SiolNET. Novice Svet
7,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Putin: Prekinjamo sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start #video

7,53

termometer

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v nagovoru o stanju v državi med drugim napovedal, da Rusija prekinja sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Kot razlog je navedel "absurdno zahtevo po inšpekcijskem nadzoru ruskega jedrskega arzenala". Poudaril je še, da bo Rusija sistematično nadaljevala ofenzivo v Ukrajini. Za vojno v Ukrajini in njeno zaostrovanje je po njegovih besedah v celoti odgovoren Zahod, ki želi "opraviti z Rusijo" in ji zadati strateški poraz, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija bo "sistematično" nadaljevala ofenzivo v Ukrajini, je dejal Putin in dodal, da je za vojno v Ukrajini in njeno zaostrovanje "v celoti" odgovoren Zahod, ki da želi "opraviti z Rusijo" in ji zadati strateški poraz, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je skušala konflikt v Donbasu rešiti po mirni poti, je v nagovoru tri dni pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino dejal Putin in dodal, da se je zavezanost Zahoda miru izkazala za "goljufijo" in "kruto laž".

"Naredili smo vse, kar je bilo mogoče, da bi problem rešili po mirni poti, se pogajali o mirnem izhodu iz tega težkega konflikta, toda za našimi hrbti se je pripravljal povsem drugačen scenarij," je po poročanju BBC dejal Putin.

Ruski voditelj je v govoru v prireditvenem centru Gostinij Dvor v Moskvi, ki ga je prenašala državna televizija, večkrat požel stoječ aplavz več sto predstavnikov politične, vojaške, gospodarske, verske in kulturne elite, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ukrajina in Donbas sta postala simbol popolne laži," je dejal ruski voditelj, ki je Zahod obtožil, da odstopa od "temeljnih sporazumov" in daje "hinavske izjave" ter širi obrambno zvezo Nato.

"Ponavljam: oni so krivi za vojno, mi pa uporabljamo silo, da jo ustavimo," je dejal. Cilj Zahoda je po njegovih besedah pripeljati Rusijo do strateškega poraza, "želijo nas za vedno odpraviti".

Opozoril je, da je ogrožen obstoj Rusije. "Zahodne elite ne skrivajo svojega cilja – zadati Rusiji strateški poraz. To pomeni, da želijo z nami enkrat za vselej opraviti," je dejal Putin.

"Posebna vojaška operacija se bo nadaljevala"

"Več ko bo orožja dolgega dosega prispelo v Ukrajino, bolj bomo prisiljeni odvrniti grožnjo z naših meja," je dejal glede dobav zahodnega orožja Ukrajini.

Po njegovih besedah se bo posebna vojaška operacija, kot vojno v Ukrajini imenuje Moskva, nadaljevala. "Korak za korakom, previdno in dosledno bomo reševali naloge, ki so pred nami," je dejal.

Ponovil je trditve, da je v Ukrajini na oblasti neonacistični režim. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je Zahod tlakoval pot nacizmu v Nemčiji in "zdaj počne enako v Ukrajini", je dejal Putin, ki je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa Zahod obtožil, da podpira nacistične milice v Ukrajini.

Ruski voditelj je Zahod tudi obtožil, da si že od 19. stoletja prizadeva odtrgati "zgodovinske dežele" Rusije oziroma "to, kar se zdaj imenuje Ukrajina", leta 2014 pa naj bi Zahod financiral revolucijo v Ukrajini, ki je strmoglavila prorusko vlado. To je po njegovih besedah "povzročilo rusofobijo, skrajni nacionalizem", poroča BBC.

Moskva prekinja sodelovanje v pogodbi Novi Start

Ruski predsednik je med drugim sporočil, da Moskva prekinja sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Vendar je poudaril, da ne gre za odstop od sporazuma, temveč Rusija začasno prekinja sodelovanje v pogodbi med dvema glavnima svetovnima jedrskima velesilama.

Kot je dodal, Moskva prekinja izvajanje pogodbe Novi Start, saj ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko Washington namerava Moskvi povzročiti "strateški poraz", poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusko gospodarstvo premagalo vsa tveganja

Putin je med drugim spregovoril tudi o posledicah vojne za Rusijo in njeno gospodarstvo, ki da je premagalo vsa tveganja. "Imamo vse, da zagotovimo varnost in razvoj države," je zagotovil. Ruski BDP v letu 2022 se je zmanjšal za 2,1 odstotka, čeprav so bile napovedi po začetku vojaške operacije v Ukrajini veliko slabše, je poudaril.

Med drugim je napovedal podporo vojnim veteranom in družinam ubitih vojakov ter vladi naročil, naj v sodelovanju s posameznimi regijami ustanovi poseben državni sklad. Napovedal je modernizacijo ruske vojske.

Vojna Novice Spodletela bliskovita vojna, ki se je spremenila v krvavo, dolgotrajno vojno

Putin pred narod prvič od začetka invazije na Ukrajino

To je Putinov 18. redni nagovor o stanju v državi. Nazadnje ga je ruski predsednik imel aprila 2021, medtem ko ga je decembra lani zaradi ustavnih razlogov in natrpanega urnika preložil. Tedaj je prav tako odpovedal vsakoletno tradicionalno novinarsko konferenco, na kateri odgovarja na vprašanja novinarjev in javnosti.

Nekateri mediji so ugibali, da se je želel Putin s preložitvijo izogniti neprijetnim vprašanjem o vojaških porazih v Ukrajini. Šlo je namreč za potezo brez primere za Putina, ki je svoje letne govore nadaljeval tudi v času pandemije covid-19.

Letošnji Putinov nagovor je nestrpno pričakoval ves svet, ne le zaradi vojne v Ukrajini, temveč tudi zaradi predsedniških volitev, ki bodo v Rusiji predvidoma čez nekaj več kot leto dni. Številni pričakujejo, da se bo Putin, ki je v ta namen že spremenil rusko ustavo, znova potegoval za predsedniški položaj.

Putinove obtožbe na račun Zahoda v Washingtonu označili za absurd

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je današnje obtožbe ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je Zahod ogrozil Rusijo in s tem upravičil napad na Ukrajino, označil za absurd. 

"Nihče ne napada Rusije. Nesmiselno je trditi, da bi bila Rusija pod nekakšno obliko vojaške grožnje s strani Ukrajine ali kogar koli drugega," je novinarjem povedal Sullivan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sullivan je ob tem Putina označil za edinega agresorja. "Vojna je bila njegova izbira. Putin se je odločil, da jo bo začel. Lahko bi se odločil drugače. In tudi zdaj se lahko odloči, da jo bo končal in se vrnil domov," je dodal.

Ruska vojska letala mig Novice "Laž, ki jo bodo tudi Rusi težko požrli" Vladimir Putin Novice Kako je Putin koval načrte za ruski napad na Ukrajino Vladimir Putin Novice Putinova tesna sodelavka padla skozi okno in umrla

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin