Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sojenje korupcija

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 10.47

8 let

Sojenje Bo Šilaju končano, analitiki prepričani, da bo spoznan za krivega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po petih dneh obravnav se je končalo sojenje padlemu politiku Bo Šilaju, ki se je na sodišču vneto branil pred obtožbami podkupovanja, poneverbe in zlorabe položaja. Datum razsodbe še ni znan.

Na zadnji dan sojenje tožilstvo ni popustilo. Zločini nekdaj vplivnega veljaka kitajske komunistične partije naj bi bili namreč zelo resni, poleg tega pa ni izrazil obžalovanja.

Bojev oster nastop presenetil javnost Izjave iz sodne dvorane je sodišče v Jinanu sproti, a z zamudami objavljalo na kitajski različici Twitterja. Zapise obravnav so sicer objavljali z vse večjimi zamudami. Nagovor tožilstva so umaknili le nekaj minut po objavi, nato so ga znova objavili in še enkrat umaknili, nazadnje pa se je na spletu pojavil v obliki brez enega dela.

V njem je Bo trdil, da je ravnal v skladu z navodili svojih "nadrejenih", ko je prejel lažen zdravstveni karton o Vang Lijunu, vodji policije in svoji desni roki v mestu Čongčing, ki se je zatekel na ameriški konzulat.

Sojenje naj bi glede na prvotna pričakovanja trajalo le dva dneva, a se je zavleklo, saj se je Bo zavzeto branil pred obtožbami. Njegov oster nastop je presenetil javnost, ki ni navajena odprtih sojenj ljudem tako visokega ranga, hkrati pa je to v popolnem nasprotju s predhodnimi političnimi sojenji, na katerih je večina obtožencev priznala zločine.

Priznal krivdo za napake, povezane s preiskavo umora, in "nekaj odgovornosti" za poneverbo denarja Njegova politična kariera se je sesula, ko so na dan prišle obtožbe o vpletenosti njegove žene v umor britanskega poslovneža Neila Heywooda in poskusu oviranja policijske preiskave. Vangu naj bi Bo namreč skušal preprečiti preiskavo o umoru. Ker se je Vang ustrašil maščevanja svojega nadrejenega, je prebegnil na ameriški konzulat v Čengduju.

Kot je zatrdil Bo, je bil Vang noro zaljubljen v njegovo ženo Gu Kailai, in prav to je bil po njegovih besedah razlog, da se je zatekel na ameriško predstavništvo.

Bo je sicer med sojenjem priznal krivdo za napake, povezane s preiskavo umora Heywooda, in "nekaj odgovornosti" za poneverbo petih milijonov juanov (okoli 800.000 ameriških dolarjev) javnih sredstev. To je bilo njegovo prvo priznanje v odmevnem sodnem procesu, ostro pa zanika obtožbe glede zlorabe položaja, podkupnine in poneverb.

Sodišče je sporočilo, da bo "sodbo izreklo na datum, ki ga mora še določiti". Kljub temu je po mnenju analitikov že zdavnaj določeno, da bo Bo spoznan za krivega, grozila pa naj bi mu dolgoletna zaporna kazen.

Ne spreglejte