika

Tekma za hrvaškega predsednika: kdo je favorit pred drugim krogom? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

4

Zmagovalec prvega kroga hrvaških predsedniških volitev Zoran Milanović je imel največ koristi od velikega razkola znotraj HDZ, a vprašanje je, ali bo zmagal v drugem krogu, piše Jutarnji list. HDZ se mora domisliti, kako pridobiti volivce Miroslava Škora, brez katerih Kolinda Grabar-Kitarović ne more zmagati, navaja Večernji list.

Brez velikega deleža volivcev Miroslava Škora, ki je na nedeljskih volitvah dobil skoraj četrtino glasov, Milanović ne more računati na zmago v drugem krogu, meni komentator Jutarnjega lista. Ob tem gre dobesedno za "kavelj 22", ker bo pri poskusu pridobitve Škorovih volivcev, ki večinoma spadajo v konservativne in skrajno desničarske kroge, tvegal izgubo dela volivcev z levice.

Milanović mora za zmago združiti levo sredino in levico, verjetno pa tudi del volivcev desne sredine, meni tudi Večernji list. O zmagovalcu bi lahko odločila velikost razkola na desnici in to, ali lahko demoralizirana in utrujena Grabar-Kitarovićeva računa na večino Škorovih volivcev. Brez njih se lahko poslovi od Pantovčaka, meni komentator Večernjega lista.

Zoran Milanović
Novice Milanović in Grabar-Kitarovićeva se bosta pomerila v drugem krogu

Volilni rezultat Grabar-Kitarovićeve je veliko ponižanje

Zoran Milanović je v prvem krogu hrvaških predsedniških volitev dobil največ glasov. | Foto: Reuters Zoran Milanović je v prvem krogu hrvaških predsedniških volitev dobil največ glasov. Foto: Reuters Volilni rezultat Grabar-Kitarovićeve v prvem krogu predsedniških volitev - drugo mesto s 26,7 odstotka glasov - je veliko ponižanje. Je signal, da je Hrvaška noče več za predsednico in da je prva izbira samo za najbolj privrženo volilno telo HDZ, piše novičarski portal index.hr.

Portal meni, da je največji poraženec prvega kroga Škoro, v drugem krogu pa ne vidi izrazitega favorita. Za zmago na predsedniških volitvah je praviloma potrebnih več kot milijon glasov, oba kandidata pa sta jih v prvem krogu imela po nekaj več kot pol milijona.

Drugi krog negotov

Grabar-Kitarovićeva je izgubila velika mesta, Slavonijo in tudi obalo Dalmacije. Urbana Hrvaška je pokazala, da je proti njej, vsaj v prvem krogu, medtem ko bo drugi krog negotov, piše danes tudi Novi list. Hrvaška predsednica je matematično v boljšem položaju zaradi Škorovih volivcev, Milanović pa ima zdaj občutno boljši psihološki in politični štartni položaj, navaja Novi list.

V prid Grabar-Kitarovićevi je dejstvo, da njeni in Škorovi glasovi v prvem krogu predstavljajo več kot polovico vseh glasov, a predsedniške volitve nikoli niso samo rezultat ideoloških preferenc volivcev, temveč tudi njihovega dojemanja osebnosti kandidatov, danes komentira novičarski tportal.hr.

Novice Grabar-Kitarovićeva "blestela" na nastopu: obljublja osem tisoč evrov plače #video

Hrvaška ostala privržena mainstreamu

Del članov HDZ in njihovih volivcev v predsedniku hrvaške vlade in HDZ Andreju Plenkoviću vidi manj sprejemljivega politika, kot je Milanović. S Plenkovićevim posrednim porazom ob neuspehu Grabar-Kitarovićeve bi imeli priložnost za vrnitev nadzora nad HDZ, kar je tudi bistvo oblikovanja projekta Škoro, dodaja.

Hrvaška je na nedeljskih volitvah vendarle ostala privržena političnemu mainstreamu, ker sta kandidata dveh največjih strank, HDZ in SDP, vstopila v drugi krog, piše Glas Slavonije. Milanović si je volilni uspeh zagotovil predvsem z zmagami v treh največjih hrvaških mestih. V drugem krogu sledi veliki obračun levice in desnice, še poudarja osiješki časnik.

Ne spreglejte