Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2023,
7.56

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

smrtne žrtve ZDA katastrofa naravna nesreča požar Havaji

Petek, 11. 8. 2023, 7.56

8 mesecev, 3 tedne

Na Havajih, kjer je umrlo že 53 ljudi, tudi dva Slovenca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Število smrtnih žrtev požarov, ki so v torek izbruhnili na havajskem otoku Maui, je v četrtek uradno naraslo na 53. Oblasti se bojijo, da bo žrtev še več, saj ogenj še ni povsem pogašen, reševalci pa še niso dobili dostopa do nekaterih odročnih krajev. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) odsvetuje vsa nenujna potovanja na havajska otoka Maui in Veliki otok. V stiku je tudi z dvema slovenskima državljanoma, ki se zadržujeta v tej državi – oba sta na varnem.

Guverner Havajev Josh Green je v četrtek novinarjem povedal, da je zgorelo skoraj celotno zgodovinsko mesto Lahaina, katerega začetki segajo v 18. stoletje.

Povsem uničena je glavna ulica Front, ki je bila spomeniško zaščitena. Po guvernerjevih besedah je uničenih več kot tisoč objektov, požar pa v četrtek tam še ni bil niti povsem pogašen.

Požar je izbruhnil v torek in ljudje so imeli le po nekaj minut, da pobegnejo na varno. Številni so se pred ognjenimi zublji zatekli v Tihi ocean. Obalna straža ZDA je iz morja rešila 14 ljudi. Poleg hiš so goreli tudi čolni in jadrnice v marinah.

Požar se je hitro širil zaradi suše in orkana Dora, ki je bil v torek sicer daleč od Mauija, vendar je prispeval veter s hitrostjo do 126 kilometrov na uro.

Gre za najhujšo naravno nesrečo na Havajih od leta 1960, ko je cunami na Velikem otoku zahteval 61 življenj. | Foto: Reuters Gre za najhujšo naravno nesrečo na Havajih od leta 1960, ko je cunami na Velikem otoku zahteval 61 življenj. Foto: Reuters

Najhujša naravna nesreča v več kot 60 letih

Gre za najhujšo naravno nesrečo na Havajih od leta 1960, ko je cunami na Velikem otoku zahteval 61 življenj. Gori tudi tam, vendar pa je župan okrožja Veliki otok Mitch Roth zatrdil, da nima poročil o mrtvih, ranjenih ali uničenih hišah.

Požar na Mauiju je tudi drugi najbolj smrtonosen v ZDA po požaru Camp v Kaliforniji, ki je leta 2018 zahteval 85 življenj in razdejal mesto Paradise. Tiskovni predstavnik havajske agencije za posredovanje v izrednih razmerah Adam Weintraub je novinarjem povedal, da še vedno iščejo preživele in rešujejo ljudi.

Maui je v sredo zapustilo 11 tisoč turistov, v četrtek še najmanj 1.500, na otoku Oahu pa so zanje in evakuirane domačine v prestolnici Honolulu pripravili zavetišče v Konvencijskem centru.

Župan okrožja Maui Richard Bissen mlajši je dejal, da se preiskava vzrokov požarov v četrtek še ni začela, saj se osredotočajo na reševanje in gašenje.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek Maui razglasil za območje velike naravne nesreče in obljubil zvezno pomoč vsem, ki so ostali brez najbližjih ali hiš.

Požar v Franciji
Novice V požaru počitniške hiše umrlo 11 ljudi #video
policija vodni top
Novice Vodni top po gašenju požarov zdaj pomaga tudi po ujmi
Požar v okrožju Castelo Branco
Novice V požarih na Portugalskem in v Španiji zgorelo na tisoče hektarjev
Posada, Sardinija
Novice Na severovzhodu Sardinije izbruhnil velik požar
Ne spreglejte