Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
20.53

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tadej Strehovec Planet TV Franc Rode

Četrtek, 14. 3. 2013, 20.53

5 let, 7 mesecev

Strehovec za Planet TV: Rode lahko postane papeževa desna roka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Mislim, da je papež Frančišek najboljša izbira, ki so jo lahko kardinali naredili, sploh v tem času," meni Tadej Strehovec.

Tajnik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je o novoizvoljenem papežu spregovoril za Planet TV.

Navdušenje, upanje in tudi dvomi. Frančišek velja za skromnega človeka, a je tudi kar že v letih, je res prava izbira za obnovo ugleda Cerkve, ki izgublja vernike in jo pestijo razni škandali, spolni in finančni? Mislim, da je papež Frančišek najboljša izbira, ki so jo lahko kardinali naredili, sploh v tem času in ob teh težavah, s katerimi se danes Cerkev spopada na globalni ravni v svetu. In prav gotovo je on tisti, ki bo lahko približal Cerkev ubogim ljudem, se pravi ljudem, ki so žrtve različnih socialnih pravic, ki so neprivilegirani. Na drugi strani pa je, kot smo lahko videli včeraj, velik človek molitve. Včeraj smo videli, da je prosil ljudi, naj molimo zanj, on bo tisti, ki bo poskušal približati Jezusa Kristusa vsem ljudem.

Kaj konkretno bi lahko Frančišek spremenil? Kako bi lahko pridobil nove vernike, ki jih je v Evropi vse manj, drugje je sicer boljše? Tukaj je treba vedeti, da je papež izbral ime po svetem Frančišku Ašiškem, ki je tisti, ki je imel posebno odprto srce za uboge ljudi, ki je opozarjal na socialne krivice, imel velik čut za okolje, znan je bil po tem, da je vzpostavil dialog z muslimani, v tistih časih, in ne nazadnje je imel čut za Cerkev. Vedel je, da je temeljna težava v vseh časih v Cerkvi ta, da se lahko hitro odtuji od ljudi, papež Frančišek se tega globoko zaveda in verjetno je ravno zaradi tega izbral njegovo ime.

Bi lahko Franc Rode postal desna roka novega papeža? Mislim, da za to obstajajo možnosti. Res je, da je kardinal Rode že v letih, vendar to ne preprečuje možnosti papežu Frančišku, da ga vzame za svojega svetovalca.

Kaj pa slovenski verniki, si glede na poznanstvo s kardinalom Rodetom in s Slovenci iz Argentine obetajo kakšno posebno pozornost novega papeža, morda obisk v Sloveniji? Neuradne informacije so, te še preverjamo, da je zdajšnji papež Frančišek pred leti že obiskal Slovenijo, seveda neuradno, verjetno kot duhovnik. Gotovo si kot katoličani v Sloveniji želimo, da podobno kot blaženi Janez Pavel II. tudi zdajšnji papež obišče našo državo. Obenem pa kot katoličani pričakujemo, da bo naš novi papež razglasil kakšne nove svetnike in svetnice, torej Slovence in Slovenke, in jih postavil na oltar. Katoličani so namreč na prav poseben način veseli tudi tovrstne pozornosti.

Lahko pod črto rečemo, da je po svoje novi papež malo bolj slovenski zaradi vseh teh povezav? Seveda.

Ne spreglejte