Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
7.55

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

vojna Izrael mučenje posilstvo spolno nasilje Hamas

Torek, 5. 3. 2024, 7.55

1 mesec, 3 tedne

"Imamo prepričljive dokaze, da so Hamasovci množično posiljevali Izraelke"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04
Hamas | Obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da islamisti spolno nasilje še vedno izvajajo nad tistimi, ki so še vedno v njihovem ujetništvu. | Foto Guliverimage

Obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da islamisti spolno nasilje še vedno izvajajo nad tistimi, ki so še vedno v njihovem ujetništvu.

Foto: Guliverimage

Preiskovalna skupina ZN je objavila poročilo, v katerem trdi, da obstajajo prepričljivi dokazi, da so pripadniki palestinske teroristične organizacije Hamas v napadu na Izrael 7. oktobra lani izvajali spolno nasilje, vključno s skupinskimi posilstvi, piše BBC. Preiskavo je vodila Pramila Patten, posebna predstavnica ZN za spolno nasilje v sporih.

Prav tako trdijo, da obstajajo prepričljive informacije, da so bili talci izpostavljeni spolnemu nasilju. "Nad talci je bilo storjeno spolno nasilje, vključno s posilstvom, mučenjem, krutim, nečloveškim in ponižujočim ravnanjem," je zapisano v sporočilu ZN. Izpostavili so, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da takšno nasilje še vedno izvajajo nad tistimi, ki so še v ujetništvu hamasovih islamističnih skrajnežev.

V poročilu piše, da "kljub skupnim prizadevanjem za spodbujanje" žrtev k pričanju ekipa ni mogla intervjuvati nobene od njih. Nekaterih obtožb o posilstvu in spolnem nasilju ni bilo mogoče preveriti ali pa so bile neutemeljene, pojasnjuje poročilo, vključno z nazorno objavljenim primerom nosečnice, ki naj bi ji raztrgali notranjost in zabodli plod.

Preiskovalci pregledali tisoče fotografij

Spolno nasilje so islamistični skrajneži izvajali na najmanj treh lokacijah, na prizorišču glasbenega festivala Nova in v okolici, na cesti 232 ter v kibucu Reim, so dodali.

Preiskovalna skupina ZN je bila v Izraelu med 29. januarjem in 14. februarjem. Deset članov ekipe je zbiralo in preverjalo obtožbe ter obtožbe o spolnih zlorabah, so sporočili iz ZN. Opravili so 33 srečanj s predstavniki Izraela, pregledali so več kot pet tisoč fotografij in 50 ur videoposnetkov.

Hamas medtem zavrača obtožbe, da so njihovi pripadniki med napadom spolno nadlegovali ženske.

Gaza
Novice Grozljive razmere: od lakote in dehidracije umrlo več otrok
Hamas
Novice Hamas Palestince med ramazanom poziva k vsakodnevnim napadom na Izrael
Ne spreglejte