Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2023,
22.06

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

6

Natisni članek

pokojninska reforma stavka Pariz

Sreda, 15. 3. 2023, 22.06

1 leto, 1 mesec

Takšnega Pariza, kot je v zadnjih dneh, si ne želite doživeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

6

pariz | Na pločnikih francoske prestolnice se je nakopičilo več tisoč ton odpadkov. | Foto Getty Images

Na pločnikih francoske prestolnice se je nakopičilo več tisoč ton odpadkov.

Foto: Getty Images

V Franciji je potekal osmi dan protestov proti sporni pokojninski reformi, ki predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let. Na predvečer predložitve reforme v glasovanje v obeh domovih francoskega parlamenta se je na ulice podalo precej manj ljudi kot v prejšnjih dneh. V znak nasprotovanja pokojninski reformi so poleg tega v Parizu že deseti dan stavkali smetarji, zaradi česar se je po podatkih mestne uprave na pločnikih francoske prestolnice nakopičilo več kot 7.600 ton odpadkov.

Po podatkih francoskega notranjega ministrstva je v Franciji proti pokojninski reformi protestiralo 480 tisoč ljudi, med njimi 37 tisoč v Parizu. Največ se jih je na ulice podalo 7. marca, ko se je protestov po podatkih policije udeležilo 1,28 milijona ljudi, po podatkih sindikatov pa več kot tri milijone.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je glede reforme srečal s predsednico vlade Elisabeth Borne in nekaterimi glavnimi ministri, ki jih reforma zadeva. 

Nica
Sportal Dirka po Franciji 2024: organizatorji presenetili z eksplozivnim zaključkom v Nici

Vlada kljub protestom vztraja pri reformi

Senatorji in poslanci so dosegli dogovor o skupni različici spornega predloga zakona, o kateri naj bi po napovedih v četrtek najprej glasoval senat, nato pa še narodna skupščina, kjer Macronovi zavezniki nimajo absolutne večine. Francoski sindikati, ki reformi ostro nasprotujejo, še vedno upajo, da bo Macron, ki je zavrnil njihove pozive k pogovorom, popustil.

Vlada kljub protestom vztraja pri reformi, češ da bi se brez nje pokojninski sistem sesul. Pokojninska reforma je bila tudi ena od osrednjih Macronovih predvolilnih obljub. Kritike so poskušali omiliti z obljubami o zvišanju najnižje zagotovljene pokojnine na 1.200 evrov ter dodatkih za upokojence z zdravstvenimi težavami in tiste, ki so opravljali fizično zahtevna dela. Opozicija pa jim očita, da gre zgolj za "bombončke" brez pravega učinka.

V znak nasprotovanja pokojninski reformi so v Parizu že deseti dan stavkali smetarji, zaradi česar se je po podatkih mestne uprave na pločnikih francoske prestolnice nakopičilo več kot 7.600 ton odpadkov. Mestni smetarji so v torek zvečer izglasovali nadaljevanje stavke še najmanj do 20. marca.

V več mestih po Franciji se nadaljujejo tudi stavke v nekaterih ključnih sektorjih, med drugim na štirih francoskih terminalih za utekočinjeni zemeljski plin in v 11 skladiščih ter več rafinerijah, zaradi stavk sta motena železniški in letalski promet.

Francija protest
Novice Francija: ljudje že sedmi dan na ulicah, Macron vztraja pri svojem
Francija protest
Novice Francoski senat izglasoval zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let
Ne spreglejte