Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
24. 3. 2024,
8.52

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

islamisti teroristična organizacija Hamas

Nedelja, 24. 3. 2024, 8.52

1 mesec

Talci v ujetništvu palestinskih islamskih skrajnežev preživljajo pekel

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Hamas | Hamasovci so med terorističnim napadom 7. oktobra lani, v katerem so ubili 1.139 oseb, med njimi 36 otrok, številne ženske pa posilili, zajeli tudi okoli 250 talcev, med katerimi je bilo 30 otrok.  | Foto Guliverimage

Hamasovci so med terorističnim napadom 7. oktobra lani, v katerem so ubili 1.139 oseb, med njimi 36 otrok, številne ženske pa posilili, zajeli tudi okoli 250 talcev, med katerimi je bilo 30 otrok.

Foto: Guliverimage

Palestinska teroristična organizacija Hamas je sporočila, da je v njihovem ujetništvu umrl 34-letni talec. Trdijo, da je umrl zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Izraelska vojska je medtem v napadu ohromila delovanje bolnišnice Šifa v Gazi. Med napadom na bolnišnico so aretirali 480 teroristov, pravijo Izraelci.

Hamas
Novice "Imamo prepričljive dokaze, da so Hamasovci množično posiljevali Izraelke"

Palestinski islamistični skrajneži so med terorističnim napadom 7. oktobra lani, v katerem so ubili 1.139 oseb, med njimi 36 otrok, številne ženske pa posilili, zajeli tudi okoli 250 talcev, med katerimi je bilo 30 otrok. Trenutno je v njihovem ujetništvu še vedno okoli 130 oseb. Nekatere so teroristi izpustili, nekateri pa so v rokah islamistov umrli. Zadnji med umrlimi je 34-letnik, za katerega trdijo, da je umrl zaradi pomanjkanja hrane in zdravil, poroča Reuters.

Pretresljivi zločini palestinskih skrajnežev

Preiskovalna skupina Združenih narodov je v začetku marca objavila poročilo, v katerem trdi, da obstajajo prepričljivi dokazi, da so pripadniki Hamasa v napadu na Izrael 7. oktobra lani izvajali spolno nasilje, vključno s skupinskimi posilstvi, in da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da takšno nasilje še vedno izvajajo nad tistimi, ki so še v njihovem ujetništvu.

"Nad talci so izvajali spolno nasilje, vključno s posilstvi, mučenjem ter krutim, nečloveškim in ponižujočim ravnanjem," je zapisano v sporočilu ZN. 

Eli Albag
Novice Hamasovci posiljujejo ugrabljene Izraelke. Ta oče je zato popolnoma zlomljen.

Izrael: Med napadom na bolnišnico Šifa smo aretirali 480 teroristov

Izraelska vojska je medtem v napadu ohromila delovanje bolnišnice Šifa v Gazi. Po besedah generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa je napad močno vplival na zmožnost izvajanja osnovne zdravstvene dejavnosti. Ghebreyesus je v petek na družbenem omrežju X sporočil, da je bil stik z zdravstvenimi delavci v bolnišnici prekinjen in da je izraelska vojska ljudi, mnoge od njih v kritičnem stanju, prikrajšala za nujno zdravstveno oskrbo.

"Tovrstne razmere so grozljivo nečloveške. Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja in k varnemu dostopu do zdravstvene oskrbe," je zapisal generalni direktor WHO in poudaril, da bolnišnice niso bojna območja, saj morajo biti zaščitene v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, poroča STA.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v napadu na bolnišnico Šifa "aretirala 480 teroristov, povezanih s terorističnima organizacijama Hamas in Islamski džihad". Od začetka tako imenovane operacije pred tednom dni je vojska, kot trdijo Izraelci, na območju bolnišnice ubila več deset pripadnikov palestinskega odporniškega gibanja Hamas.

Bolnišnico Šifa je izraelska vojska napadla že sredi novembra, kjer je po lastnih navedbah našla Hamasov kompleks predorov. Izrael zatrjuje, da so se po novembrskem napadu "številni pripadniki Hamasa vrnili na območje bolnišnice". Izrael Hamas sicer obtožuje sistematične zlorabe zdravstvenih ustanov v vojaške namene, kar palestinsko odporniško gibanje zanika, navaja dpa.

Palestinsko zdravstveno ministrstvo, ki je pod nadzorom Hamasa, je v soboto sporočilo, da je število smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja Gaze, ki traja že skoraj pol leta, medtem naraslo na 32.226, še 74.518 jih je poškodovanih. Ministrstvo je navedlo, da je izraelska vojska v zadnjem dnevu ubila 84 ljudi.

Izrael znova napadel Han Junis, kjer oblega tudi dve bolnišnici

Izraelska vojska je sporočila, da je ponovno napadla mesto Han Junis na jugu Gaze, kjer oblega tudi bolnišnici Naser in Al Amal. Izrael trdi, da palestinsko odporniško gibanje Hamas bolnišnici uporablja v vojaške namene. Izraelska vojska je bolnišnici oblegala že februarja, ko je tam ubila več deset članov medicinskega osebja in bolnikov.

Izrael je v ponovni vojaški operaciji v Han Junisu napadel okoli 40 položajev islamističnega gibanja Hamas, ki so bili po navedbah izraelske vojske "vojaška poslopja in dodatna teroristična infrastruktura", po navedbah STA poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Palestinski Rdeči križ pa je sporočil, da izraelska vojska v mestu Han Junis oblega in napada cilje v bližini dveh največjih bolnišnici - bolnišnice Nasser in bolnišnice Al Amal, kjer je izraelska vojska v glavo ustrelila medicinskega uslužbenca, ki je umrl v bolnišnici.

Po poročanju španske tiskovne agencije EFE izraelska vojska bolnišnici oblega z več deset oboroženimi vozili, okoli bolnišnic pa naj bi Izrael iskal podzemne rove.

Palestinski Rdeči križ, ki upravlja z bolnišnico Al Amal je sporočil, da je izraelska vojska v okolici bolnišnice porušila več stavb in da je medicinsko osebje v "hudi nevarnosti", saj nima več možnosti, da bi varno vstopilo ali zapustilo bolnišnico.

Po poročanju palestinske tiskovna agencije Wafa je Izrael izvedel tudi več bombnih napadov v bližini bolnišnice Nasser - najpomembnejše medicinske ustanove na jugu Gaze.

Ne spreglejte