Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 12. 2019,
8.05

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

21

Natisni članek

predsedniške volitve Hrvaška

Nedelja, 22. 12. 2019, 8.05

4 leta, 4 mesece

Milanović in Grabar-Kitarovićeva se bosta pomerila v drugem krogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

21

Zoran Milanović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sta se uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, ki bo potekal v nedeljo, 5. januarja. V prvem krogu hrvaških predsedniških volitev je Milanović dobil 29,5 odstotka glasov, Grabar-Kitarovićeva pa 26,7 odstotka, je objavila državna volilna komisija.

Kandidat največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoran Milanović je danes dobil približno 550.000 glasov, medtem ko je kandidatki HDZ Kolindi Grabar-Kitarović zaupalo približno 490.000 volivcev, po preštetih glasovih s skoraj 99 odstotkov volišč. Na letošnjih sedmih hrvaških predsedniških volitvah od osamosvojitve se je prvič zgodilo, da aktualni predsednik države ni zmagovalec prvega kroga.

Za vodilnim dvojčkom je neodvisni kandidat Miroslav Škoro z 24,4 odstotka glasov, četrti pa je hrvaški poslanec v evropskem parlamentu Mislav Kolakušić, ki mu je glasove zaupalo nekaj manj kot šest odstotkov volivcev. Ostalih sedem kandidatov je pod petimi odstotki.

Prvi izidi vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri, so se po obdelavi vseh vzporednih anketnih glasovnic nekoliko spremenili, a ne bistveno. Celotni izidi so kazali 28,7 odstotka Milanoviću, 25,6 odstotka Grabar-Kitarovićevi ter 24,3 odstotka Škoru.

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Potem ko je imela Grabar-Kitarovićeva od poletja v anketah zanesljivo prednost pred protikandidati, je zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je v petek objavila Nova TV, v prvem krogu sicer napovedala največ glasov za Milanovića.

Volila dobra polovica državljanov

Volilna udeležba je bila malo več kot 51-odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu prejšnjih predsedniških volitev leta 2014, ko je bila 47-odstotna.

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Kolinda nad tekmeca: Ko je tu divjala vojna, je po Ameriki igral tamburice

Po javnomnenjskih anketah ima Milanović večjo podporo od Kitarovićeve

Med prvimi sta danes v Zagrebu volila neodvisna kandidata Dario Juričan in Miroslav Škoro. Zadnji je pozval državljane, naj se udeležijo volitev kljub slabemu vremenu. Izrazil je prepričanje o svoji zmagi v prvem krogu, čeprav so vse predvolilne javnomnenjske raziskave napovedale reševanje vprašanja zmagovalca v drugem krogu.

Kandidat SDP Milanović je tudi glasoval v Zagrebu. "Počutim se razbremenjenega. Storili smo vse, kar smo lahko," je dejal novinarjem. Na volišču v Zagrebu je bil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki podpira Grabar-Kitarovićevo.

Bo Grabar-Kitarovićevi uspela ponovna zmaga? | Foto: Reuters Bo Grabar-Kitarovićevi uspela ponovna zmaga? Foto: Reuters

Okrog 11. ure je na volišče v Zagrebu prišla tudi hrvaška predsednica, ki si želi nov petletni mandat na čelu države. Pozvala je vse volivce, naj pridejo na volišča. "Danes je praznik demokracije, volite," je kratko dejala.

Glasove je že oddala tudi večina preostalih kandidatov, med njimi Nedjeljko Babić, Ante Đapić, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Dalija Orešković in Katarina Peović. Na volitvah kandidira tudi Ivan Pernar.

Voliti je bilo mogoče tudi na 124 voliščih v 47 drugih državah, od tega jih je bilo največ v Bosni in Hercegovini, kar 44. Hrvaški državljani v Sloveniji so se volitev lahko udeležili na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani.

Največ volivcev je do 16.30 ure na volišča prišlo v karlovški županiji (42,8 odstotka), najmanj pa v zadrski (34,8 odstotka). Ko gre za mesta, kjer so sedeži županij, je bila največja udeležba v Virovitici (45,85 odstotka), najmanjša pa v Zadru (34,9 odstotka), so objavili na spletni strani državne volilne komisije.

Na današnjih volitvah ni bilo resnejših incidentov. Kot je sporočila državna volilna komisija, so državljani prijavili manjše nepravilnosti, ki so jih sproti reševali. Ocenili so, da ni bilo dogodkov, ki bi vplivali na zakonitost volitev. Zabeležili so več kršitev volilnega molka, za katere pa na hrvaških predsedniških volitev niso predvidene nobene sankcije.

Na Hrvaškem predsednika volijo po večinskem sistemu, kar pomeni, da bo zmagal tisti, ki bo dobil absolutno večino glasov. Če v prvem krogu to ne bo uspelo nikomur, se bosta kandidata z največjo podporo znova spopadla v drugem krogu 5. januarja.

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Nov spodrsljaj hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović
Ne spreglejte