Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2019,
11.19

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Šrilanka teroristični napad smrtne žrtve

Petek, 26. 4. 2019, 11.19

4 leta, 11 mesecev

Šrilanška policija je poostrila varnostne ukrepe okoli mošej #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Šrilanka napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Šrilanška policija po velikonočnih napadih na cerkve in hotele v Šrilanki, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 253 ljudi, svari pred morebitnimi novimi napadi na verske objekte. Kot so danes sporočili prek družbenega omrežja Twitter, islamisti po informacijah, ki jih imajo obveščevalci, pripravljajo napade na sufistične mošeje. Policija je zato poostrila varnostne ukrepe okoli njih.

Šrilanka
Novice Šrilanka: Za napadi stoji skrajna islamistična skupina #foto #video

Ameriško veleposlaništvo v Šrilanki, ki se je sklicevalo na podatke lokalnih oblasti, je že v četrtek posvarilo pred novimi napadi na verske objekte. Ob tem so ljudem svetovali, naj se teh objektov med petkom in nedeljo izogibajo.

Po napadih so že v četrtek na otoku zaprli vse katoliške cerkve. Šrilanški minister za muslimanske zadeve Abdul Haleem pa je mošeje pozval, naj v znak solidarnosti s katoliškimi cerkvami odpovedo petkove molitve.

Prijeli 76 osumljencev

Šrilanko so v nedeljo pretresli napadi v več cerkvah med velikonočno mašo ter prestižnih hotelih v prestolnici Kolombo. Šrilanške oblasti so sprva navajale, da je umrlo 359 ljudi, v četrtek pa so število smrtnih žrtev zmanjšale na 253.

Šrilanka | Foto: Reuters Foto: Reuters

Doslej so prijeli 76 osumljencev za napad, med njimi visokega predstavnika lokalne teroristične skupine in človeka, ki je izdelal bombe. Policija je danes sporočila, da so na podlagi zaslišanj osumljencev ugotovili, da so se napadalci urili v tujini.

Vodja skupine, ki je izvedla napad, je po dosedanjih ugotovitvah umrl v napadu na enega od hotelov. Kot je pred novinarji povedal šrilanški predsednik Maithripala Sirisena, gre za Zahrana Hashima. Šrilanške oblasti so bile na lovu za njim, vse odkar so za napad okrivile njegovo skupino National Thowheeth Jama'ath (NTJ).

Fotogalerija
1 / 22

Šrilanška oblast pod pritiskom

Hashim je po navedbah oblasti ustanovil NTJ, pojavil pa se je tudi na videoposnetku, ki ga je objavila skrajna skupina Islamska država, ko je prevzela odgovornost za velikonočne napade. Na posnetku je videti Hashima, kako še s sedmerico prisega vodji IS.

Šrilanške oblasti so medtem še vedno pod pritiskom kritik zaradi razkritja, da so pred napadi ignorirale svarila iz tujine.

 | Foto: Reuters Šrilanške oblasti so medtem še vedno pod pritiskom kritik zaradi razkritja, da so pred napadi ignorirale svarila iz tujine. Foto: Reuters

Ob tem je v četrtek s položaja odstopil sekretar ministrstva za obrambo Hemasiri Fernando, nato pa je odstop ponudil še generalni direktor policije Pujith Jayasundara, je danes še sporočil predsednik Sirisena. Kot je poudaril, morajo varnostne ustanove prevzeti odgovornost, uvesti pa namerava tudi inšpekcijsko preiskavo.

Šrilanške oblasti so medtem v zvezi z osumljenci za napade naredile tudi napako. V četrtek so namreč objavile fotografijo šestih osumljencev, pri čemer je bila na fotografiji, na kateri naj bi šlo za eno izmed osumljenk, v resnici ameriška aktivistka za pravice muslimanov.

Najbolj prizadet turizem

Teroristični napad pa je močno vplival tudi na turizem v državi. Po ocenah bi lahko Šrilanka izgubila 1,5 milijarde dolarjev.  "Najbolj prizadet bo turizem," je na novinarski konferenci poudaril finančni minister Mangala Samaraweera.

Šrilanka je s svojimi idiličnimi plažami in čudovito naravo sicer prav lani imela rekorden turistični obisk z 2,33 milijona obiskovalcev.

Šrilanka
Novice Šrilanka: Policija serijo krvavih eksplozij obravnava kot terorizem #foto #video

Ne spreglejte