Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2013,
18.36

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Španija kralj monarhija

Sobota, 13. 4. 2013, 18.36

3 leta, 8 mesecev

Španski kralj manj priljubljen kot dacarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zadnjih anketah so med Španci po priljubljenosti kralja Juana Carlos prehiteli celo davčni inšpektorji, za nove kraljevske škandale pa je poskrbela knjiga o princesi Letiziji.

Nekoč najbolj priljubljeni monarh v Evropi se spopada z veliko težavami. V zadnji anketi časopisa El Pais pa se je izkazalo, da je med svojimi državljani španski kralj Juan Carlos manj priljubljen kot davčni inšpektorji. Anketo so naredili še preden je pretekli teden tudi kraljeva hčerka Cristina dobila poziv sodišča v zvezi s finančnim škandalom v katerega se je zapletel kraljevi zet Inaki Urdangarin. Princesa naj v škandalu ne bi bila tako nedolžna kot se je zdelo prej. Kralj Juan Carlos še nikoli ni imel tako nizke podpore med svojimi podaniki. Niti lani, ko si je na luksuznem lovu na slone s ljubico zlomil nogo in se je nato državljanom opravičil za škandal. Zato se v Španiji, ki se sooča z globoko krizo, vse glasneje slišijo pobude za ukinitev monarhije. Nedovoljen splav bodoče kraljice Svoje k španskim kraljevskim škandalom pa je dodala še knjiga o princesi Letiziji. Knjigo je napisal David Rocasolano in obljublja, da bo na 300 straneh podal intimne skrivnosti njenega življenja preden je leta 2004 poročila prestolonaslednika Felipeja. Prav Felipe in Letizia sta doslej veljala za edina člana kraljeve družine, ki nista bila vpletena v nobenega izmed škandalov.

V knjigi Adios Princesa je Letizia predstavljena kot obsesivna ženska, ki sorodnikom govori laži, da bi odkrila, kdo medijem izdaja podrobnosti njenega življenja. Tako je oktobra 2005, ko je bila noseča s prvim otrok, sorodnikom povedala, da bo rodila dečka, ki mu bo ime Pelayo. V resnici je vedela, da bo deklica, želela je le videti, ali bodo sorodniki zgodbo izdali medijem.

Časopisi pa so bolj kot to pograbili zgodbo iz knjige, da naj bi imela Letizia preden se je zaročila s prestolonaslednikom splav, ki je bil takrat v Španiji prepovedan. Princ Felipe naj bi le nekaj tednov pred zaroko dosegel, da je klinika uničila vso dokumentacijo o splavu, ki naj bi se zgodil leta 2002 na zasebni kliniki. Katoliški časopis La Gaceta je nelegalnemu splavu bodoče kraljice posvetil naslovnico. Tiskovni predstavnik palače pa je dejal, da vedo, kaj piše v knjigi, a zadev ne bodo komentirali.

Prestolonaslednik Felipe in princesa Letizija že nekaj tednov namesto kralja Juan Carlosa opravljata dolžnosti, saj je bil kralj ponovno na operaciji hrbta, že četrti v letu dni. Pretekli mesec so javnomnenjske raziskave tudi pokazale, da bi 85 odstotkov Špancev rado videlo, da bi kralj abdiciral v korist svojega sina Felipeja.

Ne spreglejte