Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2024,
17.44

Osveženo pred

3 dni, 11 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Natisni članek

Evropski parlament Poplave 2023 Svet EU poplave

Ponedeljek, 23. 9. 2024, 17.44

3 dni, 11 ur

Svet EU podprl izplačilo iz solidarnostnega sklada Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
poplave 2023 | Evropska komisija je Sloveniji decembra lani že izplačala sto milijonov evrov predplačila, tako da bo prejela še nekaj več kot 328 milijonov evrov. | Foto STA

Evropska komisija je Sloveniji decembra lani že izplačala sto milijonov evrov predplačila, tako da bo prejela še nekaj več kot 328 milijonov evrov.

Foto: STA

Svet EU je danes podprl izplačilo sredstev iz evropskega solidarnostnega sklada Sloveniji za odpravo posledic lanskih poplav. Izplačilu nekaj nad 428 milijonov evrov je zeleno luč danes prižgal še odbor Evropskega parlamenta za proračun, parlament pa ga bo moral potrditi še na plenarnem zasedanju. Nakazilo je mogoče pričakovati do konca leta.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je danes soglašal z izplačilom sredstev iz solidarnostnega sklada Sloveniji, Italiji, Avstriji, Grčiji in Franciji za pomoč pri odpravi posledic šestih naravnih nesreč, ki so te države prizadele v lanskem letu.

Skupno jim bo izplačano 1.028,54 milijona evrov sredstev, od tega 428,41 milijona Sloveniji za odpravo posledic poplav, ki so državo prizadele avgusta lani. Evropska komisija je Sloveniji decembra lani že izplačala sto milijonov evrov predplačila, tako da bo prejela še nekaj več kot 328 milijonov evrov.

Slovenija bo denar dobila do konca leta

Popoldne je o izplačilu pomoči peterici članic odločal še odbor Evropskega parlamenta za proračun in mu prižgal zeleno luč, so sporočili iz parlamenta. Evropski poslanci ga bodo morali zdaj potrditi še na naslednjem plenarnem zasedanju, ki se bo začelo 7. oktobra. Nakazilo preostanka sredstev iz solidarnostnega sklada Sloveniji je tako mogoče pričakovati do konca leta.

Sredstva bo lahko namenila za kritje stroškov intervencij in obnovo, vključno s popravili poškodovane infrastrukture, zaščito kulturne dediščine in čiščenjem.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada oddalo v drugi polovici oktobra 2023. Kmalu zatem je Evropska komisija vlogo ocenila za ustrezno, na podlagi tega pa je Slovenija konec lanskega leta prejela prvih sto milijonov evrov predplačila. Nato je stekel postopek nadaljnje preveritve vloge, nakar je Komisija konec avgusta letos predlagala izplačilo 428,41 milijona evrov.

Poplave, Luče
Novice Oškodovanci v poplavah prejemajo pozive, na katere se morajo odzvati
Poplave
Novice Na vladi sedmi sklop predplačil za obnovo poškodovanih stanovanj za 116 upravičencev
Ne spreglejte